Élet-Stílus

A Google Kína felé kacsingat

A kínai Microsoft nyitás után a Google is beszállna a „kínai üzletbe". A vezető keresőszolgáltatás együttes azt tervezi, hogy hamarosan megnyitja első irodáját Kínában.

A Reuters jelentése szerint a Google jogokat szerzett a világ második legnagyobb internet piacán, ezzel jelentős lépéselőnybe került a Yahoo-val vívott csatában. Az értesüléseket ugyan a cég illetékesei nem erősítették meg, de az információk szerint már megkezdték a szakemberek kiválasztását az idén nyíló kínai irodájukhoz.

Korábban óvatos nyilatkozatok hangzottak el arról, hogy a Google érdeklődik a kínai piac iránt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy jobban megismerje annak általános és speciális működését.

Kína rendelkezik manapság az egyik leggyorsabban fejlődő internetes közösséggel, amely 2004-ben 94 millió felhasználójával – az Egyesült Államok mögött másodikként – igen vonzó a vezető informatikai vállalkozások számára. Becsült adatok szerint 2005 végére az aktív internetezők száma elérheti a 134 milliót.

A Google-nek mindössze egyetlen komoly problémával kell szembenéznie, miszerint a robbanásszerűen fejlődő piacon még mindig kommunista gondolkodású cenzorok avatkoznak a média mindennapjaiba. Az interneten ma is óriási vita folyik arról, hogy szabad-e bármilyen tartalmat blokkolni, Kínában pedig számos a jelenlegi hatalom számára kellemetlen tartalom teljes tilalom alatt van.

A nyitást látszik igazolni, hogy az elmúlt évben a Google részesedést vásárolt a legnagyobb kínai keresőszolgáltatásban: A www.baidu.com jelenleg a piac 36.3 %-át uralja, őt követi a Yahoo 22.7 %-al, míg a Google részaránya 21.2 %.

A kínai internet piac nagysága nem csak a Google számára vonzó. Egy hete a Microsoft is bejelentette, hogy azonnali üzenetküldő szolgáltatásával hamarosan az ázsiai ország számítógép felhasználói is közelebb kerülhetnek a világ kommunikációs csatornáihoz.

Noha a hír még nem nyert megerősítés, a Reuters még azt is tudni véli, hogy a Google évvége táján nyitó irodája valószínűleg Shanghai-t választja székhelyül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik