Élet-Stílus

Globális felmelegedés – elvégeztetett?

Miközben az Egyesült Államokban fagyos ítéletidő tombol, egy konferencia résztvevői azt állítják: a globális felmelegedés és annak drasztikus következményei 10 éven belül visszafordíthatatlanná válnak.

A Klímaváltozás kihívásával szembesülve címet viselő konferencián visszavonult, de a világ sorsa iránt felelősséget érző politikusok, aktív üzletemberek és akadémikusok vitatták meg a felmelegedés küszöbön álló veszélyeit. Az Independent című brit napilap szerint ez az első olyan nemzetközi konferencia, melyen „fajsúlyos” emberek is
Globális felmelegedés – elvégeztetett? 1

megjelentek, és immár nem a beláthatatlan messzeségben felvázolt, hanem nagyon is közeli jövőről beszéltek a globális felmelegedés kapcsán.


A konferencia záróokmánya, melyet a résztvevők elsősorban a világ vezető hatalmainak címeztek, arra hívja fel a figyelmet, hogy a tragikus eseményeket hordozó jövőre egyáltalán nem kell sokáig várnunk. A beszámoló szerint ugyanis, ha nem változnak meg radikálisan a globális felmelegedést elősegítő tendenciák a követlező évtizedben, akkor 2015-től már esélyünk sem lesz arra, hogy megállítsuk vagy visszafordítsuk a drámai következményekkel járó felmelegedési folyamatot.







Mit hoz a jövő?
A záróokmányban felvázolt sötét jövőkép szerint pontosan tíz év múlva érjük el azt a fordulópontot, amikortól fogva biztosra vehetjük a Föld jelentős részének elsivatagosodását, a Golf-áramlat leállását, a Föld vízkészleteinek elapadását és a tengerek, valamint az óceánok vízszintjének drasztikus, akár 10 méteres emelkedését.

Tíz év alatt egy Celsius fok?

A jelentés arra a feltételezésre épül, hogy a következő tíz év alatt több mint 1 Celsius fokkal nő meg a Földön az átlagos hőmérséklet. Kutatók jóslatai szerint, amennyiben az 1750-es évben mért adatokhoz képest 2 fokkal megemelkedik az átlaghőmérséklet, akkor a folyamat már öngerjesztővé válik. 1750-től a mai napig egyébként 0,8 fokos átlaghőmérséklet-emelkedést regisztráltak a tudósok, de a jelentés íösszeállítói szerint a következő tíz évben radikálisan fegyorsul a felmelegedés folyamata.

Ennek az lenne az oka, hogy a légkör széndioxid-koncentrációja radikálisan növekedik a közeljövőben: a jelenlegi 379 milliomod térfogatrészről (ppmv) évi két egységnyi növekedéssel számolva, 10 év múlva eléri a 400-as határt. „Egy ökológia bomba ketyeg már régóta” – jelezte Stephen Byers, Anglia korábbi közlekedési minisztere a konferencián. Byers egyébként jelenleg is egyik legközelebbi embere Tony Blairnek, aki ebben a fél évben nemcsak az Európai Unió soros elnöke, hanem egyszerre a G8-ak elnöki tisztét is betölti, és egy határozott programmal kísérli meg felhívni a probléma súlyosságára a világ vezetőinek és a világ közvéleményének figyelmét.


Kyoto: egy totalitárius ideológia alapvetése?


A beszámoló készítői szerint két lényeges kérdésben kell azonnal lépnie a világ országainak. Egyrészt a G8-aknak el kell határozniuk, hogy villamosáram-termelésük egynegyedét legkésőbb 2025-re megújuló erőforrásokból merítik, 2010-ig pedig megduplázzák a klímakutatásra fordított pénzösszeget.

Másrészt a konferencián résztvevők hangsúlyozták a kyotói egyezmény betartásának fontosságát is. Az egyezmény egyébként éppen három hét múlva lép életbe, miután Oroszország is ratifikálta tavaly november



Globális felmelegedés – elvégeztetett? 10


elején. Érdekes ugyanakkor, hogy Putyin elnök egyik legközelebbi tanácsadója, Andrej Illanirov többször is igen radikálisan fogalmazott a kyotói egyezmény kapcsán, nem ritkán a totalitárius ideológiák képviselőihez hasonlítva az egyezmény támogatóit.


Illanirov szerint a kyotói egyezmény megállapításai légből kapottak, semmiféle komoly, tényekre alapozott tudományos vizsgálat nem támasztja alá őket, a felmelegedés és a szén-dioxid-kibocsátás között pedig semmiféle összefüggés nem mutatható ki. Éppen ezért szerinte az egyezmény mindössze egy olyan emberellenes agyszülemény, mely csakis a XX. század két totalitárius ideológiájához hasonlítható – legalábbis hazugságaikat tekintve.



Globális felmelegedés – elvégeztetett? 11

Csak a helyszín változik?


Oroszország azonban egyelőre minden ilyen kirohanás ellenére jól jár az egyezmény életbe léptetésével. Mivel a számára kiszabott szén-dioxid-kibocsátási rátát messze nem éri el, az egyezmény érteleme szerint a fennmaradó részt olyan nagy szén-dioxid-kibocsátó országoknak is eladhatja, mint az Egyesült Államok vagy éppen Japán. Ezek az országok viszont arra hivatkozva utasították el az egyezmény ratifikálását, hogy a különleges elbánásban részesülő és az egyezmény szigora alól iy módon kibúvó harmadik világbeli, fejlődő országok, mint Kína vagy India nem kötelesek betartani az egyezményt, noha szén-dioxid-kibocsátásuk nemsokára eléri, sőt gazdasági fejlődésük ütemét figyelembe véve, meg is fogja haladni az Egyesült Államokét.


Egy amerikai kutatóintézet vezetője sokak szerint nem ok nélkül fogalmazta meg kételyét ekként: „Mi értelme van annak, hogy a hatalmas gyárak ezután nem Chicagóban, hanem Dél-Amerika vagy éppen Kína valamelyik nagyvárosának közelében ontják a káros anyagokat, miközben az amerikai gazdaság szinte teljesen tönkre megy? Ez nehezen aligha környezetvédelemenek, hiszen mindössze a kibocsátók helye változik, a kibocsátott mennyiség nem.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik