Élet-Stílus

Florida – az álmok és a műsajtok hazája, a paradicsomok paradicsoma

Az egzotikus Florida - az Egyesült Államok mediterrán - trópusi csücske. Végtelen mocsarak, több ezer kilométernyi meseszerű tengerpart, cédruserdők, fél évig tartó tavasz, amit télnek csúfolnak, és igazi, gyökértelen, mégis otthonosan mozgó amerikaiak. Helyi színfoltnak számítanak még az országúti cirkálóval, vagy Harley Davidsonnal száguldó nyolcvanéves nyugdíjasok.

A nyugdíjas államnak is titulált Floridában, – miután az északi államok idősei előszeretettel költöznek át az öreg évekre, vagy csak a kellemes téli hónapokra -, nemcsak a meleghez, hanem a hőingadozáshoz is hozzászokott a helyi lakosság: a túlzott légkondi miatt normál európai halandónak javasolt a bevásárlóközpontokban és főleg a mozikban a védőfelszerelés használata. (Lásd pulóver.)

Florida fiatal állam, a lakosság döbbenetes mértékben növekszik. A lakosok jelentős része bevándorló: vagy az ország más államaiból, vagy a világ elsősorban spanyol ajkú vidékeiről települtek át a Paradicsomba. Miamiban például a turistaközpontok kivételével nem sokkal ér többet az angol nyelvtudás, mint Magyarországon. Itt a turista csak turista, nem külföldi. (A Lonely Planet útikönyv ezt a problematikát így érzékelteti: “Mi a legjobb Miamiban? Hogy nagyon közel van az Egyesült Államokhoz.”)

Florida – az álmok és a műsajtok hazája, a paradicsomok paradicsoma 1Aki gyalog közlekedik gyanús

Az Egyesült Államok Hollywoodból jól ismert arca összeomlik a hétköznapok forgatagában, és egy “nem is tudja az ember miért más” kultúra csodáját varázsolja el. A visszaeső ittas vezetést börtönnel büntetik, de mindenki vezet ittasan. Mit is tehet az ember ott, ahol nincs számottevő tömegközlekedés és a gyalogos egy helyi szerint vagy elmebeteg, vagy hajléktalan.

A szabadság országában, ha az út mentén egy autóban bonyolítod szerelmi életedet könnyen előfordulhat, hogy lecsuknak, viszont kishajó vezetéshez, horgászathoz nem kell semmiféle engedély. Az autód műszaki állapotával sem foglalkozik a hatóság.

Mindez felfogható természetesnek is, csak nehéz. Épp úgy, mint megérteni azt, hogy mi késztet egy szülőt arra, hogy az autója lökhárítójára ragasztott matricán kürtölje világgá, hogy ő a büszke édesanyja az előző hónapban osztályelsővé avanzsált csemetéjének, vagy hogy szereti Jézust. Miért ültet valaki füvet a gépkocsija platójára? Csupán azért, mert amerikai.

Florida – az álmok és a műsajtok hazája, a paradicsomok paradicsoma 2Állatkert – amerikai módra

Vannak más érdekes lakók is. Kicsit az az érzése támad az embernek, hogy ez az állam egy nagy állatkert, ahova elfelejtettek ketrecet és rácsot építeni. A strand közös a cápákkal és delfinekkel, az út szélén álldogálhat marha, de aligátor is. Az akváriumi halak sem üveg mögött laknak.

A mocsári madárvilág lélegzetelállítóan színes. Láthatunk flamingót, kócsagot, gémet, felszálló űrrakétát, hiszen az USA űrközpontja (Kennedy Space Center) is Floridában, egy természetvédelmi terület kellős közepén található. Akit eddig nem érdekel az űrkutatás, legyen elszánt és látogassa meg az űrközpontot. A kirándulás után majdnem százszázalékos bizonysággal állíthatjuk, hogy érdeklődési köre újabb területtel bővül.

Florida – az álmok és a műsajtok hazája, a paradicsomok paradicsoma 3Kultúra, buli, Fanta

Floridában a művészet- és múzeumkedvelők sem unatkoznak. Irány, a világ második legnagyobb Dali gyűjteménye (St. Petersburg), Hamingway írásainak melegágya (Key West), Ford és Edison alkotói paradicsoma (Fort Myers) az USA legrégebbi városa (St. Augustine) vagy Miami Beach Art Deco negyede!

Ha buli, akkor Tampa, Ybor City. Kocsmák, diszkók, jazz klubok egy kilométer hosszan. A színek bódító kavalkádja. Feketék, ázsiaiak, délamerikai macsók és aligruhás senorita-k. Az igyunk minden kocsmában egy sört típusú túra nem ajánlott, hiszen az orvosi ellátás igen drága. A tánc önfeledt, mintha nem létezne a másnap, aztán hajnali háromkor üt az óra, és mindenki szépen hazamegy. Még a forró vérű latin-amerikai hölgyek is. Sajnos.

Florida – az álmok és a műsajtok hazája, a paradicsomok paradicsoma 4Sport hitelkártyával

Aki még a szabadsága alatt sem képes henyélni, az sportoljon. Csak el tudja dönteni, hogy mit! Ha a szörfözés (wind, wave, kite változat) snassz, vagy fárasztónak találnánk, akkor béreljünk vitorlás és motoros hajót vagy jet skit. Vezetése nincs engedélyhez kötve (kivéve cruiser, olajtanker, atomtengeralattjáró), csak hitelkártyához.

Persze csak óvatosan, már épp elég hajóroncs van a korallzátonyok közt a búvárok és a színes korallok nem kis örömére. Az említett korallzátonyok nem csak a víz alól szépek. Ha kiugrik az ember egy repülőből, láthatja, hogy fentről sem utolsó látvány. Ejtőernyő használata javasolt.

Találunk még kiváló repülős iskolákat is, akik világhíres arab tanítványokkal büszkélkedhetnek. Lássuk be, nem csak a tenger kínál sportolási lehetőséget. Rengeteg a vadregényes folyó az evezni vágyóknak, és futni is a kemény tengerparti fövenyen a legjobb. Ne hagyjuk ki az air boat nevű, óriási propellerrel hajtott néhány személyes mocsári siklóhajót sem. Erről azt kell tudni, hogy hangos, és borzasztó gyors.

Florida – az álmok és a műsajtok hazája, a paradicsomok paradicsoma 5Rejtett és rejtetlen csodák

Persze vannak rejtett csodák is. Ilyen a 95 százalékban zsírmentes szalonna, a tejet nem tartalmazó sajt, a hetekig friss kenyér, a halból készült műrákhús. Szerencsére a homár máig homárból készül.

Aki úgy érzi, hogy számára a mesés valóság kevés, látogasson el a valódi mesevilágba. Meseország Orlandó környékén épült. A belépéshez a szórakoztató parkok (lásd Magic Kingdom, Sea World, Universal Studios, Bush Gardens) pénztárainál kell jegyet váltani.

Ellátogathatunk az óceánok alá, az Északi-sarkra, gyilkolhatunk földönkívűlieket, megnézhetjük Kínát, Európát. Előfordulhat, hogy egy tornádó kellős közepébe csöppenünk, esetleg elszabadul egy Terminátor. Igazán gyereknek lenni a hullámvasút második, csavarja után tanul meg az ember. Ha nem, az rémálom.

Florida – az álmok és a műsajtok hazája, a paradicsomok paradicsoma 6Ho, ho, ho, nagy horgász

Valahogy Floridában szakítottak a sörhasú, napon aszalódó, horgász sztereotípiájával. Eltöpreng az ember, hogy mit keres egy hófehér ruhás dáma kezében pecabottal a horgászok között? Aztán próbálkozok, és mikor a csajom a rákok, harcsák és beszakadt horgászfelszerelések után cápát vonszol a partra, rájövök, hogy van ebben valami végtelen izgalom, ami megfűszerezi a festői naplementét.

No igen, romantika. Természetesen kompakt, előre elkészített, azonnal fogyasztható változatban. Csak el kell érni a legközelebbi tengerpartot. Útközben mondjuk tankolásnak álcázva egy benzinkúton beszerezni egy üveg jégbehűtött pezsgőt. (Nem árt tájékozódni, hogy az adott megye tengerpartjain fogyasztható e alkohol.) A már szinte giccsesen szép naplementéről, az előmelegített, homokos partról, a kék tengerről, hajladozó pálmafákról minden utazónak ingyen gondoskodnak. Benne van a repülőjegy árában. Most már csak venni kell egyet…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik