Élet-Stílus

Mediawave – film és fröccskultúra Győrben

A Mediawave logómadara vélhetően főnix. Hiszen a győri összművészeti fesztivál történetének 15 évében szinte mindig úgy ér véget a rendezvény, hogy a szervezők nem tudják, hogyan születik jövőre újjá hamvaiból.

Az anyagi nehézségek szerencsére nem nyomták rá a bélyegüket a Fényírók fesztiváljának filmes választékára. Varga Balázs, a filmes előzsűri egyik tagja elmondta, hogy mivel az április 22-étől 30-áig tartó Mediawave egy versenyfesztivál, így a többi filmes
Mediawave – film és fröccskultúra Győrben 1

rendezvénnyel ellentétben itt az alkotásokat nevezik, s a szervezőknek nem kell borsos jogdíjakat fizetniük a bemutatott filmek után. Igaz, a versenyfilmeket nem is üzleti céllal készítették. A fesztivál profilját ugyanis elsősorban olyan egyedi hangvételű rövid-, dokumentum- és animációs filmek alkotják, amelyek egyrészt kísérletet jelentenek új képi nyelv megjelenítésére, másrészt igen ritkán hozzáférhetőek az egyszerű mozirajongók számára. Idén, a jubileumnak köszönhetően ráadásul az elmúlt 15 év legjobb fesztiválfilmejeit is meg lehet nézni, vagy fel lehet eleveníteni.

Filmismertetők a programból


 

Életmentő (dokumentumfilm)
Három öreg finn jazz zenész múltjában közös a finn üldöztetés után a Sztálini koncentrációs táborokban eltöltött idő. Ugyancsak mindhárman játszottak a koncentrációs tábor zenekarában. A zene életük része volt a sztálini üldöztetés előtt, és ezt a szakmát folytatták a táborból való kiszabadulásuk után is. A jó „swing“ segítette őket a tábor túlélésében, és megláttatta velük, hogy a szenvedések ellenére, mégis csak vannak jó dolgok az életben.

Gyönyörű Dyana (dokumentumfilm)
Bensőséges felvételek a Belgrád külvárosában élő cigány menekültekről, akik a Citroen klasszikus Kacsájából és a Dyana kocsikból Mad Maxbe illő hulladékhasznosító hibrid-járműveket alakítanak, amit azután karton-, üveg- és fémhulladék gyűjtéskor használnak.

Lakásélet (animációs film)
Képet akasztani a falra, kártyavárat építeni, mosni, tévét nézni: négy átlagember mindennapjainak legártatlan-abb és legártalmatlanabb foglalatosságai. De szerencsétlenségükre, ezek az emberek szomszédok. A filmben a kép falraakasztása kissé veszélyes műveletté válik…


Tavaly Mediawave, idén Oscar


A szervezők jó szemmel válogatják ki azokat az alkotókat, akik a jövő meghatározó művészei lehetnek. Így nyert idén Oscar-díjat a legjobb rövidfilm kategóriában a tavalyi fesztiválnyertes alkotás a Darázs (Wasp), és futott be az európai filmgyártásban jelentős karriert Jos Stelling, az erotikus filmjei által népszerűvé vált holland rendező, Veit Helmer német rendező, a pozsonyi Kerekes Péter, vagy a Mediawave nagy kedvence Phil Mulloy.

Varga Balázs elmondta, hogy a fesztivál erősségei leginkább a frappáns, csattanós rövidfilmek, az abszurd humorú animációs filmek. Magyarországon egyedülálló a dokumentumfilm kínálat. Míg a világ minden pontjáról érkeznek alkotások, az igazi csemegét az ázsiai filmek jelentik. Ám a Titanic fesztivállal ellentétben a legizgalmasabb filmcsemegék itt nem a távol-keletről érkeznek, hanem leginkább a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból.

A Fényírók Fesztiválja – Another Connection” Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál miközben egy nemzetközi filmverseny, a kortárs-, jazz-, népzenei és alternatív zenei koncerteknek is helyt ad, amelyek kiállításokkal, színházi és táncszínházi produkciókkal egészülnek ki.

Nincs zene szponzor nélkül

“Az idei zenei programot erőteljesen meghatározták a szponzorok, volt olyan zenekar, amit azért nem tudtunk meghívni, mert nem sikerült támogatót szerezni hozzá” – ismertette a zenei műsor egyik szervezőelvét Nagy Ildikó, a fesztivál zenei felelőse. A kortárs-, jazz-, etno- és alternatív koncertekhez azért sikerült megnyerni norvég, brit, holland, francia, kanadai követségeket és szervezeteket, így idén is sikerült sokszínű nemzetközi fellépőket hívni a zenei színpadokra.

Idén a fesztivál szervezői a norvég jazzt helyezték előtérbe. Egy évnyi tárgyalás után végül öt norvég zenekart tudtak elhívni (Eldbjörg Raknes, Sidsel Endersen, Free Music Ensemble, Karl Seglem Band, Christian Wallumrod Quartet).

A zenei program igyekszik bemutatni az európai jazz- és improvizatív zenei életet. A mai európai jazz élvonalából is leigazoltak nagy neveket, de Amerikából és Kanadából is érkeznek fellépők, mint a William Parker Quartet Chicago, vagy James Blood Ulmer.







Fesztiváltörténelem
A Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány, mint non-profit, közhasznú minősítésű szervezet 1988 óta végez szervező és művészettámogató, valamint alkotó munkát. Az alapítványt elsősorban a Fényírók Fesztiválja – Another Connection, Nemzetközi Vizuális Művészeti Fesztivál szervezésére, működtetésére hozta létre a Győri Vizuális Műhely, a Közgáz Vizuális Brigád, az Adyton Egyesület, az improvizatív zenéért és a Magyar Független Film és Video Szövetség.

Hagyománynak tekinthető a Mediawave fesztivál történelmében, hogy a magyar közönség elé szinte soha, semmilyen formában nem kerülő távoli országok, kevésbé ismert népek kiváló jazz-, improvizatív- és népzenéjét is bemutatja. Idén Kazahsztánból érkezik Szanullim Szanulinomi, Chiléből a Chántaró zenekar, Oroszországból pedig a Cseljaba.

Mediawave a fröccskultúráért

Persze a fesztiválon nem szabad túl komolyan venni a kulturmissziót, és egy súlyosabb szoció-dokumentumfilm után érdemes lazítani Győr sétálóutcájának kávézóaiban, megenni egy kiválló halászlét, kirándulni a komáromi erődbe, vagy éppen meglátogatni az első győri fröccsfesztivált. Idén a szervezők fröccsismereti vetélkedőt, fröccs-különlegességeket, és szolíd árakat ígértek.
„Érdemes lehet ezen víz azon személyekre nézve, akik borral élvén, szomjúságuk oltásakor az említett pezsgői csipősséget éldelni kivánják.” – ajánlotta Jedlik Ányos bencés szerzetes, akinek a szódavíz ipari technológiáját és így közvetve a fröccskultúra létrejöttét köszönhetjük. Igyunk hát az ő egészségére, és reménykedjünk, hogy az április végi időjárás, és így Győr városa is a szebb arcát mutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik