Élet-Stílus

UTAZÁS – Berlin: parádékra fel!

admin
admin

2003. 07. 10. 17:00

Tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre július 12-én a techno-house őrület, a Love Parade. A felvonulás több százezer németet és turistát vonz a fővárosba, az utóbbi években ez volt a legnépszerűbb a számos berlini parádé közül. Mindezek ellenére a berliniek nem szeretik a közel tíz órás techno áradatot, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a rengeteg ellenparádé, amit ilyenkor szerveznek.

 Cristopher Street Day 2003

Cristopher Street Day 2003 – FigyelőNet képgaléria>>

A Love Parade-on kívül más, nagyobb múltra visszatekintő felvonulás is színesíti Berlin nyári, amúgy sem eseménytelen forgatagát. A főváros leginkább fiatal turistáknak ajánlott, már csak azért is, mert ez Németország „legfiatalabb” városa, szinte alig találni 40 felettieket. Egyes diákkerületek külföldi tanulói esküsznek arra, hogy a környékükön még egy szál nyugdíjast sem láttak.

A nyári parádék közül három, azonos elven megszervezett – hangfalakkal felszerelt kamionok vonulnak egy előre kijelölt útvonalon – felvonulás emelkedik ki.


Love Parade

A berlini fal leomlása előtt 4 hónappal vonultak ki először az elektronikus zene szerelmesei a „house-zene-demonstrációra”, az akkori Nyugat-Berlin központjába, hogy hirdessék a szeretet, a szerelem, a tolerancia, a tisztelet és a nemzetek közötti megértés fontosságát. Az elvárásokkal ellentétben azonban nem nagyhatású beszédeket tartottak, hanem két kamionra felszerelt óriási hangfalakból szóló techno zenével közvetítették gondolataikat.

„Maga a zene is forradalmi volt” – meséli mindenhol büszken DJ Dr Motte, a Love Parade ötletének atyja. A következő évben már öt kamion és kétezer ember jelent meg a demonstráción, melynek intenzív növekedése tavaly megtörni látszott, a korábbi egymilliós áradattal szemben már csak 600-700 ezren lepték el a Tiergartent. A tömegbulivá vált Love Parade-ról külföldön kevesen tudják, hogy mi is volt az alapüzenete, ma már csak a kevésbé forradalmi, tuc-tuc zeneként is becézett techno és a móka kedvéért jönnek a turisták.

A berliniek, akik – pár hónapos gyermekükkel is akár – lelkesen pörögnek az ilyen felvonulásokon, a Love-parade-tól irtóznak. A rossznyelvűek szerint a nem fővárosi németek azért jönnek ilyenkor Berlinbe, hogy élőben láthassák a fiatal lányok tánctól mozgékonnyá váló melleit. Ráadásul ebből nem több tucatot, hanem több ezret. Parádés lakosok lévén ellenparádékkal tiltakoznak a gigantikus house-diszkó ellen, így például egy héttel korábban már kivonultak a Fuckparade-ra, de július 12-ére is jut még egy Shitparade, és egy Sandsation-party, amiket kifejezetten a Love Parade alternatívájaként kínálnak a rendezők.


Cristopher Street Day

A másik, óriási berlini felvonulás a homoszexuálisoké. Huszönöt évvel ezelőtt a zenés táncos felvonulást választották arra, hogy elfogadtassák magukat embertársaikkal. Akkor négyszáz ember figyelte döbbenten a beöltözött transzvesztita felvonulókat. Mindenesetre nem tüntettek ellenük, nem kiáltották ki őket a nemzet ellenségeinek, és nem szólították fel őket, hogy jó messzire masírozzanak, hanem csendben figyelték őket, és várták, hogy megszokják, ilyen emberek is élnek. Ez mára sikerült is a berlinieknek, hatszázezren fejezték ki szimpátiájukat megjelenésükkel a Cristopher Street Day-en, amin a politikai pártok is képviseltetik magukat. A jubileumi, megnyitó beszédet Berlin polgármestere Klaus Wowereit tartotta, aki egyébként már megválasztása előtt is nyíltan felvállalta a homoszexualitását.


A homoszexuális felvonulók sokszínűek: Hamupipőkének, sellőnek, szende iskolás lánynak, vagy csak kacér „nagyasszonynak” beöltözött transzvesztiták mellett megtalálni az öregmotoros, rocker homoszexuálisokat is, s a szado-mazo öltözékekben sincs hiány. Az ő nyitottságuk a heteroszexuálisokat is „beindítja”, Berlin fele beöltözik, csak hogy egyszer ők is különlegesek legyenek. A több órás felvonulás végére a sok sörnek köszönhetően felszabadulttá válik a hangulat, így ha valaki még nem látott homoszexuálisokat csókolózni, itt biztos elkaphat jó pár meghitt meleg pillanatot, néha talán túlságosan „meghitt” jeleneteknek is szemtanúi lehetünk.

A felvonuló kamionok közül nem hiányozhatott a rendőrségé sem, amin valódi rendőrök vállalták fel másságukat, és büszkék voltak arra, hogy „férfias” szakmát is betölthetnek a gyengébbik nembe vágyók. A helyi BKV egy nyitott busszal képviseltette magát, melyen dolgozóik – nők, férfiak vegyesen – tomboltak az utasok helyett.

Karneval der Kulturen

Csupán három éves múltra tekinthet vissza a „Kultúrák karneválja”, mégis háromszázezer embert vonzott Kreuzberg déli részére. A civil szerveződést nem politikai oldalról agitáló karnevál népszerűsége az aktív berlinieknek köszönhető. A felvonuló csapatok és kamionok performanszai ugyanis önszerveződés útján jönnek létre. A lelkes civilek, általában baráti társaságok vagy egyesületek, maguk szerzik be kamionjaikat, hangfalaikat, maguk készítik jelmezeiket és a dekorációt.

Idén 105 csoport vett részt, melyek közül nem mindenki a teherautós megoldást választotta, sokan közülük „gyalogosan” táncoltak, és a kaminok között mutatták be előadásaikat, tarka jelmezeiket. A résztvevők szavazhatnak, melyik csapatot találták a legötletesebbnek, kinek a dekorációja tetszett leginkább.

Bár a karnevál az eltérő kultúrák jegyében született, sokan csak a szórakozás kedvéért öltöznek be, vagy adnak elő valamit a kamionokon. Idén például egy kisteherautón autentikus ütőshangszer-előadást láthattak az ide látogatók. Összehordott, különböző vasszerkezeten dobolt egy társaság. Előadásuk fénypontja azonban egy légkalapács volt: a lehajtott platón egy fiatalember az el-elkapott ütemre egy acéllemezen próbálgatta légkalapácsának hangját. Nagy sikert aratott, leginkább a női nézők körében, akik a zenei élmény mellett, a napfényben megcsillanó felsőtestet is megcsodálhatták, amint az egy légkalapács erejét próbálta megzabolázni.

A legnagyobb sikerük minden évben a latin-amerikai előadóknak van, akik táncához sok „mezei” felvonuló is csatlakozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.