Élet-Stílus

Befejeződik az Xbox gyártása

Az Nvidia első negyedéves pénzügyi teljesítményét összegző megbeszélésen elhangzott, hogy a Microsoft nem vásárol több alkatrészt a grafikus kártya gyártó vállalattól, így lezárul az Xbox konzol gyártása.

A fejleményről Marvin Burkett, az Nvidia pénzügyi igazgatója számolt be előadásában, és megjegyezte, hogy a vállalat már be is fejezte a szóban forgó alkatrészek gyártását. Közlése szerint a második negyedévre

A Versenyzők


A Sega konzoljai már nem rúgtak labdába, a Playstation játé-masinája egyszerűen kitolta a korábbi uralkodót.

A Nintendo a Game Cube esélyesebben indult, mind technikailag, mind design szempontjából sikeres lehetett volna. Nem készült azonban elég program hozzá.

A Playstation, egyelőre remekül tartja magát. A Sony eddig jól stratégiával, többször elément a Microsoft ötleteinek. Szoftver is rengeteg akad a piacon.

X-Box
Elhanyagolt európai forgalmazás, némi lemaradás a fejlesztésekben, kisebb program kínálat. Ellenszenv a céggel szemben.

már egyetlen példány sem marad raktáron.

“Az Xbox felfelé ívelő pályájának végére ért. A 2006-os pénzügyi év első felére jósolt bevételek jócskán elmaradnak a korábbi eredményektől, amit várhatóan csak a grafikus processzorok és alaplapi vezérlők piacának harmadik negyedévre prognosztizált növekedése egyenlít majd ki” – jelentette ki Burkett.

Az Nvidia összesített eredménye ugyanakkor jelentősen javult: az előző év hasonló időszakához képest a bevétel 24 százalékkal nőtt, míg a tiszta nyereség csaknem megháromszorozódott. Nem csoda, hogy Jen-Hszun Huang, a vállalat elnök-vezérigazgatója büszkén jelentette ki, hogy sikerült újra stabil növekedési pályára állítani az óriáscéget.

Az eredeti Xbox gyártásának leállítása némileg meglepő, hiszen az elemzők többsége – mint például a Goldman Sachs – azt jósolta, hogy a konzolok gyártása az Xbox 360 bemutatkozása után is folytatódik majd, és nemrég a Microsoft is megerősítette, hogy új játékszoftverek egészen 2007-ig biztosan megjelennek. Igaz, arról már a szoftvercég sem nyilatkozott, hogy a konzol értékesítése 2005 után is folytatódik-e.

Mindeközben az új konzol meglehetősen vegyes fogadtatásban részesül. A bemutatót követően rendkívül szerteágazó vélemények hangzottak el a Microsoft új üdvöskéjéről, és míg egyesek szerint az Xbox 360 brutális erőgép, mások egyszerűen “ocsmány”-nak titulálták a játékgépet. A megosztottság nemcsak a külső kinézetet, hanem a technikai részleteket illetően is megfigyelhető, ugyanis többek szerint hiba a DVD lejátszó alkalmazása, amikor már a küszöbön állnak a következő generációs szabványok, amelyek előbb-utóbb a a DVD örökébe lépnek majd.

A vitákat valószínűleg csak a PlayStation 3 megjelenése zárja majd el – akkor dől el, hogy a Sony és a Microsoft jól taktikázott-e, és hogy nem volt-e hiba az Xbox korai bemutatkozása, illetve a következő generációs PlayStation megjelenésének elhúzódása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik