Élet-Stílus

Holdbéli kietlen tájjá változott a Magas Tátra

A Magas-Tátrában szinte helyrehozhatatlan károkat okozó orkán nem csak az erdőket söpörte el, hanem az állatvilágban is súlyos kárt tett - jelezték a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársai hétfőn.

A helyenként 170 kilométeres óránkénti sebességgel haladó orkán pusztításáról a hétfőn megjelent szlovákiai lapok holdbéli tájakra emlékeztető, megrázó képeket közölnek. A hegyvidék egyértelműen olyan katasztrófát szenvedett el, amilyenre legalább egy évszázada nem volt példa.

A milliárdos károkat okozó orkán nyomán több millió köbméter tűlevelű erdő fekszik a földön péntek óta, sok állat elpusztult, vagy riadtan visszavonult a megmaradt bozótosokba. Az állatvédők szerint riasztó, hogy a hóban még csak állati lábnyomokat sem találni. Az orkánt vélhetően nagyon sok erdei vad nem élte túl.

A Magas-Tátrában keletkezett károk elhárítása évekig eltarthat, s várhatóan a fűrészárú forgalmi árát is csökkenti majd a túlkínálat. Az erdőket újra kell telepíteni és további húsz évet kell majd várni arra, amíg a fák megnőnek, de a Magas-Tátra eddigi látványa csak száz év múltán lesz újra látható.


Holdbéli kietlen tájjá változott a Magas Tátra 1

Gyökerestül kitépett fák egy hegyoldalban a szlovákiai Magas-Tátrában (Fotó: AP)

A hegyvidék “átláthatóvá” vált. A múlt csütörtökön még álló erdőségek néhány óra alatt “térdre rogytak”, és így sosem látott tátrai távolságok váltak beláthatóvá, ami megrázó és drámai az ott élő emberek szemében.

„Lábra állítjuk újra az erdőket, de önmagunk erre nem leszünk képesek: országos összefogásra lesz szükség” – mondják az ott élők, és nem különbözik ettől a kormány véleménye sem.

Biztosra vehető, hogy az idei téli üdülőszezon elmarad és ennél is biztosabb, hogy hosszú ideig nem valósulhatnak meg a Magas-Tátrában megrendezendő Téli Olimpiával kapcsolatos ábrándozások sem.

“Fák, erdők nélkül a térség értékét veszítette” – nyilatkozta a Tátrai Nemzeti Park igazgatója, aki szerint a károk egyelőre felbecsülhetetlenek, mi több, a tavaszi olvadáskor újabb károkat okozó árvizek várhatók, hiszen az olvadó hó az erdők fékező hatása nélkül előre láthatlanul “közlekedik”, és biztos, hogy az új erdőtelepítésekhez szükséges talaj jelentős részét a víz lemossa majd a sziklás területről.

Miklós László, a szlovák kormány környezetvédelmi minisztere azt mondta, hogy a katasztrófának a mikroklímára kifejtett hatása felmérhetetlen. Egyebek között azt sem lehet tudni, hogy a történtek milyen hatással lesznek a tátrai gyógyfürdők sorsára.

Ivan Gasparovic köztársasági elnök, a hadsereg főparancsnoka hétfőn indítványozta a védelmi miniszternek , hogy a hadsereg teljes állományát vessék be a tátrai károk helyreállítására. A miniszter egyetértett a javaslattal, és közölte, hogy a katonaság a szükséges létszámban és a szükséges ideig részt tud venni a feladatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik