Élet-Stílus

Befoltozták az új Netscape hibáit

Mindössze egy nappal a Netscape 8.0 megjelenése után nyilvánvalóvá vált, hogy a vadonatúj böngésző máris foltozgatásra szorul, ugyanis a Firefox egy korábbi verziójára alapozott szoftver biztonsági hibákat hordozott magában.

A Netscape 8.0 a Firefox böngésző 1.0.3-as verziójára épült, és – amint arra a felhasználók nagy része felhívta a figyelmet – a Mozilla nemrég kijavította az ebben a verzióban talált biztonsági hibákat, így érthetetlen, hogy a Netscape miért nem a nyílt forráskódú böngésző legújabb változatára alapozta saját megoldását. “Egy külső biztonsági cégtől azt – az egyébként téves – információt kaptunk, hogy a Firefox korábbi verziójában található biztonsági hibák nem érintik a Netscape most bemutatott változatát. Néhány órával azután, hogy a forrás megbízhatatlannak bizonyult, kiadtuk a szükséges javítást, amelyben befoltoztuk a réseket” – jelentette ki Andrew Weinstein, a vállalat szóvivője.

A Netscape böngésző javított, 8.0.1-es verziója tegnap jelent meg, míg az eredeti változathoz szükséges javítás még várat magára, mert a Netscape – a Firefoxhoz hasonlóan – még nem készült el a frissítési mechanizmus integrálásával. A három korábban ismertetett biztonsági hiba a Gecko böngésző motorban rejlik, amely így súlyos veszélynek teszi ki a felhasználókat, és lehetővé teszi a távoli támadóknak, hogy átvegyék a számítógép feletti irányítást.

Bár a Mozilla már korábban befoltozta a hibákat, a Netscape mégsem a legfrissebb, 1.0.4-es, hanem az eggyel korábbi 1.0.3-as verzióra alapozta munkáját. Ezt éppen Ben Goodger, a Firefox projekt főmérnöke kifogásolta, aki blogjában rántotta le a leplet a biztonsági hibákról, hangsúlyozva, hogy a Firefox megbízhatóbb böngésző, mint legújabb vetélytársa. “Ez a példa rámutat arra, hogy a Mozilla termékére alapozott böngészőkben soha nem fogják kijavítani olyan gyorsan a hibákat, mint maga a Mozilla” – jelentette ki Goodger, amivel gyakorlatilag útjára indította a két böngésző közötti harcot a felhasználók kegyeiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik