Élet-Stílus

Az Alpok legszebb sípályái – nem csak profiknak

Középhaladóknak ajánljuk a következő alpesi síparadicsomokat. Ami közös bennük a festői kilátás, és hogy magabiztos, ám nem profi technikájú sízők számára sem okoznak nehézséget.

Parsenn – Davos, Svájc


Az alpesi sízés szülőhazája, még mindig Európa egyik leglenyűgözőbb síparadicsoma. Az első pár sílécet egy, a tüdőbaját Davosban kúráltató norvég pár hozta magával, még az 1880-as években. Ötven évvel később, 1931-ben építették meg azt a drótkötélpályát, amely még ma is szállítja a sízni vágyókat a síparadicsomba. A Parsenn vasút viszi a sízőket a 2.662 méter magas Weissfluhjoch hegycsúcsra is. A szikláról gyönyörű panorámájú utak vezetnek le az erdőbe, majd azon át a völgybe, egészen a vasútállomásig, bájos melegedőket és kunyhókat érintve. A leghosszabb pálya csaknem 13 kilométer, és Küblisbe vezet.


Az Alpok legszebb sípályái – nem csak profiknak 1

Sella Ronda – Dolomit hegység, Olaszország


Az Alpok leglélegzetelállítóbb látványa tárul innen a sízők elé: a szelíd lankájú legelők felett csúcsosodó mészkősziklákat a napnyugta szinte giccses rózsaszínre festi. Az enyhe lankák végett ideális terep a középhaladók számára. A Sella Ronda körülbelül 22 kilométer, egymáshoz láncszerűen csatlakozó pályából, 14 kilométer drótkötélpályából, és hangulatos hegyi kunyhókból és falvakból áll. A legnépszerűbb helység Selva. A hegy akár egy nap alatt is kényelmesen végigsíelhető.

Sarenne – Alpe d’Huez, Franciaország

Itt található az Alpok leghosszabb fekete pályája, amely szinte függőleges hegyoldalon 16 kilométeres száguldással, jó másfél óra folyamatos sízéssel, 2000 méteres „zuhanással” csábít. A kiindulópont a 3.330 méter magas Pic Blanc-on található, a hegycsúcsról gyönyörű látvány tárul elénk a Parc National des Ecrins nemzeti park érintetlen ormaira. A snowboardhoz nem elég meredek pályák többsége a Sarenne szurdok aljához vezet. A pályáknak csak az első része rázós, ám ezek a meredek részek sem okozhatnak problémát egy magabiztos középhaladónak.

Vallée Blanche – Chamonix, Franciaország
Az Alpok legszebb sípályái – nem csak profiknak 1



Festői, csaknem 25 kilométernyi gleccser-sípálya vezet lefelé a Mont Blanc alatt. A túra legkeményebb része a 3.840 méteres Aiguille du Midi csúcsról, – ahova érkezik Európa leggyorsabb drótkötélpályája -, a pálya kiindulópontjához vezető séta: kapaszkodjon meg alaposan a kifeszített kötelekbe, és lehetőség szerint, ne tűnődjön 2000 méteres fejesugrásokról.

A pályák egyébként barátságosak, minden bátor középhaladó számára könnyen teljesíthetőek, igaz, jó, ha van tapasztalatunk nem előre megmunkált hóban való sízés terén is. Érdemes a gleccserszakadékokat jól ismerő kísérővel indulni, gyakran megállni, és gyönyörködni a lélegzetelállító 4000 méteres hegyek látványába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik