Élet-Stílus

Európai arzenál Irakban

A háború kérdésében megosztott Európa országai közül csak Nagy-Britannia vállalkozik arra, hogy nagyobb létszámú haderőt küldjön az iraki térségbe. A kelet-európaiak felajánlásai többnyire szimbolikus.

Nagy-Britannia: 45 ezer katonát mozgósított, ebből 26 ezer fő a földi alakulat tagja és 4000 a Királyi Tengerészet katonája. A szigetország tizenhét hadihajót küldött az Iraki-öbölbe, a Királyi Légierő 100 harci géppel van jelen, továbbá 120 angol tankot is odavezényeltek.


Kapcsolódó írások:
Két újabb brit miniszter mondott le az iraki válság miatt
Lemondott egy brit kománytag, Blair Irak-politikája miatt
Nagy-Britannia nem vett részt az első csapásmérésben


Bulgária: nem küld harcoló alakulatokat, de kész 150 katonát rendelkezésre bocsátani, akik Irak szomszédos államainak segítenének egy esetleges nukleáris csapás esetén. A bolgár állam engedélyezi az amerikai haderőnek, hogy használják a fekete-tengeri Sarafavo bázist és tizennyolc, légi utántöltésre alkalmas repülőgépét.

Kapcsolódó írások:
Amerikai támaszpontok Bulgáriában?
Balkáni FigyelőBulágária


Cseh Köztársaság és Szlovákia: 358 és 69 nukleáris csapás esetén bevethető katonát ajánlott fel Amerikának, de harcoló csapatokat nem biztosít, amíg az ENSZ nem adja beleegyezését a háborúba.

Dánia: kész Irakba küldeni két hadihajót, egy tengeralattjárót és egy korvettet. Ezen felül rendelkezésre bocsát egy orvosi különítményt is, ha a parlament elfogadja a külügyminiszter javaslatát.

Kapcsolódó írások:
Dánia katonai segítséget nyújt Amerikának

Magyarország:
engedélyezi az USA és Nagy-Britannia számára légterének használatát. Január óta amerikai tisztek iraki disszidenseket képeznek ki a taszári bázison. Magyarország a földi szállításra vonatkozó engedélyt is megadta az USÁ-nak.

Kapcsolódó írások:
Taszáron lehet Szaddám Huszein utóda
Romániát megfenyegette Irak, Magyarországot nem
Kovács László: nincs szükség további intézkedésekre

Litvánia: kész néhány egységet küldeni Irakba, de ezek nem vesznek részt a harcban. Feladatuk a demokrácia kiépítésében lenne, a háború után.

Lengyelország: 200 katonát küld Irakba, hogy logisztikai segítséget nyújtsanak az amerikai csapatoknak ez év szeptember 15-ig. A lengyel védelmi miniszter, Jerzy Szmajdizinski úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg Irakban állomásozó katonákat visszahívják és helyükbe 72 vegyi hadviselésben jártas egységet küldenek.

Románia: engedélyezi Amerikának, hogy több száz csapatot állomásoztasson a constantai Mihail Kogalniceanu légibázison, lehetővé téve ezzel egy légi híd létrehozását, mely megkönnyítené az utánpótlás szállítását. Továbbá 278 csapatot küld Irakba, melyből 149 katonai, 25 katonai-rendőrségi és 30 egészségügyi feladatokat lát el. Hetven szakértő a nukleáris és vegyi csapások esetén nyújtana segítséget.

Kapcsolódó írások:
Románia ENSZ-felhatalmazás nélkül is támogatja az USÁ-t
Romániát megfenyegette Irak, Magyarországot nem
Balkáni FigyelőRománia


Spanyolország: nem küld harcoló egységeket, de közel 900 embert biztosít, akik a katasztrófa elhárítás feladatával bízhatók meg (nukleáris és vegyi támadás esetén) elsősorban a polgári lakosságot segítendő.

Kapcsolódó írások:
Bush-Blair-Aznar találkozó a hétvégén
Diplomáciai baki: Bush szövetségese nevét sem tudja
Spanyolország Schröder rábeszéléseinek ellenére kitart Amerika mellett

Ukrajna: Kuvaitba küldene egy vegyi- és biológiai fegyverek terén jártas csapatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik