Élet-Stílus

Tovább szűkül az ingatlanpiac

Az első félévben sem enyhül a hazai lakáspiacon uralkodó túlkínálat, miáltal a vevők alkupozíciója javul, az árak csökkenhetnek - derül ki az Ecostat gazdaságelemző és informatikai cég legfrissebb ingatlanpiaci elemzéséből.

Árváltozások 2005-ben

• az új építésű lakások árnövekedése meghaladja az infláció mértékét
• egyes belvárosi kiemelt területeken használt lakások áremelkedése meghaladhatja az infláció mértékét
• a kedvezőtlen helyen fekvő, valamint a lakótelepi használt lakások árai nem, vagy csak kismértékben emelkednek, bizonyos ingatlanoknál árcsökkenés várható
• a belterületi építési telkek árai várhatóan 5-7 százalékkal drágulnak
• a külterületi építési telkek árai nem vagy alig emelkednek
• a mezőgazdasági földterületek árai nőnek, egyes térségekben az áremelkedés 10 százalék fölötti is lehet.

Az idén az első félévben tovább szűkül az ingatlanpiac – ismertette Belyó Pál, az Ecostat igazgatója a gazdaság szereplőinek előrejelzése alapján készült előrejelzésük megállapítását szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Az Ecostat ingatlanbarométer indexe az első negyedévben 2,8 százalékponttal 48 százalékra csökkent.

Csökkenő árak?

Az ingatlanárakat illetően a forgalmazók az előző negyedévi 6-15 százalékkal szemben, az év elején legfeljebb 6,4-9,2 százalékos áremelkedést prognosztizáltak 2005-re. Belyó Pál kérdésesnek nevezte, hogy a kormányzat gazdaságfehérítő intézkedései mennyiben drágítják majd az építkezéseket, de úgy vélte, hogy mindenképpen hatással lesznek az ingatlanárakra.

Elmondta, hogy a jó helyen lévő, kis alapterületű lakásoknál még nem, de máshol és főleg a nagyobb lakások esetében a vevők alkupozíciója javul, az árak csökkenhetnek.

Az építőipari cégek közül egyre több vállalkozás juthat csődbe a piac telítettsége miatt, gyakori a körbetartozás és sok az eladatlan lakás. Utóbbiakat a nagyobb vállalkozások átmenetileg maguk adják bérbe.

Csökkenő kamatok?

Belyó Pál szerint a nem hatékony banki verseny is okolható az alacsony keresletért és úgy vélte, hogy a jelentős kínálati piac hatására változik a banki gyakorlat is, csökkenhetnek a kamatok.
A teljes hiteldíjmutatót (THM) illetően annyit mondott, hogy ennek feltüntetésekor a pénzintézetek nagyon “ötletdúsnak” mutatkoznak, így a banki termékek ennek alapján nem hasonlíthatóak össze teljes egészében. Hangsúlyozta, hogy a kis ingatlanfejlesztők mögé is korrekt banki háttér kellene.

Az építőipar az Ecostat szerint ennek ellenére változatlanul prosperáló terület marad, elsősorban az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően, és a bérlakásépítés is egyre nagyobb teret nyer.

2005-ös tendenciák

Az Ecostat prognózisa szerint az idén tovább nő az új lakások kínálata, ugyanakkor a kereslet csökken az új építésű lakóparki ingatlanok iránt, és nő a luxusigényeket is kielégítő nagy alapterületű lakások iránt.

A használt lakások piacán élénkül a külföldi befektetők kereslete Budapest belvárosában, miközben szinten marad a vidéki nagyvárosok központjában lévő nagy, jó beosztású lakások kereslete és stagnál a bel-budai, zöldövezeti lakások iránti igény.

Nehéz és egyre hosszabb ideig tart a kevésbé korszerű, magas közös költségű, hagyományos építésű és lakótelepi lakások értékesítése és általában véve növekszik a használt kisméretű lakások értékesítési ideje.

Élénkülés egyedül az irodapiacon tapasztalható. Az Ecostat prognózisa szerint javul a szegmens üresedési rátája, és 2005-ben 14-16 százalék körül várható. A bérleti díjak viszonylag magasak, növekedésük nagyobb lesz a várhatóan prognosztizált inflációnál. Élénkül a jól megközelíthető irodák iránti kereslet, e tekintetben fontos szempont a megfelelő parkolási lehetőség.

A befektetési céllal vásárolt lakások piacán ugyanakkor egyre nehezedő körülményekkel szembesülnek a tulajdonosok: növekszik ugyanis a befektetés céljából kiadott lakások száma és egyre hosszabb a kiadási idő. A legnagyobb kereslet a garzon-lakások és a nagy, luxus-igényeket kielégítő lakások, házak iránt nyilvánul meg.

A hazai telekpiacra szintén rátaláltak a külföldi befektetők: elsősorban a belvárosi, valamint a jó fekvésű nagy építési telkeket vásárolják. Kismértékben nő az irodaházak, bevásárlóközpontok építésére alkalmas telkek iránti kereslet, miközben nő az üdülőtelkek kínálata, de keresletük továbbra is lanyha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik