Élet-Stílus

Egriek csillaga

Az egri borvidék, e komplett kis ország egyik legfigyelemreméltóbb borászatából csent palackot állítunk ezen a héten a borpultra.




Egriek csillaga 1
Eger csillaga 2003, Demeter Pincészet

A Demeter Pincészet modern szemléletű, 13 hektáron gazdálkodó fiatal, 2000-ben alapított műhely, noha vezetője egy negyedik generációs borász, Demeter Csaba. Sikereik látványosak, mindenféle díjakat kaszálnak szerte a világban, 300 méteres tufapincéjük 2001-ben elnyerte az Eger legszebb pincéje díjat a pince-szépségversenyen. Szigorú hozamkorlátozással dolgoznak, másfél kilót hagyva fenn az öreg, 20-30 éves ültetvényeken. Öreg tőke nem vén tőke: eleve kevesebbet, így koncentráltabban terem, másrészt gyökereit mélyen a príma dűlők (Nagyeged, Gesztenyés, Felsőgalagonyás, Nagyaszó, Birkás) ásványaiba vájja, azaz jobb bort ad, mint a taknyos fiatalok. A Demeter pincészet 80 ezer palack körül bocsát ki, és újabban ráállt a borturizmusra is, nagyobb tömegeket próbálva csábítani meseszép pincelabirintusába, melynek centrumában ott üldögél a Bikavér, hogy felfalja az odalátogató szüzeket. (Mellesleg a Borbarát-magazin kétszer választotta a Demeter-Bikavéreket az év legjobb Bikavérjeinek).

Mi a könnyebb végén fogjuk meg a dolgot, és egy szépen iskolázott fehér küvét, egy nagyszerű gasztrobort ajánlunk a Borpultra figyelőknek szép fehér húsok, halak, füstölt pisztráng és/vagy makréla, sőt szárnyas vadhúsok, koncentrált, erősen hozamkorlátozott levesek és füstölt sajtok társául, vigasznak e kőkemény téli napokon. A fahordóban erjedt-érett bor szalmasárga, illatában a gyümölcs és a határozott újhordós jegy fonódik össze, ez az ív a szájban folytatódik, a nem túl magas sav és a 13 százalékos alkohol nem billegő szerkezetet alkot, az ízképet a lecsengésben az olaszrizling kellemes kis kesernyéje színezi.

Feltűnő a Demeter-borok egyszerű, modern és remek megjelenése, a szép kapszula, a lendületes frontcímke és a jól sikerült embléma, azaz a külcsín összhangja a belbeccsel, a mindent átható tudatosság. E szép fehér bor 1300 és 1580 közti áron érhető el a jobb borpultokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik