Élet-Stílus

Világhírű festményeket raboltak el

Cézanne, Degas, Van Gogh és Monet egy-egy festményét lopták el vasárnap a zürichi Bührle-kollekcióból. A kár több mint 112 millió euró.

A képeket három, álarcot viselő fegyveres férfi rabolta el vasárnap fél órával a magánmúzeum zárása előtt. Míg egyikük fegyverrel földre kényszerítette a múzeum alkalmazottait, két társa elemelte a festményeket. A tettesek jelenleg is szökésben vannak.

A rendőrség közleménye szerint a rablók Claude Monet Pipacsok Vétheuilnél, Edgar Degas Lepic gróf lányaival, Vincent van Gogh Virágzó gesztenyefa, illetve Paul Cézanne Vörös mellényes fiú című képét vitték magukkal az impresszionista és posztimpresszionista művészet egyik leggazdagabb európai magángyűjteményéből.

Az elrabolt képek összesen több mint 112 millió eurót, mintegy 297 millárd forintot érnek. Ilyen nagy értékű műkincsrablás legalább húsz éve nem történt a világon. A rendőrség 60 ezer euró (közel 16 millió forint) jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Múlt héten a Zürich melletti kisvárosban, Pfäffikonban rendezett kiállításról tűnt el két, közel hárommillió euró értékű Picasso-festmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik