Élet-Stílus

Washington államban betiltották a kémprogramokat

Az amerikai szövetségi államban rendkívül egyszerű, de hatásos megoldást sikerült találni a számítógép-tulajdonosok életét megkeserítő problémára: betiltották a gépben kurkászó programok minden formáját.

A kémprogramok (spyware) a vírusok mellett az egyik legnagyobb gondot jelentik a számítástechnika világában. Nem elég, hogy a tevékenységükkel károkat okoznak, információkat szolgáltatnak a felhasználókról, azok szokásairól, illetve számítógépéről és annak gyenge pontjairól, de gyakran szinte lehetetlen őket felderíteni és eltávolítani a PC-kről.

Az Egyesült Államok Washington szövetségi államában éppen ezért döntöttek a törvényalkotók úgy, hogy igyekeznek a lehető legnagyobb védelemben részesíteni a számítógép-tulajdonosokat. A megoldás ugyan drasztikus, de idővel minden bizonnyal eredményre fog vezetni. A állam kormányzója ugyanis aláírta és ezzel ratifikálta azt a törvényt, amely megtiltja a kémprogramok alkalmazását. A még csupán néhány órája hatályban lévő jogszabály megszegőire rendkívül kemény, akár 100 ezer dolláros pénzbüntetés is kiszabható.

A törvény rendkívüli módon elég tágan értelmezi a kémprogram fogalmát. Így például spyware-nek számítanak nem csak az ilyen jellegű számítógépes programok, de a felhasználók számítógépeinek kikémlelése is. Szintén ide tartoznak azok a hirtelen felbukkanó reklámablakok és internetes oldalak is, amelyeket nem az interneten szörfölő akart megjeleníteni vagy megnyitni, valamint az internetes böngészők Kedvencek mappája tartalmának a lekérdezése is.

Ezenkívül a jogszabály bünteti a “véletlenül” a Windows Registry-jében maradó szoftverbejegyzéseket is. Amennyiben tehát valaki úgy dönt, hogy letöröl egy alkalmazást, akkor annak teljesen el kell tűnnie az adott személy számítógépéről. A törvény megszületését több cég, köztük a Microsoft és az eBay is támogatta. A tervek szerint hasonló jogszabály lépne hatályba a közeljövőben az Egyesült Államokban is, de az börtönbüntetést is tartalmazna. Amennyiben minden a tervek szerint alakul azt még az idén elfogadhatja a Kongresszus.

Az F-Secure számítógépes biztonsági cég adatai szerint csak Európában a számítógépek nyolcvan százaléka fertőzött valamilyen kémprogrammal. Számos szoftver látszólag hasznosnak tünteti fel magát, később azonban kikémleli a felhasználók internetezési vagy online vásárlási szokásait és az így nyert adatokat továbbítja “gazdáinak”, akik azokat kielemzik, majd marketingcélokra használják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik