Élet-Stílus

Gyerekjáték megoldani Afrika vízellátását

Szó szerint gyerekjáték lenne megoldani a fekete kontinens vízhiányát. A közkedvelt körhinta forgatásával ugyanis a gyerekek hasznos munkát is végezhetnek – állítja egy brit mérnök. Az ötletet Mandela és a UNICEF is támogatja.

A „varázskörhinta” ötlete a Dél-Afrikába emigrált Fieldnek akkor jutott eszébe, amikor egy vásáron meglátott egy vízpumpát. A pumpa a horizontális körmozgást alakította át vertikálissá, amelynek révén a dugattyúk aztán a vizet a felszínre hozták. Trevor Field ötletének lényege nagyon egyszerű: az Afrikában is közkedvelt körhinta mozgását kellene átalakítani vertikális mozgássá, hogy ennek révén nyerjenek vizet akár a kontinens legeldugottabb pontjain is.

Gyerekjáték és életmentő szerkezet: körhinta-pumpa


Gyerekjáték megoldani Afrika vízellátását 1

„Ezzel mindenki nyer: a gyerekek élvezik, hogy forgathatják a körhintát, kiváltképpen mert Afrikában más lehetőség a játékra nemigen akad. Mindeközben azonban a körhintára szerelt pumpa segítségével hasznos munkát is végeznek” – állítja Field, aki az angliai Birminghamből egy jól menő vállalkozást odahagyva költözött át Dél-Afrikába.

A brit mérnök jó tíz éve vásárolta meg a pumpa szabadalmát, ezt követően pedig rögtön összeházasította azt a körhintával. Az első körhintapumpát is már több mint tíz éve installálta egy poros dél-afrikai faluban, Kwa Zulu-Natalban. A The Independent című brit lap beszámolója szerint Field kezdetben bizonytalan volt terve sikerében. Amikor azonban pár hónap múlva visszatért az említett faluba, azt látta, hogy a vízpumpának hatalmas sikere van – és nemcsak a felnőttek körében.

Low-tech – nagy teljesítménnyel

A szerkezet semmiféleképpen sem nevezhető high-tech-nek: a lehető legegyszerűbb elemekkel mégis a leghatásosabb szerkezet. Ráadásul az afrikai kontinensnek pontosan low-tech eszközökre van szüksége: a sivatag vagy a dzsungel belsejében, az infrastruktúra hiányában csakis azok az eszközök lehetnek az ott lakók segítségére, amelyek egyszerűek, kézi erővel működtethetőek, ugyanakkor nagyon hatékonyak.

Field találmányával a gyerekek egy óra alatt akár 1400 liter vizet képesek 40 méter mélyből a felszínre hozni, miközben mindössze 16-szor kell körbeforgatniuk a körhintát. A pumpa akár 100 méter mélyről is képes vizet „fakasztani”, ami persze szinte alapkövetelmény lehet Afrika száraz részein. A szerkezet egyszeri felépítése kb. 900 dollárba kerül, viszont 15 évre megoldja még a legszárazabb vidékek gondjait is. Field különböző támogatók megnyerésével eddig 650 pumpát állított „csatasorba” Dél-Afrikában, ami megközelítőleg 1 millió ember vízellátásának gondját oldja meg.

A játképumpa Afrika-szerte terjed


Gyerekjáték megoldani Afrika vízellátását 2

A héten állítják fel az első körhintát Szváziföldön, ezt követően pedig Mozambik, Zambia és Uganda kerül sorra. Az ötletet nemcsak a UNICEF támogatja, hanem egy nagy mobiltelefon cég is, de legutóbb már Nelson Mandela is jelezte: szívesen adja arcát a „játékpumpa” népszerűsítéséhez. Ezenkívül maguk a körhinták egyben reklámfelületek is: Field már eddig is igen sok körhintát értékesített illetve épített fel a reklámbevételek segítségével. Legfőbb támogatója eddig a Dél-Afrikai AIDS-alapítvány volt, de egy ppp-projekt keretében a dél-afrikai vízügyi minisztérium is beszállt a körhinták terjesztésébe.

A játékos szerkezet hatalmas terhet vesz le az afrikai nők válláról, akik eddig kilométereket gyalogoltak, hogy hatalmas vizes ballonjukat egy kútnál megtöltve, húsz-harminc kilóval nehezebben térhessenek vissza vízhiánnyal küszködő falujukba. „Az itt élők élete teljesen megváltozott azóta, hogy felállították az első körhintát” – nyiltakozta Nicole Clote, aki egy 200 gyermeknek otthont adó intézet vezetője Johannesburgtól észak-nyugatra. A vízhordásra fordított időt és energiát ugyanis most növénytermesztésre fordíthatják, ezenkívül pedig a pumpa ott is működhet, ahol semmiféle energiaforrás nincs.

A támogatók: vidámparkoktól a Világbankig

Egy angol szórakoztatópark vezetője hasonló szerkezeteket kíván felállítani Anglia vidámparkjaiban is. A körhinta-pumpák közelében egy automata lesz, ahol a szigetország gyerekei adományokat ajánlhatnak fel afrikai társaik részére. Amint valaki bedob egy érmét az automatába, a képernyőn vidám afrikai gyerekek jelennek meg, akik szintén a körhintát forgatják, egyikőjük pedig a kamera felé fordulva azt mondja: „Köszönjük a segítséget.”

Az ötletet azonban nemcsak az UNICEF, Mandela és a dél-afrikai vízügyi minisztérium támogatja. A Világbank szintén felajánlotta segítségét, amikor szembesült a probléma komolyságával. Világszerte ugyanis minden 15. másodpercben meghal egy gyermek a vízhiányhoz köthető betegségek miatt. Az ENSZ az elkövetkező évtizedet a víz évtizedének nyilvánította, és elindította a „Vizet az életért” nevű programját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik