Élet-Stílus

Újabb gigantikus ütközés várható az Antarktisznál

A 115 kilométer hosszú, 2500 négyzetkilométer területű B-15A jéghegy egy hónappal azután hogy neki ütközött a Drygalski-jégfolyam csúcsához, most az Aviator-jégnyelvhez került veszélyes közelségbe. A kutatók a partvidék állatvilága miatt aggódnak.

Alig egy hónapja bekövetkezett végre a hónapok óta várt nagy antarktiszi ütközés: a B-15A jéghegy nekisodródott a Drygalski-jégnyelvnek. Az Európai Űrhivatal Envisat műholdjának akkori radarfelvételei szerint a 70 kilométer hosszan a tengerbe nyúló Drygalski-jégnyelv csúcsából közel öt kilométeres darab tört le, miközben a B-15A jéghegy látszólag alig sérült.


Újabb gigantikus ütközés várható az Antarktisznál 1

A tovább sodródó jéghegy most az Aviator (Repülő) – jégnyelvhez került veszélyes közelségbe. A körülbelül 96 kilométer hosszú, 8 kilométer széles Aviator-gleccsert először 1955-ben fényképezték le egy Új-Zélandról az Antarktiszra való repülés során. Az Aviator, csakúgy, mint a Drygalski, a Victoria-föld partvidéki hegységein keresztül vág utat magának a Ross-tenger felé. Az Aviator-jégnyelv 25 kilométer hosszan nyúlik bele a tengerbe.

A világ legnagyobb jéghegyének tartózkodási helyével jelenleg párhuzamos tengerparti rész Adelie-pingvinek, Weddel-fókák és szkuák otthona. Ha a jéghegy esetleg megfeneklik, és hosszabban időzik mostani pozíciójában, a parti állatok számára gondot okozhat a nyílt tengerre való kijutás és ezáltal az élelemszerzés. A jéghegy helyzetéről a legfrissebb felvételt május 16-án készítette az Envisat. A felvétel felbontása 150 méter/pixel.


Ötéves sodródás

A B-15A a legnagyobb maradványa a még hatalmasabb B-15 jéghegynek, amely a Ross-jégselfről vált le 2000 márciusában. A B-15 eredetileg akkora volt, mint Jamaica, területe meghaladta a 11.600 négyzetkilométert.


A hatalmas képződmény hamarosan kisebb darabokra töredezett. Időközben a B-15A a McMurdo-szoros felé vette az irányt, és eltorlaszolta a Ross-tenger egy részét, ahol az óceáni áramlatok leállása miatt a tenger egy része az antarktiszi nyár ellenére befagyott.

A kutatók hónapok óta figyelik a jéghegy mozgását. Sebessége alapján elképzelhetőnek tartották, hogy már január közepén ütközik a Drygalski-jégnyelvvel, ám akkor az utolsó pillanatban megfeneklett. A világ legnagyobb sodródó, vízen úszó képződménye két hónapig alig mozdult, majd újra lendületbe jött.

Útja során természetesen töredeztek le kisebb darabok a jéghegyről: míg a NASA januárban még 160 kilométer hosszú és 3000 négyzetkilométer kiterjedésű jéghegyről beszélt, az új felvételek szerint ma már csak 115 kilométer hosszú és 2500 négyzetkilométer területű. A jéghegy területe jelenleg körülbelül akkora, mint a miniállam Luxemburgé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik