Élet-Stílus

Az Európai Bizottság az SAP-t választotta

Az SAP AG bejelentette az Európai Bizottság számviteli gyakorlatának átalakítását célzó projekt sikeres lezárását.

Az Európai Bizottság az első olyan EU-intézmény, amely felkészült a Nemzetközi Költségvetési Számviteli Standardok (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) szerinti működésre. A továbbfejlesztett rendszer az ágazatspecifikus SAP for Public Sector forráskezelő és számviteli (accruals accounting) funkciói segítségével biztosítja az IPSAS és más modern számviteli előírások által megkövetelt költségvetési és számviteli átláthatóságot.

A modern számviteli szabványok bevezetésével az Európai Bizottság követendő példát állít az EU-tagállamok kormányzati szervezetei elé. A projekt átláthatóbbá teszi a Bizottság pénzügyi adatait, fokozza a költségvetés-gazdálkodás feletti kontrollt, egyszerűsíti a számviteli adatok összehasonlítását, és növeli a számviteli rendszer működésének hatékonyságát. A forrásgazdálkodási folyamatok jobb átláthatóságának köszönhetően az adófizetők is nagyobb bizalommal viseltetnek az intézmény gazdálkodása iránt.

„Ezzel a projekttel az Európai Bizottság úttörő szerepet vállalt a globális kormányzati szektorban” – mutatott rá Brian Gray, a Bizottság főkönyvelője és a Költségvetési Főigazgatóság igazgatóhelyettese. 

A megoldás Java front-end felületen keresztül kapcsolódik a Bizottság 36 Főigazgatóságához, és lehetővé teszi, hogy e szervezetek dolgozói napi munkafolyamataik minimális megváltoztatásával számlákat kódoljanak, költségvetéseket kezeljenek és kifizetéseket hagyjanak jóvá az új rendszerben. Az SAP for Public Sector véget vet a ténylegesen befolyó bevételeket és kifizetéseket rögzítő pénzforgalmi szemléletű könyvelés (cash accounting) okozta problémáknak a többéves projektek költségvetésének kezelése terén.

„Az Európai Bizottság számviteli rendszerének SAP-alapokra helyezésével lehetővé vált az új előírások, köztük az IPSAS követése, ráadásul egyszerűsödtek a folyamatok, javult a produktivitás és mérséklődtek a működési költségek.” – jelentette ki Tom Shirk, az SAP Global Public Services elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik