Élet-Stílus

Októberi hullócsillagles – Orionidák

A Halley-üstökös 2061-ig nem tér ugyan vissza, de a napközelsége idején kibocsátott porcsóvaanyagával Földünk évente kétszer találkozik. A találka eredménye: pazar égi látvány – ha tiszta az égbolt.

Amikor az üstökösök keringési pályájuk során a Nap közelébe kerülnek, erős felszíni aktivitás kezdődik meg felszínükön, jégpáncéljuk szublimálni kezd. A napsugárzás hatására az üstökösről egyrészt különféle gázok, másrészt kisebb–nagyobb porszemcsék szabadulnak el. A törmelékek nagyjából az üstökös pályáján haladnak tovább.

Néhány üstökös meteoráramával Földünk évente rendszeresen találkozik. Káprázatos csillagászati jelenségek figyelhetők meg egy-egy ilyen találka során. A parányi porszemek ugyanis bolygónk légkörének molekuláival való súrlódásuk következtében azonnal átmelegszenek és felizzanak, felvillanó fénycsíkokként, hullócsillagként tűnnek fel az égen.



Októberi hullócsillagles – Orionidák 1

Az Orionidák és a Föld pályája


A Halley-üstökös és meteorraja pályáját Földünk évente kétszer, októberben és májusban keresztezi. Az októberi találka csúcspontja október 20-e és 21-e. Az októberi jelenséget Orionidák-meteorrajnak nevezzük.

A meteorrajukat radiánsukról szokás elnevezni. Egy meteorraj radiánsa az a pont az égen, ahonnan a meteorok többsége feltűnni látszik – ez októberben az Orion-csillagképben van. A Halley-üstököshöz tartozó másik meteorraj a május elején látható éta Aquaridák.

A meteorokat azért látjuk egy pontból kiindulónak, mert egy raj meteorjai egymással párhuzamosan, a Földhöz képest ugyanolyan sebességgel haladnak. Az Orionidák a gyors meteorrajok közé tartoznak, másodpercenként 67 kilométeres sebességgel haladnak.

Az Orion-csillagkép a Szíriusz (az égbolt legfényesebb csillaga), a Jupiter és a Szaturnusz által bezárt háromszög középpontjában található.



Októberi hullócsillagles – Orionidák 2

Az égboltnak ezt a részét kell megkeresni

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik