Élet-Stílus

A Nagy Könyv – regényes versengés

Elindult és az első visszajelzések alapján nagy sikerrel folyik az össznépi kedvenc könyv szavazás első fordulója. A szavazási őrület végén, 2005 decemberére kiderül, mely két könyv hazánk lakóinak kedvenc olvasmánya.

Felmérések szerint Magyarországon az emberek nyolcvanhét százaléka néz naponta televíziót. Ezzel szemben a megkérdezetteknek csak harminckét százaléka nyilatkozott úgy, hogy éppen olvas egy könyvet. Főként a középkorosztály panaszkodik arról, hogy nem jut annyi idejük az olvasásra, mint szeretnék. A felnőtt lakosság több mint fele ugyan legalább egyszer egy évben megfordul egy könyvesboltban, de az elmúlt 12 hónapban csak 61 százalékuk vásárolt is könyvet. 

The Big Read

A Nagy Könyv ötlete Nagy-Britanniából származik, ahol 2003-ban indította útjára a BBC olvasást népszerűsítő műsorát The Big Read címmel. Két fő célja volt a műsornak: egyrészt fel kívánta venni a harcot az akkoriban tomboló Big Brother lázzal, másrészt népszerűsíteni kívánta az olvasást.


A BBC-toplistája:

1. JRR Tolkien: A Gyűrűk Ura
2. Jane Austen: Büszkeség és balítélet
3. Philip Pullman: His Dark Materials – ifjúsági regénytrilógia 
4. Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
5. JK Rowling: Harry Potter és a tűz serlege



A program sikerét mutatja, hogy a végső listára került könyvek kölcsönzési statisztikája a könyvtárakban sokszorosára emelkedett és 14 000 olvasókör regisztráltatta magát a mozgalom ideje alatt. A TOP100-as listán szereplő könyvek eladásai megháromszorozódtak, de egyes könyvekből tízszer több is fogyott, mint korábban.

Hazai pálya

A magyar kultúrpolitika láthatóan ezt a programot tekinti egyik kiemelt eseményének az idén, a program mögé az NKA 500 millió, az NKÖM 160 millió, az MTV 120 millió forinttal állt és a könyvtárak aktív részvétele miatt, az NKA 100 millió forintos, kifejezetten a játékhoz kapcsolódó könyvtári pályázatot írt ki, az NKÖM pedig 100 millió forinttal segíti majd a bibliotékák állományának gyarapítását.

A játék lényege: mindenki szavazhat kedvenc magyar és külföldi regényére. A programhoz kapcsolódóan az MTV EGYPERCES “SZTÁRAJÁNLÓI” március 1-től április 23-áig láthatóak majd. A szavazatok alapján 2005. április 23-ára megszületik a TOP 100-as lista, amely ötven magyar és ötven külföldi regényből áll majd össze. A verseny onnantól kezdve tovább élesedik, újból szavazhatunk, de most már a százas lista szereplőire, amelyek közül június 11-re megszületik a TOP 12 regény.

Mindegyik könyvhöz kisfilm készül, melyeket október 25-e és december 3-a között vetít az M1, Ön pedig eldöntheti, hogy melyik tetszett a legjobban.



A Nagy Könyv – regényes versengés 1



A végső összecsapásra azonban december 17-ig várnia kell, de ezen a napon kiderül, melyik a győztes regény, ami nemcsak a könyvnek, hanem a hozzá kapcsolódó film alkotógárdájának is dicsőséget hoz.  








Gárdonyi, Eger marketingese
Az egri és a Heves megyei önkormányzat azt ajánlotta a város és a megye lakóinak, gondoljanak az Egri csillagokra a szavazáskor; ezt Eger polgármestere és a hevesi megyegyűlés elnöke közösen jelentette be. Az önkormányzati vezetők levelet is írtak az egri, valamint a heves megyei általános iskolásoknak. 
(forrás: hirado.hu)

A végső harc

A részvevőknek a játék egymást követő szakaszaiban feltett kérdés(ek)re kell választ adniuk. Döntésüket nyomtatott szavazólapok útján vagy elektronikus formában juttathatják el. A nyomtatott szavazólapokat “A Nagy Könyv” szavazatgyűjtő ládákba, vagy a Magyar Posta levélgyűjtő ládáiba dobhatják be. A weboldalon keresztüli szavazáskor a regisztráció, vagyis a személyes adatok (név, lakcím, életkor) megadása kötelező.


Levelezőlapon és a weboldalon – az első és a második fordulóban – személyenként csak egy-egy szavazat adható le. A második fordulótól kezdve SMS-ben és vezetékes telefonon keresztül is lehet szavazni.

Egy telefonszámról több szavazat is beküldhető. A játékosok minden fordulóban újra, a játék végéig élhetnek a szavazás lehetőségével. 
forrás: A Nagy Könyv Programiroda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik