Élet-Stílus

Új afrikai majomfajt fedeztek föl

Korábban ismeretlen majomfajra bukkantak Dél-Tanzánia hegyeiben. Az állatot fokozottan veszélyeztetett fajnak vélik, amelyből talán ha ezer egyed él még.

A hegyi mangábé nevet kapott állat a fákon él, és úgy gondolják, a páviánok közeli rokona. A fölfedezés részleteiről a Science folyóirat csütörtöki száma tudósít.

Tom Butynski volt az egyik első tudós, aki ráakadt a rejtőzködő majom nyomára. Azt mondja rendkívül felvillanyozó élmény azon néhány primatológus (főemlőskutató) közé tartozni, akik személyesen megpillanthatták az állatot.

Váratlan egybeesés


Új afrikai majomfajt fedeztek föl 1

Dr. Butynski annak az egyesült államokbeli kutatócsoportnak volt a tagja, amely a Ndundulu Erdei Rezervátumot kereste föl, hogy tanulmányozza a tarka mangábé – az új faj ritka „unokatestvére” – felbukkanásait. Nem tudtak arról, hogy tőlük néhány száz kilométerre, Tanzánai déli hegyvidékein egy másik kutatócsoport szintén az állat nyomában járt.

„Ezek a majmok valószínűleg már több százezer éve ott találhatók” – mondta dr. Butynski. – „Vajon mekkora az esélye annak, hogy két független projekt is megtalálja az állatot 10 hónapon belül?”

A másik kutatócsoportot Tim Davenport, a New York-i székhelyű Vadvédelmi Társaság munkatársa vezette. Ők hónapok óta kutatták a területet, vadászok beszámolói nyomán, akik azt állították, hogy látták a helyiek által kipunjinak nevezett különös állatot. Végül tavaly pillantották meg a majmot.

„A fölfedezés azt igazolja, hogy még mindig sokat kell tanulni Tanzánia távoli és kevésbé jól ismert területeiről, valamint egész Afrikáról” – mondta dr. Davenport.

Bizonytalan jövő


Új afrikai majomfajt fedeztek föl 2

A biológusokat megdöbbentette, hogy egy ilyen nagy emlős, ilyen soká észrevétlenül élhessen. Több mint két évtized telt el az utolsó új afrikai majomfaj fölfedezése óta. Russell Mittermeier, az IUCN – Természetvédelmi Világszövetség – munkatársa azt mondja, ez is mutatja, milyen keveset tudunk legközelebbi élő rokonainkról, a nem emberi főemlősökről.

„Egy nagy, feltűnő majom, amely olyan országban él, ahol az utóbbi évszázadban jelentős mértékű vadállatkutatást folytattak, rejtve maradt közvetlenül az orrunk előtt” – mondja Mittermeier.

A hegyi mangábé (Lophocebus kipinji) barna színű, jellegzetes lágy tülkölő-ugató hangot ad ki. 2450 m tengerszint feletti magasságban él, szőrzete hosszú, hogy elviselje a hideget. A tudósok úgy vélik, hogy két vagy több populáció él az Udzungwa Hegyi Nemzeti Park erdeiben. De félnek attól, hogy ilyen kevés fennmaradt egyeddel veszélyben van a jövőjük. A majom néhány élőhelyét elpusztították az illegális fakitermelők, emiatt többen fölemelték szavukat, hogy jobban védjék a területet a nemzeti park határainak kiterjesztésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik