Élet-Stílus

Bőgőmajmok és korallzátonyok között: Belize, a búvárparadicsom

Egzotikus állatok és növények, fantasztikus tájak, korallzátonyok, vízesések – mindez a Föld egyik leghíresebb búvárparadicsomában, Belize-ben található. De hogy maga Belize hol található? – nos a cikkből ez is kiderül.

Kevés ország van Latin-Amerikában, amely olyannyira magán viselné a brit gyarmati uralom jegyeit, ahogyan Belize, az egykori Brit Honduras teszi.

Hagyjuk a politikát, de azért érdemes tudni, hogy…

 Belize lakói

Belize hivatalos nyelve az angol. A lakosság fele mesztic, negyede kreol, tizede pedig maja indián. Ők aztán a lehető legváltozatosabb nyelveket használják: az angolt, a spanyolt, a maját, vagy éppen az angol kreol változatát. A népesség rendkívül fiatal: az óriási népszaporulatnak köszönhetően mindössze 3,5 százalékot tesz ki a 65 évnél idősebbek aránya. A lakosság egyébként évente 2,65 százalékkal bővül, minden belize-i nőre négy gyermek jut átlagosan.


Az ország csak 1981-ben vált függetlenné. Azért ilyen későn, mert a szomszédos Guatemalával nem tudta rendezni Nagy-Britannia a területi vitákat. A határvonal miatti feszültségek magyarázzák, hogy Guatemala miért csak a kilencvenes években ismerte el Belize önálló államiságát.

De hagyjuk a politikát: Latin-Amerikában sohasem rendezettek tökéletesen a viszonyok, ám Belize a környékhez képest konszolidált államnak mondható: nem volt itt marxista kormány, mint Nicaraguában, nem volt futballháború (mint Salvador és Honduras között), nincsenek zapatista gerillák (mint Mexikóban), szóval egyszerűen nyugodt az élet a hatalmas korallzátonyok mögött, a Karib-tenger partján, illetve a szárazföldön a hatalmas és dús esőerdők övezte térségekben. A politikai élet amúgy sem zaklatott: az államfő az angol királynő, őt képviseli megbízottként a kormányzó, amúgy pedig parlamentáris demokrácia dúl errefelé.

Egy valódi turistaparadicsom
Bőgőmajmok és korallzátonyok között: Belize, a búvárparadicsom 1



Belize valódi turistaparadicsom: a már említett korallzátonyoknál a világon csak egyetlen nagyobb kiterjedésű képződmény található, és az is csak Ausztrália partjainál, tehát a környéken valóban egyedülállónak nevezhető ez a karib-tengeri vízi látványosság, amely a több mint háromszáz kilométer hosszú belize-i tengerpartot végigkíséri. A korall-ékszereket vásárlók figyelmét azonban felhívjuk arra, hogy tilalom alá eshet bizonyos tárgyak kivitele az országból, úgyhogy előzetesen ajánlatos érdeklődni a helyi vámszabályokról…

A brit befolyás nem túl régi Belize területén: egykor a maja birodalom központi területeihez tartozott ez a vidék, és ezt nehéz is lenne letagadni, különösen a csodálatos, sokszor az erdők mélyén megbúvó, „hurrikánálló” maja piramisok láttán… Majd csak a 17. századtól lett Brit Honduras e területből. Belize egyébként a Yucatán-félszigettől délre található, és Közép-Amerikában ez az egyetlen ország, amely ki sem ér a Csendes-óceánig.

 Belize éghajlata

Belize éghajlata szubtropikus, vagyis meleg és párás, de nem egyenletesen! A száraz évszak decembertől májusig tart, ilyenkor az átlaghőmérséklet 28 fok körüli, azután viszont jön a hurrikán-szezon, vagyis a júniustól novemberig tartó időszak. Ilyenkor az átlaghőmérséklet 21 fok. A legutolsó hurrikánok egyike a Keith nevet viselte, és igen sok idegenforgalmi létesítményben tett kárt. A partvidék – amelyet áradások is fenyegetnek – általában valamivel hűvösebb, mint a belső területek. Az elsősorban az ország déli részén található hegyvidékeken is hidegebb a klíma, különösen éjszakánként számíthatunk lehűlésre. (Az ország legmagasabb pontja egyébként a Victoria-csúcs, 1160 méterrel.)

Területe negyedakkora mint Magyarországé (megközelíti a 23 ezer négyzetkilométert), és lakosainak száma sem túl magas: 260 ezren élnek itt, s azok is főleg a korábbi közigazgatási székhely, Belize City lakói. A jelenlegi főváros egyébként Belmopan, amely az ország közepén, a Karib-tengertől viszonylag távolabb helyezkedik el.

Esőerdők és vízesések

Belize City egyébként inkább ajánlható turisták számára, természetesen nem a közigazgatás-történet érdekességei miatt, hanem a csodálatos tengerpart, a már említett vízi és víz alatti(!) látványosságok végett. Belize City környékén van az ország nemzetközi repülőtere is, tehát a magyar turisták amúgy is nehezen tudják elkerülni ezt a várost.

Az esőerdők rengetegei szintén nem elvetendőek, ha kirándulni szeretnénk, de azért valószínűleg helybéli vezetőket nem árt felfogadni egy ilyen túrára. (Az ország területének kétharmadát ilyen erdők teszik ki, tehát nem nehéz efféle tájat találni.) Egyébként Belize-nek csodálatos az állatvilága, faunája: krokodilok, egzotikus madarak, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak, ugyanúgy hozzátartoznak a vidékhez, mint ahogyan a jaguárok és a bőgőmajmok. A természeti szépségek felsorolásából nem hagyhatjuk ki a folyókat, vízeséseket, barlangokat sem, s ezzel még nem is mondtunk sokat a tényleg gyönyörű tájról.


Bőgőmajmok és korallzátonyok között: Belize, a búvárparadicsom 1

Belize City turisztikai programjainak nagy része a búvárkodáshoz, snorkelinghez (szabadtüdős merüléshez) kapcsolódik. A korallzátonyok között a búvárkodás szerelmesei kipróbálhatják mit tudnak, illetve mennyire mélyre mernek merülni. A tenger faunája (amibe persze a korallok is beletartoznak) szintén változatos: óriáscápától kezdve a tengeri tehénen (lamantin) át a legkülönbözőbb vízi állatok élnek itt.

Egy kis búvárkodás…

Belize City-n kívül a búvárkodás másik központja a korallzátonyokról híres Hole Chan nemzeti park. San Pedro település közelében 50-60 „merülőhely” található, köztük az úgynevezett (Great) Blue Hole, vagyis a „(Nagy) Kék Lyuk”, amely körülbelül háromszáz méteres átmérővel rendelkezik, mélységét pedig még nem igazán merte senki sem megmérni…

Bőgőmajmok és korallzátonyok között: Belize, a búvárparadicsom 1


Legalábbis kis túlzással ezt is állíthatjuk a világ egyik legjobban tanulmányozott természeti jelenségéről, amely a belize-i partoktól körülbelül 80 kilométerre fekszik. San Pedróból egyébként két órányi vízi útra van a Kék Lyuk, innen tehát érdemes felkeresni ezt a különleges helyet.

Egy viszonylag jól menő banánköztársaság

 Betegségek, oltások

A Belize-be utazóknak néhány betegség ellen érdemes védőoltást kérniük. Ilyenek a tífusz, a hepatitis A, továbbá a veszettség. A középső, partvidéki területeken kívül érdemes még valamilyen malária-ellenes oltást is beszerezni. Iható a csapvíz egyébként, de azért jobb az óvatosság, igyunk valami palackozott italt. Egyébként a helybeli sörök közül a Belikin ajánlható a leginkább, ha nem akarjuk a csapvizet kólára vagy ásványvízre cserélni.


Belize korábban kifejezetten olcsónak számított a karibi térségben, ám a gazdag amerikai turisták ma már itt is igencsak felnyomják az árakat.

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy Belize a „banánköztársaságok övezetébe” tartozik. Politikai stabilitása ugyan kimagasló a többi szomszédos országhoz képest, ám a mezőgazdaság fő terménye tényleg a banán és a cukor. Ez utóbbi adja az export felét, a banántermesztés foglalkoztatja az ország munkaerejének szintén felét. A szegénységi küszöb alatt élők Belize lakosságának egyharmadát teszik ki, ami latin-amerikai mércével nem is számít olyan rossz aránynak…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik