Élet-Stílus

Szoftverkalózokat ítéltek el Nagy-Britanniában

A Times Online cikke szerint, letöltendő börtönbüntetést szabott ki a londoni központi bíróság a brit „DrinkorDie network" négy tagjára, akiket szoftverkalózkodással, és több millió font károkozással vádoltak meg.

A négy elkövető, egy kalózszoftver terjesztő hálózat tagjaként interneten keresztül értékesített közismert üzleti és irodai alkalmazásokat. Két és fél év börtönbüntetés vár az első számú vádlott Alex Bell-re, aki a Morgan Stanley IT managereként a programokat szállította, valamint biztosította a pénz beérkezéséhez szükséges titkos bankszámlaszámokat.

A kalózcsoport másik tagja Mark Vent törte fel a szoftverek védelmét, amelyet a bíróság 18 hónappal „jutalmazott”.

A bűntettet súlyosbítja, hogy a „Drinkordie network” most elítélt tagjai nem kalandvágyó, naiv tizenévesek, hanem egy ismert nagyvállalat alkalmazottjai. – nyilatkozta Beth Scott, a Business Software Alliance (BSA) alelnöke.

Mick Deats a „hi-tech” bűnüldözési egység vezetője elmondta, hogy a „DrinkorDie network” tagjainak motivációját főképp az a presztízs adta, ami a programok gyors feltöréséből és elterjesztéséből adódott, a tevékenységük inkább tekinthető káros hobbinak, mint tudatos gazdasági károkozásnak. A bíróság a körülményeket mérlegelve, nem látott olyan mentőkörülményt, amely miatt mérsékelni kellene a kiszabott büntetést.

Az esetet a legnagyobb internetes nyomozásként emlegeti a szaksajtó, mivel a 2000 októberében elkezdett felderítésbe a brit hatóságokon kívül ausztrál, norvég, amerikai, svéd és finn szakértők is bekapcsolódtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik