Élet-Stílus

A régi-új Somló

Midőn felfelé kaptattam Somlón a vár felé, mely hajdan Listius László költő és útonálló úr (Liszt Ferenc valamely őse), a pápaválasztáson majdnem befutó Bakócz Tamás és Kinizsi Pál tulajdonát is képezte anno, egy holló és egy egerészölyv tettlegességig fajuló nézeteltérésének lehettem szem- és fültanúja a vár fölött; a csalitos csendjét a holló anyázása verte fel.

Eldobált flakonokkal díszített, lepattant turistaösvények vezetnek a várhoz, látni, hogy nem látni az egységes víziót és a kemény kezet, mely ebből a világcsoda kis bazalthegyből drágakövet csiszolna. A csúcson csúf, villanypózna szerű kereszt, a reflektorokat rég ellopták, a nap épp’ lebukott, mint egy régi ügynök, a hegy körüli elöregedő falvakban csodagyerekek születnek (csoda, ha születik egy gyerek), ez ma Somló.


A régi-új Somló 1

Öreg tőkék bora 2003, Kreinbacher birtok

Itt épül az egyik legfigyelemreméltóbb borászat, a Kreinbacher Józsefé, ki építési vállalkozóként keresett pénztőkéit szőlőtőkékké transzformálva akar megszabadulni vagyonától. Tizenhét hektár, ma ebből 4,5 termő, a cél 30 hektár a legjobb fekvésekben, ez somlói viszonyok között gigászi méret. A cél a somlói kibontása a bazaltból, ott van benne, csak le kell hajítani a resztlit. Kilós vagy az alatti tőketerhelés, helyi, bennszülött élesztőtörzsek és pincemunkások alkalmazása, hordós erjesztés és érlelés 500 literes magyar tölgyfahordókban, Szepsy, Weninger és Demeter Zoltán tanácsai. Az ős-somlói Császár Attila a főborász, Ekkler Dezső (Disznókő, Hilltop) az építész, aki képes a funkciót, a borkészítés algoritmusát az ízléses organikus stíllel (van ilyen) összekapcsolni – ilyen bábák mellett csodáknak kell születniük; így is történt.

A pultokra penderedtek az első tételek, és csillogóan szépek: modern megfogalmazásban csillantják fel a vulkán fényeit, a bazalt ásványosságát. Az Öreg tőkék bora 30-80 éves vegyes ültetvényről, vagy húszfajta egybeszüreteléséből származik, világos szalmasárga, virág- és gyümölcsillatú, telt faktúrájú bor 5,5 gramm/liter, a forró nyár miatt alacsony savakkal, a szegfűillatú fa még kissé hangos. Ez nem cél, sőt a cél a barrik-benyomás eltűnése, csak még túl fiatalok a hordók. A régi-új Somló csillan a pohárban, melyben nincs túloxidáltság, világos a színkomplexió, és együtt, komplexen jelenik meg a gyümölcsösség az ásványossággal és a teltséggel, a nagyfokú koncentráltsággal és a hosszú lecsengéssel. Címkéje elegáns, 1980 forintért vesztegetik, Kreinbacher színrelépése a 2004. év legfontosabb eseménye Somlón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik