Élet-Stílus

A biztosítók számolnak

A biztosítók legfeljebb 10 milliárd dollárnyi kártérítés kifizetésével számolnak a délkelet-ázsiai katasztrófa után.

A nagy biztosítótársaságok arra számítanak, hogy kifizetéseik alacsonyak maradnak, mert szinte kizárólag a nyugati turisták és a nyaralóhelyek, üdülők tulajdonosai fognak kártérítési igénnyel élni.

Az áldozatok között ugyan sok turista akad, de a katasztrófa érintettjei leginkább mégis a tíz délkelet-ázsiai ország lakosai. A térségben élők többségének pedig nincs semmiféle biztosítása. Az újjáépítés költségei is alacsonyabbak lesznek, mint a fejlett ipari országokban.

A Lloyd’s of London biztosító képviselője a Financial Times-nak elmondta, hogy a katasztrófa leginkább a nyaralóhelyek és üdülők biztosításait, illetve a baleset- és utazási biztosításokat érinti. A világ két legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re és a Swiss Re munkatársai a BBC megkeresésére azt felelték, korai lenne még becslésekbe bocsátkozni, hiszen az áldozatok száma és a károk sem ismeretesek pontosan. A Swiss Re egyelőre legfeljebb 10 milliárd dollárnyi kártérítés kifizetésére számít.

Az Európa ötödik legnagyobb biztosítójának számító Hannover Re szintén kevés igény beérkezésére számít, szóvivője szerint nem fogják túllépni a néhány tízmillió eurót. A társaság nemrégiben 300 millió eurót fizetett egy hurrikán pusztítása miatt az Egyesült Államokban. A Swiss Re ugyanakkor 640 millió dollárnyi kártérítést fizetett az észak-amerikai hurrikán kárvallottjainak. Szóvivője szerint a mostani kifizetések mindenképpen elmaradnak ettől az összegtől.

A német Allianz munkatársa szintén azt mondta a BBC-nek, hogy a több tízezer halálos áldozatot követelő katasztrófa nem lesz jelentős gazdasági hatással társaságukra. A Munich Re és a Zürich Financial egyelőre nem bocsátkozott becslésekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik