Élet-Stílus

Tarr Béla díjat nyert Cannes-ban

Tarr Bélát választotta az év legjobb külföldi filmrendezőjének a France Culture francia kulturális rádió. A díjátadóra május 20-án került sor a Cannes-i Filmfesztivál keretében, ahol Tarr Béla személyesen vette át az elismerést - közölte weboldalán a kulturális minisztérium.

A rangos kitüntetést 1999-ben alapította Laure Adler, a France Culture, Franciaország első közszolgálati rádiójának igazgatója, és Gilles Jacob, a Cannes-i Filmfesztivál elnöke. A díjjal évről-évre egy külföldi és egy francia filmrendezőt tüntetnek ki, akiknek filmjét a francia mozik műsorra tűzték.

Az 1987-ben készített Kárhozat című Tarr Béla-film francia mozi-bemutatóját elsöprő kritikai siker fogadta áprilisban, a legfontosabb sajtóorgánumok elismerő írásokkal üdvözölték a rendezőt.

Tarr Béla eddig sem volt ismeretlen a francia közönség előtt, a Werckmeister Harmóniák és a Sátántangó mind a mai napig szerepel a mozik műsorán és a filmbarátok számos retrospektív vetítés-sorozaton ismerkedhettek meg a rendező teljes munkásságával.

Tarr Béla és Mathieu Bompoint francia filmproducer a díjátadást követően bejelentették, hogy a márciusban félbeszakadt „A Londoni Férfi” című film forgatását 2005 őszén folytatják. A forgatás megkezdésének pontos időpontja: október 18.

Tarr Bélát az emberi méltóság, a szabadság modell értékű ábrázolásáért és a filmművészetben példaszerű erkölcsi és etikai mondanivaló elismeréseként ez év februárjában a Berlini Filmfesztivál előestéjén, az American Cinema Foundation 2005-ös Andrzej Wajda Freedom-díjával tüntették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik