Élet-Stílus

A TriGránit is beszállna az Erkel Színház felújításába

Az Erkel Színház általános felújítása, részleges átalakítása, valamint teljes lebontása, a helyén egy új teátrum építése is szerepel azon elképzelések között, amelyeket a budapesti létesítmény átépítésére kiírt előpályázatra nyújtottak be. A terveket csütörtökön mutatták be a helyszínen.

A kulturális minisztérium és a színház társintézménye, a Magyar Állami Operaház ez év februárjában írt ki előpályázatot az úgynevezett PPP-konstrukcióban (Public-Private-Partnership), magánbefektető bevonásával történő átépítésre.

A dokumentációt hat cég vásárolta meg és a határidő lejártáig, április 21-ig hárman adták be a pályázati anyagot – közölte Závecz Ferenc, az Operaház ügyvezető igazgatója a prezentáción.

Szinetár Miklós, az Operaház távozó főigazgatója elmondta, hogy a minisztériummal kötött megállapodás szerint az Erkel Színház évente százhúsz napon át az Operaház rendelkezésére állna.

Schneider Márta, a kulturális tárca helyettes államtitkára elmondta: a közbeszerzési pályázat kiírása a nyár végén várható, a korszerűsített színház másfél-két év múlva nyílhatna meg.
Kiemelte, hogy a rekonstrukció egybeesik a Köztársaság tér rendezésével és a 4-es metró megvalósításával, így az koordinatív módon történhet meg.

A Duna Sétány Székház Kft. (a TriGránit Fejlesztési Rt. leányvállalata) a Művészetek Palotáját tervező Zoboki, Demeter és Társaik Építészirodával közösen nyújtotta be elképzelését.
Közösen pályázott a Mányi Építész Stúdió Kft., valamint a Közép-Európai Építő és Szerelő Kft. (KÉSZ Kft.) is; utóbbi nevéhez fűződik például a Madách Színház és a Budapesti Operettszínház felújítása.E csoport képviselői 5-15 milliárd forintra becsülték a költségeket, attól függően, milyen mértékben “nyúlnának hozzá” az ingatlanhoz.

A harmadik pályázó egy belga befektetői csoport, amelynek megbízottjai nem érkeztek meg a bemutatóra. A pályázó egy 56 emelet magasságú, felkiáltójelet formázó épületben gondolkodik – mondta Závecz Ferenc.

Ha “csak” a színház rekonstrukciójáról van szó, akkor a kiírástól számítva két év alatt befejeződhet a munka, ha viszont a metróépítéshez is kapcsolódó nagyobb beruházásról, akkor több évre lesz szükség – fűzte hozzá.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az átépítés miatt az Operaház intenzívebb kihasználását és más játszóhelyek bevonását tervezik; eddig tizenhárom alternatív helyszínt térképeztek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik