Élet-Stílus

Hamlet kesztyűben – színház lapp módra

Ön valóban a kultúra elkötelezettje? Szívesen élvezné Shakespeare Hamletjét mínusz negyven fokban, a londoni mintára, ám az Északi Sarkkörön túl, csupa jégből készült Globe színházban is?


Hamlet kesztyűben – színház lapp módra 1

OSRIC Köszönöm, fenség, nagy a meleg.
HAMLET Nem, higgye el, nagyon is hideg van. Északi szél fúj.
OSRIC Valóban egyetemleges hideg van, fenség.

A fenti sorok Shakespeare Hamlet című drámájának ötödik felvonásában hangzanak el. A helyszín a dán Helsingöri kastélyban vagyunk, ahol Hamletnek jó oka van a hidegre paanszkodni.


Hamlet kesztyűben – színház lapp módra 1

Hát még milyen hidege lesz szegény dán királyfinak az Északi Sarkkör felett található Ice Globe színházban, ahol január 23-án mutatják be Shakespeare klasszikusát! A Svédországban, Stockholmtól 1200 kilométerre, Helsingőrtől pedig 2000 kilométerre található Jukkasjärvi-ben található színházat a londoni Globe mintájára építették fel – 15 ezer tonna hóból és jégből.

Finn-ugor rokonaink színházrajongónk

A színház tíz méter magas, ezer néző befogadására alkalmas, a szezon pedig január 23-tól április elejéig tart. Nyári napsütés hatására részben megolvad a színház, csakúgy, mint a mellette álló Jéghotel is, így minden év novemberében, a következő szezonra komoly tatarozáson esnek át. A drámai előadás mellett a színház műsorán található táncest, valamint operaelőadás. Csak bírják torokkal…

Hamlet kesztyűben – színház lapp módra 1


A darabot számi nyelven, a norvég Számi Nemzeti Színház művészei adják elő. Saját nyelvükön finn-ugor rokonaink, a lappok hívják magukat és nyelvüket száminak. Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Oroszországban összesen körülbelül 85 ezer lapp él.


Hamlet kesztyűben – színház lapp módra 1


A hidegre való tekintettel lerövidítették az előadást

A színészek a darabot jelentősen lerövidítették: „Kénytelenek voltunk egy óra 15 percre faragni, mínusz 38 fokban képtelenség négy órát végigjátszani” – nyilatkozta a Reutersnek a Jégszínház menedzsere, aki ily pozícióban egyedüli a világon.



Hamlet kesztyűben – színház lapp módra 1

A darabot több szünettel is megszakítják majd, és a Jégbárban lélekmelegítőt szolgálnak fel a nézőknek.

A Jéghotel és a Jégszínház mellett Jég Kulturális Centrum, Jég Mozi és Absolut Jég Bár is működik. Nyáron mínusz öt fokban, garantáltan szúnyogmentes környezetben élvezhető a hó és jég káprázatos világa.


Hamlet kesztyűben – színház lapp módra 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik