Élet-Stílus

Visszajár a pénz, ha túl veszélyes az utazás

Az utazással kapcsolatos rendeletek módosításai szerint az utasoknak több tájékoztatás jár, és módosították a kártalanítási kötelezettséget is.

Az utazással kapcsolatos rendeletek módosításai szerint az utasoknak több tájékoztatás jár, és módosították a kártalanítási kötelezettséget is.


A módosítás szerint a belföldi utazásszervezők vagyoni biztosítéka minimum 500 ezer forintra nő május közepétől. A kaució háromszázalékos mértéke nem emelkedett, viszont nyilvánossá válnak az utazási vállalkozókra vonatkozó legfontosabb adatok. Az utazásszervezőknek – külföldieknek és belföldieknek egyaránt – október 31-éig ki kell számolniuk évi forgalmukat, ennek alapján fizetik a biztosítékot a következő évre, és ha később észlelik, hogy a megnövekedett forgalom miatt a biztosíték kevesebb, mint az előírás, akkor öt napon belül kötelesek az összeget emelni. A belföldi közvetítőknek május 31-éig kell bemutatniuk – biztosítás, bankgarancia vagy letét formájában – a biztosítékot.


Batiz András kormányszóvivő elmondta: az ázsiai szökőár eseményei kapcsán rögzítették, hogy ha valamely országban olyan körülmények állnak be, hogy az odautazást a Külügyminisztérium nem ajánlja, akkor az utas nem a saját érdekkörében fennálló okból mondja le az utat. Ilyen esetben nem lehet vitás, hogy az utas részére befizetett díjat vissza kell fizetni, vagy másik hasonló utat kell felajánlani a részére.


A módosítás szerint, ha a szálláshely szerinti ország komfortfokozatra vonatkozó szabályai eltérnek a hazaitól, akkor arról is tájékoztatni kell az utast, hogy az eltérő komfortfokozatnak mi a magyarországi megfelelője.


Ha az utazás előtti 35 napon belül az utas eláll a szerződéstől, az utazási vállalkozó felé fennálló kártalanítási kötelezettség a jövőben nem az utas által befizetett, hanem az utazási szerződésben meghatározott összeghez igazodik – mondta a kormányszóvivő. A módosítás nyomán a jövőben utazásszervezőnek minősülnek azok a cégek is, amelyek külföldön szerveznek tanfolyamokat, így a hallgatók ugyanabban a védelemben részesülnek, amelyben az utazási vállalkozások utasai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik