Élet-Stílus

A luxuslakásokban még van üzlet

A fővárosi luxuslakások iránt nem csökkent a kereslet. Ez a vevőkör jellemzően hitel nélkül vásárol.

Luxus-lakótelep yacht-kikötővel

A Transelektro csoport elemzései e tendenciák folytatását vetítik előre a következő egy-két évre is. A társaság , éppen ezért Budapesten kezdte meg az ország legnagyobb volumenű luxuslakás ingatlan-beruházását a cég. Prestige Towers néven új luxus-komplexum építését kezdte meg az egyébként a Duna Pláza egykori felépítését is jegyző Transelektro. A Duna Pláza mögött, a Duna partján épül a szállodai szolgáltatásokkal rendelkező „waterfront” stílusú épületegyüttes. A közel ötmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően 4, egyenként 7-8-9 szintes toronyház épül fel, amelyben összesen 136 lakás kap majd helyet. Lesz saját kávézó, több típusú szauna, kültéri medence, fitneszterem, saját sofőrszolgálat (BMW-parkkal), online bevásárlórendszer, és akár saját yacht kikötőt is lehet igényelni. A tapasztalatok szerint az érdeklődés nagy: az egy hónapos előértékesítési kampány során a lakások tíz százaléka már elkelt.


A fővárosi luxuslakások iránt nem csökkent a kereslet, annak ellenére, hogy az elmúlt évben sokkal kevesebb ingatlant sikerült eladni, mint azelőtt. Tavaly 57 és félezer új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami közel kétezerrel volt kevesebb, mint az előző évben, ám ezen belül a luxuskivitelű, magas presztízsű lakások iránti kereslet továbbra is élénkülést mutat – derül ki a Transelektro Vagyonkezelő Kft. saját elemzéséből.

A luxuslakások beruházóinak kedvez az a tény is, hogy tavaly a 20 millió forintnál drágább lakásokat az új tulajdonosok rendszerint hitel felvétele nélkül szerezték meg. A piaci elemzők szerint e szegmensben még vannak tartalékok, amelyek hatással lehetnek az ingatlanpiac egészére is.

Fővárosi divat

A luxus iránt elsősorban a fővárosiak érdeklődnek, míg más régiókban az átlagos lakások iránti kereslet is erősen visszaesett. Az első negyedévben leginkább három területen, a dél-dunántúli régióban (-42 százalék) csökkent a kiadott építési engedélyek száma, a Nyugat-Dunántúlon (-36 százalék), de visszaesett az építési kedv az alföldi régióban is (-27 százalék) – állítja a kutatási eredményekre hivatkozva Szili Balázs, a Prestige Towers marketing és értékesítési igazgatója.

E tendenciával párhuzamosan a Transelektro Csoport ingatlanberuházó cégének értékesítési tapasztalatai szerint, egyre több vidéki vásárol magának új lakást Budapesten. Tavaly közel 22 ezren költöztek vidékről a fővárosba, akik közül sokan, luxuslakást vásároltak itt.

Budán felborultak az ár-értékarányok

A nagy alapterületű, különleges felszereltségű új lakások építése jóval magasabb költségekkel jár, mint az átlagos kivitelezésű lakóparkoknál. Ezek értékesítése is lassabb és hosszadalmasabb feladat. 

A rendszerváltás nyertesei még a budai hegyek villalakásait célozták meg. Az akkor létrejövő építőipari cégek, ezek környékén vásárolták fel a még szabad telkeket, ahol luxus kivitelű épületeket húztak fel. Mára azonban elfogytak a szabadon beépíthető területek. Így ma már itt nem ritka, hogy ezen a területen 1 millióba is kerülhet négyzetméterenként egy-egy lakás vagy telek.

Az elemzés szerint az ár-érték arányok felborulása arra kényszeríttette a fejlesztőket, hogy új lehetőségeket keressenek a pesti oldalon, olyanokat, amelyek a magasabb jövedelmű vevők igényeit is kielégítik. A piaci viszonyokkal párhuzamosan a divat és az életmód is megváltozott. Ma egyre többen szeretnének különleges szolgáltatásokat nyújtó lakóparkban lakni a „magányos” villa helyett – derül ki a társaság felméréséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik