Élet-Stílus

Van program a Sith-eken túl

A hétvégén borítékolni lehet a rohamot a mozik pénztárainál. Vélhetően csak kevesen hagyják ki Anakin Skywalker metamorfózisát. Mi azonban kísérletet teszünk arra, hogy egyéb programot is találjunk.

Miután a 18-ai éjszakai premier után mindenkiben leülepedett Star Wars zárókövének látványorgazmusa, a Skywalker-család, valamint az univerzum sorsának szálai is elvarródtak, jöhet valami más.


Ha úgy érezzük, hogy képesek vagyunk elszakadni a multiplexek légkondicionált kényelmétől, akkor ideális váltás lehet a Szimpla Kertmoziban 20-án pénteken, ahol Wong Kar Wai hetekben bemutatott filmjét, a 2046-ot vetítik. Ez leginkább azokat hozhatja lázba, akiknek tetszett a kultikussá vált Szerelemre hangolva.

A hétvégén ezután az ország csaknem száz kiállítóhelye mutatkozik be a Múzeumok majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében és épületében. Itt tizedik alkalommal ünnepeljük a múzeumok világnapját. Ehhez kapcsolódik a majális, amelyen Baranyától Hajdú-Bihar megyéig megjelennek az ország múzeumai. A múzeumban koncertek és tematikus történelmi túrák, a színpadokon zenés-táncos programok várják az érdeklődőket, az épület mögötti sétányon, ahol több mint hetven mesterember kínálja majd portékáját.

Míg a Manchester United-Arsenal FA-kupa szombat délutáni (16 óra Sport 1) fináléja a férfiak idegrendszerét pörgeti fel, és többnyire a söröskupak lepattintásáig ösztönöz mozgásra, a nők vasárnap délután 17-edszer is a rajtszalag mögé állnak a Libresse Női Futónapon, amelyből a pozitív diszkrimináció jegyében kizárták a férfi indulókat. A verseny idei újdonsága, hogy idén 3 kilométeres gyaloglótáv is lesz.

Jócskán a hétvégi program után május 24-én kedden a reszelős hangú Joe Cockert nézhetjük meg élőben, aki élete egyik legnagyobb közönsége előtt énekelt három évvel ezelőtt a Kapcsolat koncerten. Most a Sportarénában hallgathatjuk meg a sheffieldi munkásgyermekből világsztárrá avanzsált Cockertől az Unchain My Heartot és a You Can Leave Your Heat Ont.

Ha valaki nem szereti a ráspolyt, sokkal kifinomultabb hangzást is választhat kedden egy másik világsztártól, Pat Methenytől, a világ egyik legnevesebb dzsesszgitárosától. A virtuóz és csapata a január végén megjelent The Way Up című albumának zenei anyagával érkezik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra. Methenynek több mint 40 albuma jelent és nem szabtak határt számára a stílushatárok. Már szimfonikus zenekarra is írt zenét, és baletthez is komponált.Játszott együtt Herbie Hancockkal, Sonny Rollinsszal, Ornette Colemannel, és David Bowie-val is.

Picasso egykori élettársa, Francoise Gilot is Budapestre érkezik interjúkötete bemutatójára. Emellett az autonóm művészi világgal rendelkező festőnő képei is láthatóak 26-ától, csütörtöktől a Várfok Galériában az absztrakt szürrealizmus nemzetközi tekintélyű magyar képviselője Rozsda Endre festményei mellett. Kettejüket különleges barátság kötötte össze, amely 1941-re nyúlik vissza, amikor Gilot a fiatal magyar művész műtermében tanult festészetet, és egészen Rozsda haláláig (1999) eleven maradt, annak ellenére, hogy évekig több száz kilométer választotta el őket egymástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik