Élet-Stílus

Az új Sober rasszista honlapokra vezet

A hétvégi pihenő után számos internetező elképesztő spam áradatot talált a postafiókjában, a javarészt nacionalista német honlapokra mutató kéretlen levelek tömegét egy új Sober vírus okozza.

Kellemetlen kéretlen levelek százait törölgetni levelező programunkból. Különösen kellemetlen, ha ezt egy olyan kártevő okozza, amely már többször bizonyította életképességét. A legújabb Sober stílusú spamkampány egy német szélsőjobboldali párt oldalára invitálja a gyanútlan felhasználót.

A  legújabb, Sober.q-nak nevezett trójai azokat a biztonsági réseket használja ki, amelyet korábbi társai is. Nem okoz nagyobb kárt, de igen kellemetlen mennyiségű levélszeméttel árasztja el a felhasználó számítógépét.

A Nemzeti Demokrata Párt (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) nevében küldött levelek témája az 1945-ös szövetséges légitámadás Drezda ellen, a címe leggyakrabban “Against forgetting” (A felejtés ellen).

A politikai spam ugyan ritka, de nem ismeretlen a biztonsági szakemberek előtt. Ez azonban most nem egyszerű spam áradat, hanem egy rosszindulatú ellenkampány a II. Világháború befejezésének 60. évfordulója okán.

A szakemberek azt is feltételezik, hogy a korábbi Sober és a mostani együttműködése is elképzelhező, ami komolyabb problémákat is okozhat a felhasználók gépein. “Akár teljesen meg is bénulhatnak a gépek a trójaiak támadásaitól” nyilatkozta egy szakértő a támadásokkal kapcsolatban.

A legbiztosabb védekezés továbbra az odafigyelés, a ismeretlen feladójú levelekkel szembeni bizalmatlanság és a vírusvédelem napi aktualizálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik