Élet-Stílus

Cannes: a belgáké a pálma

A belga Dardenne testvérek Luc és Jean-Pierre filmje a "L´enfant" (A gyermek) nyerte szombaton Cannes fődíját az Arany Pálmát. A magyar kisfilmet nem díjazták.

A fesztiválon részt vevő kritikusok a díjátadás előtt arra panaszkodtak a Reuters hírügynökség tudósítójának, hogy a nagy nevek ellenére nem találtak a versenyfilmek között igazi remekművet nem találtak. Ezen kívül az erőszak túl erős hangsúlyát nehezményezték. A idei 21 versenyfilm közül a szaksajtó leginkább a kanadai David Cronenberg Az erőszak anatómiáját tartotta befutónak. A közönségnek különösen tetszett Wim Wenders filmje, a Don’t Come Knocking, ezért meglepetést hozott a Dardene testvérek győzelme.

Rohamosztagosok a Riviérán

Míg a fesztivál elsősorban az európai művészfilmekről szól, évről évre hollywoodi szuperprodukcióknak is itt van a premierjük. Idén a Star Wars III – A Sith-ek bosszúja volt a fő atrakció. A bemutatón George Lucas, Hayden Christensen, Natalie Portman and Samuel L. Jackson birodalmi rohamosztagosok sorfala előtt vonult be a vörös szőnyegen. A rendezőnek pedig különdíjat adtak át.

Fotó: AP


A rendezők nem engedték elfelejteni a hétköznapok valóságát és a díjukat az Irakban fogva tartott francia újságírónőnek Florence Aubenas-nak és sofőrjének, Hussein Hanounnak ajánlották. A nyertes film egy húsz év körüli szélhámos története, akinek a felnőtté válással és az apaság felelősségével kell szembenéznie.

A dokumentumfilmesként kezdő Dardenne testvérek 1978-ban készítették első filmjüket, majd 1986-ban átnyergeltek a fikciós műfajra. 1996-tól pedig a La Promesse című filmjük óta sikert sikerre halmoztak. Hat fikciós filmjük közül öt szerepelt Cannes-ban, 1999-ben pedig már nyertek egy Arany Pálmát a Rosetta című filmjükkel.

Idén a második legfontosabb elismerést, a zsűri Nagydíját, a Grand Prix-t Jim Jarmush Broken Flowers című darabja kapta, amelyben a főhős Bill Murray korosodó Don Juanként keresi meg fiát, akiről korábban nem is tudott. A legjobb férfiszínésznek járó díjat Tommy Lee Jones kapta saját rendezésű Három temetés című játékfilmjében nyújtott alakításáért. A film forgatókönyvéért a mexikói Guillermo Arriagával megosztva a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta a kősziklaarcú színész. Az osztrák Michael Haneke a legjobb rendező lett Caché című filmjével. A zsüri különdíját a kínai Wang Xiaoshuai Shanghai Dreams kapta. Az Arany Kamerát az amerikai Miranda July Én, te és a többiekje, valamint a Sri-Lanka-i Vimukhti Jayasundara Az elhagyott földje kapta megosztva.


Magyarok Cannes-ban

A filmes versenyben magyar sikert csak igen áttételesen könyvelhetünk el. A legjobb színésznő idén ugyanis a magyar származású izraeli Hanna Laslo (László Hanna) lett, aki Amos Gitai Free Zone című filmjében szerepelt. A road movie-ban Hanna ortodox izraeli asszonyként Jordániába utazik miközben felvesz egy pár hónapja Jeruzsálemben élő amerikai lányt (Natalie Portman) és egy palesztin nőt.


A rövidfilmek kategóriájában azonban sajnos lemaradt Kenyeres Bálint Before dawn című alkotása és az ukrán Igor Strembitsky Podorozhni című filmje, valamint az ausztrál Van Sowerwine Clarája nyert.

Cannes: a belgáké a pálma 1

Jelenet a Johannából


Cannes azonban nem Oscar, így itt nem annyira a verseny a fontos, mint inkább a megjelenés. A Hollywood Reporter kritikusa Kirk Honeycutt pédául dicshimnuszokat zengett Mundruczó Kornél Johannájáról, amely egy mai magyar kórházban játszódó operafilm szent Johanna története alapján. A filmet az Un Certain Regard (Egy bizonyos tekintetben) programjában mutatták be. Magyarországot egyébként négy alkotás képviselte: a Johanna, a Before Dawn, a Résfilm és a Vonaton. Kardos Sándor Résfilmjét célfotókamerával rögzítették, és a Rendezők két hetében volt látható. A Kritikusok két hete szekcióban pedig Tóth Barnabás Vonaton című kisfilmje forgott.


Bár a Cannes-i Filmfesztivál keretében adta át France Culture francia kulturális rádió az év legjobb külföldi rendezőjének járó díjat Tarr Bélának, az elismert magyar filmes nem szerepelt a hivatalos programban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik