Élet-Stílus

Programdömping a költészet napján

József Attila századik születésnapja alkalmából április 11-én Budapesten és vidéken rengeteg kulturális programot kínálnak az ünnepléshez. A szavalatrekordtól a költő hetvenhét fotóját tartalmazó fényképkatalógusig, lesz minden.

A Születésnapomra című költészet napi gálaesten ismert művészek segítségével idézik meg a költőt és korát. A Valló Péter rendezte esten fellép többek között Dunai Tamás, Jordán Tamás és Udvaros Dorottya, valamint Sebő Ferenc és zenekara, a Kaláka együttes. Színpadra lép a költő egykori barátja, munkatársa is: a 95 éves, Párizsban élő Fejtő Ferenc Az Eszmélet és az Ars Poetica című verset szavalja el. Előző nap, vasárnap költészetnapi versfesztivál lesz a Nemzeti Színháznál, a Hajóorrban.

Galkó Balázs színművész maratoni versmondásra készül az Új Színházban: délelőtt tíz órától a tervek szerint éjjel egy óráig felolvassa a költő minden versét.

A Fillér utcai általános iskolában is rendhagyó módon ünnepelnek: költészet napi versmondó rekordkísérletet szerveznek, amelyen részt vesz a budapesti intézmény összes tanára, sok tanuló és kerületi polgár. A rekord lényege: a szavalatok között nem telhet el 20 másodpercnél több idő. A versnapot Bozóki András kulturális miniszter nyitja meg.


Programdömping a költészet napján 1

Az Ódry Színpad Padlás kamaratermében szintén elhangzik József Attila minden verse, kronológiai sorrendben, előreláthatólag reggel 9-től éjfélig. A verseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem I-IV. évfolyama, hét színészi osztálya és a Színházi Főtanszak színművész tanárai adják elő.

A Ferencvárosi Művelődési Központban vasárnap estétől kezdődően Virrasztás József Attiláért címmel egész éjszakás programot rendeznek. Az este 20 órától másnap reggel 8-ig tartó műsort Schiffer János főpolgármester-helyettes és Jancsó Miklós filmrendező nyitja meg. A költő verseit neves színészek tolmácsolják, felolvasnak majd a Szabad ötletek jegyzéke két ülésben című írásból is.

Szintén virrasztást, de nappali virrasztást és zarándoklatot rendeznek vasárnap a nemzeti-irodalmi értékek, a magyar költészet megbecsülése jegyében a költő sírjánál a Fiumei úti sírkertben, a 35. parcellánál.

A Szépművészeti Múzeumban Janet Brooks Gerloff, Németországban élő amerikai festőművész, József Attila versei alapján készült alkotásaiból nyílik kiállítás, amelyet Benedek András, a kulturális tárca közigazgatási államtitkára nyit meg.

A Kopogtatás nélkül (Ohne Anzuklopfen) című tárlaton negyven olyan festményt állítanak ki, amelyeket a berlini közönség februárban már láthatott, a képeket Budapest után, szeptemberben Aachenben állítják ki. A kiállítás – amelynek Mádl Ferenc magyar és Horst Köhler német államfő a fővédnöke – június 12-ig tekinthető meg.

A Ráday Könyvesház hétfőn véget érő költészetnapi fesztiválján, a virtuálisan versbe öltöző Ráday Kultuccában sétálók folyamatos versfelolvasást hallhatnak majd a Magyar Rádió és a Petőfi Irodalmi Múzeum hangarchívumából.


Programdömping a költészet napján 2

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében ünnepi előadást tartanak a kulturális minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. A műsorban közreműködik: Huszti Péter, Jónás Krisztina, Kolonits Klára, Meláth Andrea, Gémes Katalin, Honinger László (ének), Virág Emese (zongora) és a Kamaraegyüttes.

A Mindentudás Egyeteme is a XX. század talán legjelentősebb költőjére emlékezik: Bókay Antal tart előadást Énszerkezet, önteremtés, József Attila üzenete címmel. A neves irodalomtörténész szerint József Attilának, mint minden nagy költőnek az a küldetése, hogy sorsmodellt, önértelmezési alapot adjon a kései utódoknak. A hatodik szemeszterébe lépő Mindentudás Egyetemén Bókay Antal lépésről lépésre bemutatja a poéta radikálisan új költészetének kialakulását, felvázolja, a nyelv varázsával hogyan jelöli ki a költő a modern ember útjait önmaga felfedezésére.

Ugyancsak hétfőn Kaposvárott bemutatják Valachi Anna irodalomtörténész, József Attila-kutató dokumentumdrámáját.
A makói József Attila Múzeumban József Attila versillusztrációk és a makói barátok arcai címmel nyílik kiállítás.

A száz éve született József Attila emlékére már a költészet napja előtti hétre fesztiválokat, emlékesteket, felolvasásokat, versvásárokat szerveztek.

Hétfőn jelenik meg az Európai Kulturális füzetek legújabb, A Város Peremén című száma; a kétnyelvű versantológia fél évszázad magyar versét tartalmazza a legjelesebb francia fordítók tolmácsolásában. A kiadványt Tverdota György irodalomtörténész József Attila és a magyar irodalmi kánon című tanulmánya vezeti be.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban hétfőtől vásárolható meg a József Attila összes, hetvenhét fotóját tartalmazó fényképkatalógus; a fényképek az Idesereglik, ami tovatűnt című, e hét kedden megnyílt tárlaton láthatók.


Programdömping a költészet napján 3

Április 9-én éjfél a határideje az Attila 100 című pályázatra, amelyen bármilyen modern eszközökkel elkészített, mai környezetünkről szóló alkotással lehet. A pályamunkák kizárólag az alkotók által készített képekat (videók, fényképek, grafikák, animációk) és József Attila szavait tartalmazhatja (hang, dal, felirat). Az alkotásoknak 100 másodperc alatt befogadhatónak kell lenniük (videó: max. 100 mp, egyéb interaktív műfaj, amely: 100 mp alatt bejárható, felfogható). A digitális formában tárolható és továbbítható videó: 720×576 felbontás, bármely formátum flash, html vagy wap alapú megoldás digitális fénykép animálva, bármely formátumban. Eredményhirdetés és díjátadás április 21-én az Európa Internethajó fedélzetén lesz.

Magyarországi településeken és külföldön több száz programot rendeznek az idei József Attila-emlékévben, amelyet január 7-én, Attila napján nyitott meg a kulturális tárca a költő Ars Poetica című versének egyik gondolatával, “A mindenséggel mérd magad” című verssorral. A centenáriumi programsorozat végén, december 3-án avatják fel József Attila felújított síremlékét és a körülötte lévő emlékparkot a Fiumei úti sírkertben.

A magyar kormány döntése értelmében 2005, a költő születésének centenáriuma, a József Attila-i életmű előtti tisztelgés éve Magyarországon, de az évfordulóról világszerte megemlékeznek. Az idei évet az UNESCO is József Attila-emlékévnek nyilvánította a József Attila Társaság kezdeményezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik