Élet-Stílus

Erőteljesen növekszik az „okostelefonok” részaránya

Míg a hagyományos telefonok iránti kereslet lassuló fázisba érkezett, a Mobile Pipeline szakemberei szerint, 2005 első negyedévében erősen megnövekedett a Symbian rendszerrel működő készülékek száma.

Világszerte átalakulóban a mobiltelefon-piac. Az egyszerű, kevés extrával felszerelt típusok lassan kifutnak a kínálatból, helyüket a modernebb telefonok veszik át. A forgalmazók egyre több olyan készüléket kínálnak, amely egyesíti magában a telefon, fényképezőgép, a PDA és a zenelejátszó funkciókat is.

A brit székhelyű társaság megállapította, hogy 2005 első negyedében, mintegy 6.75 millió telefon került a boltokba, a korábbi év hasonló időszakának a 2.4 milliójához képest.

A Symbian alapú „okostelefonok” elterjedésével egyidejűleg megnövekedett az ezen rendszereken alapuló kiegészítők forgalma is. A legnagyobb készülékgyártók mindegyike kínál már ilyen telefont, s most a kínai Lenovo (IBM) is bejelentette, hogy hamarosan Symbian platformú készülékeket dob piacra.

A trend azonban nem érvényes a világ minden tájára, pl. az Egyesült Államokban a jelentések szerint, még nem terjed a rendszer ilyen sebességgel, mivel ott a Palm-rendszerű Treo és a Windows Mobil platformját szélesebb körben alkalmazzák.

A Symbian a saját rendszereiről azt nyilatkozta, hogy használatuk 2003-ról 2004-re megduplázódott.

A telefonok fejlődésével egy időben, sajnos megnövekedett az ellenük irányuló vírustámadások lehetősége is. Az, hogy mennyire növekszik a rendszer felhasználói bázisa az is mutatja, hogy a vírusvédelmi szakemberek egy ideje a Symbian alapú rendszerekre is készítenek speciális vírusvédelmi megoldásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik