Élet-Stílus

Balaton, Velencei tó – még több csapadékot!

Jól jött a csapadék tavainknak: emelkedett mind a Balaton, mind a Velencei tó vízszintje. Ez a szint azonban még mindig igen alacsony, a Velencei tónál 25, a Balatonnál 50 centiméterrel magasabb vízszint lenne az igazán ideális.

Az elmúlt napok esőzéseinek következtében egy centimétert emelkedett a Balaton átlagos vízszintje, amely jelenleg 51 centiméter – jelentette a balatoni vízügyi kirendeltség.

Fejér Vilmos, a kirendeltség munkatársa szerint nincs szó arról, hogy vizet engednének a Balatonból a Sió-csatornába. Utoljára 2000 áprilisában nyitották ki a zsilipet és engedtek vizet a Sióba, azóta éppen a tó alacsony vízállása miatt a zsilip zárva van és marad is egészen addig, amíg a Balaton vízszintje nem éri el a 101 centimétert.

Balaton, Velencei tó – még több csapadékot! 1Június végén a tó vízszintje még bőven hatvan centiméter felett volt, és a szakemberek már akkor igen alacsony vízszintről beszéltek. A július közepi kánikulák hatására a vízszint ötven centiméter alá süllyedt, elérte csaknem azt a szintet, amikor már indokolt az ipari vízkivétel korlátázása. (A Balaton vizét elsősorban a vízművek hasznosítják.)

A vízszint apadásával egyébként nő az algásodás veszélye, a kisebb víztömeg ugyanis hamarabb melegszik fel, gyorsabban szaporodnak az algák. A tó víze Siófoknál 20-21 fokos.

Jól jött a csapadék a Velencei tónak is. A július végi 117 centiméteres vízállás az elmúlt napok esőzéseinek hatására 120 centiméterre emelkedett, ám ez a szint még mindig mintegy 25 centiméterrel alacsonyabb a kívánatosnál. A tó víze Agárdnál 21 fokos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik