Élet-Stílus

Új űrhajót tervez a NASA

Az űrsiklókat 2010-ben kivonják a "forgalomból", így a NASA új űrhajók építésén kezdheti törni a fejét, és ez azt jelenti, hogy a Nemzetközi Űrállomás, az ISS építését is másképpen kell esetleg befejezni.

Ha 2010-ig nem fejeződik be a Nemzetközi Űrállomás építése, vagyis a jelenleg használatos űrsiklók segítségével nem készül el a Föld körül keringő űrbázis, akkor egy másik űrhajótípussal akár, de végrehajtják a bázisépítési programot. Minderről az amerikai űrkutatási hivatal vezetője beszélt egy amerikai kongresszusi bizottság előtt.

Mindebből ugyanakkor kiderült, hogy a jelenlegi űrsiklóprogramot leállítja a NASA. Michael Griffin, a szervezet első számú embere az amerikai törvényhozás vizsgálóbizottsága előtt így fogalmazott: “az űrsiklók magukban hordozzák a hibát. Nincs ugyanis menekülési lehetőség a legénység számára”.

Elérhetetlen az emberi tökéleteség

Griffin hozzátette: “mindannyian tudjuk, hogy miután az emberi tökéletesség elérhetetlen, előbb vagy utóbb bekövetkezhet egy újabb űrsiklóbaleset, szeretném ezért ezeket mielőbb kivonni a forgalomból”. (A legutóbbi ilyen baleset a Columbia space shuttle-lal történt 2003-ban, azóta nem volt képes az USA embereket juttatni az űrbe, mert a siklóprogram folytatását többször is el kellett halasztani.)

Az űrsiklók programjának leállítása forrásokat szabadít fel egy újabb űrhajó típus, az úgynevezett Crew Exploration Vehicle (CEV) kifejlesztésére. Sőt azért is kell leállítani a siklóprogramot, mert az olyan drága jelenleg is, hogy nehéz lenne mellettte egy másik fejlesztési projektet végrehajtani – írja a BBC. (A siklóknak különösen a biztonsági problémái hatalmasak, s ez óriási költségeket okoz a NASA-nak.)

A Marsra készülnek

A CEV, az új űrhajó viszont egy olyan program részét képezi, amely a későbbi Mars- és Hold-utazásokat készíti elő. A CEV csak az első lépcsője az ambíciózus terveknek, miután ennek a járműnek a feladata a legénység elszállítása a Nemzetközi Űrállomásra.

A CEV első olyan útját, ahol személyzetet is magával visz, 2014-re jósolják a szakértők. Ugyanakkor most Griffin szeretné felgyorsítani ezt a folyamatot, hogy az űrsiklókról minél könnyebben és gyorsabban tudjanak átállni az új jármű használatára.

Ám a gyorsítás nagy kiadásokkal is jár, amely más programok költségvetését fogná vissza. Így például az űrállomás tudományos célú felhasználása és a bolygókutatás hátrányokat szenvedhet a közeljövőben. Griffin ezt azzal indokolta: nem csinálhatnak mindent egyszerre, meg kell szabniuk a prioritásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik