Élet-Stílus

A WWF szerint a tátrai erdők pusztulása nem volt váratlan

A WWF a rendkívül erős szél miatt bekövetkezett kárt egyáltalán nem tartja váratlannak. A lucfenyővel monokultúrában telepített erdők ugyanis kevésbé ellenállóak a természeti viszontagságokkal , mint a természetes vagy természetszerű erdők - figyelmeztet a közlemény.

A természetre bízná a WWF Magyarország a Tátrában a hétvégén több ezer hektáron elpusztult erdők megújítását ahelyett, hogy azt üzemszerű erdőgazdálkodási szempontok szerint újra fajszegényen telepítenék be – derül ki a zöld szervezetnek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből.

A természetvédő szervezet szerint ha a felújítás újra lucfenyő csemetékkel történik, az újabb monokultúrák létrehozásához vezet, ami pedig a biológiai sokféleség további csökkentését, esetleg újabb viharkárokat idézhet elő.

“Bizonyított tény, hogy a természetes vagy természetszerű erdők jóval ellenállóbbak az említett faktorokkal szemben és jóval hamarabb regenerálódnak” – áll a közleményben.

A WWF javaslata szerint az erdészeknek a természetes folyamatokon alapuló felújításban kellene elsősorban gondolkozniuk.

“Ez azt jelenti, hogy a területen kidőlt fákat nem takarítják el, hanem ésszerű telepítéssel párhuzamosan hagyják az erdőt természetes úton is megújulni” – áll a WWF közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik