Élet-Stílus

Jogrendszer, szabályozás

Mit jelent a tulajdonjog? Mihez van joga a tulajdonosnak, és mihez nincs? Miért nem kereskedhetünk szerveinkkel, saját magunkkal, vagy születendő gyermekeinkkel? Mik a kötelességei a tulajdonosnak? Az elhagyott tárgyak tulajdonosait milyen jogi védelem illeti meg? Mikor érdemes megállapítani valaminek a tulajdonjogát? Milyen feltételek között, mit és mennyi időre érdemes szabadalmi, vagy szerzői jogi védettség alá venni? Mik a magántulajdon alternatívái? Milyen döntési eljárások mellett szülessenek döntések közös tulajdon esetén? Mit érdemes privatizálni és mit szerencsés állami tulajdonban tartani? Privatizáció után milyen jogosítványokat tarthat meg az állam? Milyen feltételek között sajátíthatja ki az állam a magántulajdont?

Az utóbbi évek gazdaságpolitikai és elméleti közgazdaságtani vitáiban az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a tulajdoné. A szemináriumon az ezzel a kérdéssel foglalkozó alapvető (klasszikus) közgazdaságtani írásokkal, illetve az eddigi vitákat összefoglaló írásokkal ismerkedhetünk meg.

Értékelés módja: egy tulajdonjogot érintő kormányzati lépést értékelő házi dolgozat, amelynek pontos témáját a szemináriumvezető határozza meg. A dolgozat terjedelme maximum 4.000 karakter. (Ennél hosszabb írás automatikusan nem felelt meg értékelést kap.)

Az értékelés szempontja: a félév során az előadásokon, a tankönyvben és a szemináriumon (a kiadott cikkekben) megismert eszközök megfelelő alkalmazása.

Szemináriumvezető: Szalai Ákos

Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Közszolgálati Tanulmányok Központja

Jog és közgazdaságtan kurzus oktatója: Széchenyi István Szakkollégium 2001-2002

Ajánlott irodalom:

 Bouckaert, Boudewijn and Gerrit De Geest (eds.), Encyclopedia of Law and Economics. Cheltenham: Edward Elgar, 2000 (Elsősorban az egyes részek összefoglaló fejezetei)

letölthető: http://allserv.rug.ac.be/~gdegeest/tablebib.htm

 Cooter Robert and Thomas Ulen, Law and Economics. (több kiadásban) 2nd edition. Reading, Massachusetts: Addison-Wesley, 1998

 Friedman, David D, Law’s Order Princeton, NJ: Princeton University Press, 2000

http://www.daviddfriedman.com/laws_order/index.shtml

(Az alapul szolgáló tárgy vázlata: http://www.davidfriedman.com/Econ_154/StanfordOnline.html)

 Harmati Attila – Sajó András (szerk.) A jog gazdasági elemzése. KJK, Budapest, 1984

 Posner, Richard A., Economic Analysis of Law (több kiadásban) 5th edition: New York, NY: Aspen Law & Business, 1998

 Semjén András (szerk.): Adózás, adórendszerek, adóreformok. Szociálpolitikai Értesítő 1993/1-2

 Viscusi, W.P., J.M. Vernon and J.E. Harrington, Economics of Regulation and Antitrust. (több kiadásban) 2nd edition. Cambridge, Massachusetts: MIT Press, 1995.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik