Élet-Stílus

Új év, új horizontok – egy év szabadság külföldön

Míg korábban az egyetemistákra volt csupán jellemző, hogy tanulmányaikat megszakítva egy-egy fél évet külföldi egyetemeken, vagy önkéntes szervezeteknél töltenek, világot látnak és ismerkednek, ma már ez egyre gyakoribb a munkavállalók körében is.

Képzelje el, hogy január első munkanapján nem munkahelyére,
Új év, új horizontok – egy év szabadság külföldön 1

hanem hátán hatalmas hátizsákkal a repülőtérre siet. Egy évig nem számít sem a karrier, sem a lakáshitel, sem a gyűjtögetés, sem az unalmas hétköznapok, nem beszélve a januári hidegről, a fényhiányról és a téli depresszióról.

Ha unja a munkáját, ha váltani szeretne, ám tervei még nem egészen kiforrottak, ha úgy érzi kiégett, és új élményekre lenne szüksége, érdemes egy évet kivenni – ha megy, fizetetlen szabadságra menni -, és külföldön újra feltöltődni.

Ám nemcsak a csupán néhány éve munkába állt fiatalok számára vonzó lehetőség a külföldi kaland: van, akinek már van autója, lakása, tartós kapcsolata, esetleg gyermeke, jól fizető munkája, ám úgy érzi valami, mégiscsak hiányzik életéből. És talán egy hosszú pihenés alatt meg is találja.


Új év, új horizontok – egy év szabadság külföldön 1


A fiatalság relatív fogalom: életkortól függően, párban, vagy egyedül érdemes egy évre kiszakadni a mindennapokból, és egy teljesen más életritmust felvenni, egy izgalmas, felfedezésre váró országban kalandozni.


Hosszabb külföldi kinnlétet, önkéntes munkát kínáló szervezetek:

Sokan önállóan vágnak neki a világnak, ám aki némi segítségre vágyik, vagy önkéntes munkák között böngésznek érdemes először is a Gapyear.com szájtot átnéznie.

További szájtok:

The Leap
Elsősorban idegenforgalommal, és ehhez kapcsolódó természetvédelmi és egyéb közösségi önkéntes munkákat kínál. Építhet játszótereket Zambiában, szafariparkokat Botswanaban, Kenyában, lehet raftingedző Nepálban, vagy részt vehet mélytengeri halászaton Zanzibárban.

MAD Venturer
Ugyancsak természetvédelmi, területfejlesztési projektekkel foglalkoznak. Egyedül és csoportban utazók számára is kínálnak programokat.

Changing Worlds
A nemzetek közötti kulturális különbségek tanulmányozását kínálja a gyakorlatban: a szervezeten keresztül például Afrikában tanítani lehet, Új-Zélandon farmon segédkezni, vagy az USA-ban mindenféle munkákat vállalni.

Global Vision International
Természetvédelmi programokat, kutatómunkákban való önkéntes részvételt kínál a világ különböző pontjain. Van például tengervédelmi projektjük Mexikóban, foglalkoznak őserdő expedíciókkal Kínában és Brazíliában, de lehet ecuadori utcagyerekeket is „felkarolni”.

International Academy
Segítenek különböző sportágakban edzői, oktatói képesítést szerezni, és a világ különböző pontjain snowboard vagy akár foci oktatóként elhelyezkedni

i-to-i
Segítenek angol nyelvtanárként elhelyezkedni.

Praktikus tanácsok

• A karrierünket megszakítani könnyebb, mint ahogy azt gondoljuk: egy féléves kinnlét Afrikában vagy Ázsiában olcsóbb, mintha itthon élnénk.
• Ha van rá lehetőségünk, érdemes fizetetlen szabadságra menni, némi biztonságérzetet adhat külföldön, ha tudjuk hova megyünk vissza.
• Ha szabadulni akarunk munkahelyünktől, valami teljesen újba vágnánk a fejszénket, érdemes némi megtakarított pénzzel hazatérni, hogy nyugodtan ki tudjuk várni az álomállást.
• Ha egy évre nem akar cégünk elengedni bennünket, érdemesebb rövidebb időtávval és viszonylag közeli országgal próbálkozni.
• Ne aggodalmaskodjunk a lakáshitel és egyéb kötelezettségek miatt, manapság nem nehéz albérlőt találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik