Élet-Stílus

Megtalálták Szent Pál sírját?

A Vatikáni Múzeum régésze, Giorgio Filippi azt állítja, hogy megtalálták Rómában Szent Pál sírját. Pál apostol a kereszténység egyik legfontosabb alakja, ő írta a Biblia Újtestamentumának jelentős részét.

A források szerint a Vatikán hamarosan hivatalosan is bejelenti a hírt, miszerint archeológusok megtalálták Szent Pál apostol földi maradványait. Az egyház vezetői régóta feltételezték, hogy Szent Pált Rómában temették el, a szarkofág felfedezése azonban végre megerősítheti a szóbeszédet, illetve az írott forrásokat.


Megtalálták Szent Pál sírját? 1

Szent Pál szobra Egerben

Theodosius császár már régen tudta

A sír, amelyet most felfedeztek, ugyanaz, mint amelyet Theodosius császár és az akkori pápák megmentettek az enyészettől. Theodosius 379 és 395 között uralkodott Krisztus születése után. Már akkor úgy mutatták be az egész világnak a sírt, mint amely az apostol földi maradványait őrzi – nyilatkozta Giorgo Filippi régész a Catholic World News-nak (CWN).

A sír a „falon túli”, illetve „falon kívüli” Szent Pál bazilikában találták meg Rómában – magyarázta az olasz régész. Ezt a bazilikát Konstantin császár emeltette 386-ban. A korábbi évszázadokban a római császárok még hevesen üldözték a keresztényeket, akik igyekeztek elrejteni a számukra fontos emlékeket, sírokat és egyéb relikviákat. (Róma falain belül egyébként is tilos volt a temetkezés az egyes emberek számára.)

Az archeológusok most a IV. századi bazilika padlózatában fedezték fel a szarkofágot. Az oltár alatt bukkantak rá a sírra, amelyet egyébként tábla is hirdetett: „Pál apostol, mártír” felirattal. Filippi szerint eddig senki nem gondolt arra, hogy a márványtábla mögé nézzen. Ő és kutatótársai is meglepődtek tehát, amikor ráleltek a páratlan jelentőségű maradványokra.







Szent Pál élete
Szent Pál Jézus után született a feltételezések szerint, és Tarsusból származott, amely akkor a Római Birodalom része volt. Zsidó nevelésben részesült, később tért át a keresztény hitre. (Ekkor lett Saulusból Paulus, vagyis Pál.) Fáradhatatlanul végezte térítőmunkáját, és alighanem Jordánia, Szíria, Kilikia, Ciprus, Kis-Ázsia, Makedónia és Görögország jelentős részét is bejárta missziós útjai során. Később visszatért Jeruzsálembe, ahol bevádolták a hatóságok előtt. Pál – mint római polgár – követelte, hogy a birodalom központjában ítélkezzenek fölötte. Ez meg is történt: kétéves fogság után végezték ki Rómában.

Szent Pál fejét máshol őrzik

Egy amerikai keresztény tudós, Phill Cunningham c.s.p. (a Szent Pál-kongregáció tagja) úgy nyilatkozott a római felfedezés kapcsán, hogy Szent Pált valószínűleg ott temették el, ahol az időszámításunk szerinti 60. esztendő után lefejezték. Szent Péter és Szent Pál fejét a Lateráni Szent János templomban lévőnek „sejtik” a tudósok – ez a templom szintén Rómában található. (E helyen ezüst mellszobrok rejtik a fejeket.)


A mostani régészeti felfedezések ellenőrzését, elemzését nehezíti, hogy a különböző relikviák egyházi létesítményekben, jelenleg is használt templomokban vannak. Filippit és munkatársait természetesen a katolikus egyház vezetői bízták meg a kutatásokkal, személyesen a Szent Pál bazilika adminisztrátora, Francesco Gioia érsek kérte fel őket a vizsgálatokra.

2000. jubileumi évben sok zarándok kérdezte meg az érseket, vajon hol van Szent Pál végső nyughelye. Ekkor határozta el a főpap, hogy vizsgálatot kezdeményez, s ezután láttak munkához a régészek. Tevékenységüket segítette egy XIX. századi tervrajz is, amely a bazilikáról készült. (Az épületet 1823 után, egy tűzvész nyomán újjáépítették.)

Bár a felfedezés már most nyilvánosságra került, ám akár évekbe, évtizedekbe telhet, ameddig a katolikus egyház vezetői „szentesítik”, hogy valóban Szent Pál sírját találták meg Rómában – írja a CWN.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik