Sport

Botrány a Bécs-Pozsony-Budapest maraton körül

Elhatárolódnak a rendezvény elmaradásáról hozott döntéstől a Nagy Sportágválasztó szervezői.

A szupermaraton szervezőbizottsága vasárnap technikai okokra hivatkozva közölte, hogy elmarad a hagyományos verseny, amely három országon és 44 településen haladt volna keresztül október 19. és 23. között. A lemondás szerint az utóbbi napokban technikai problémák merültek fel, és az országot sújtó vörösiszap-katasztrófa tovább nehezítette, majd ellehetetlenítette a rendezést, ezért nem tudták biztosítani a verseny biztonságos lebonyolítását. Az október 23-ra tervezett Budakeszi-Budapest félmaratonit az 1956-os emlékfutással viszont megrendezik.

Ezen a Nagy Sportágválasztó szervezői is részt vesznek. Viszont – az esemény rendezői jogának 50 százalékos birtokosaként – tiltakoznak a rendezvény “önkényes” lemondásáról. Az elmaradás okaival nem értenek egyet, elhatárolódnak a szervezőbizottság nyilatkozatától. Szerintük a vörösiszap-katasztrófára való hivatkozás a legkevésbé fedi a valóságot.

“Az általunk vállalt, a vörösiszap-katasztrófa áldozatai javára, a Magyar Vöröskereszttel együtt szervezett adománygyűjtő futást megtartjuk. Így a szupermaratoni távot a bajnokok csapata Vajda Attila (olimpiai és világbajnok kenus), Kozmann György (olimpiai bronzérmes, világbajnok kenus), Csabai Edvin (tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus), Hüttner Csaba (világ- és Európa-bajnok kenus), Boronkay Péter (világ- és Európa-bajnok paratriatlonista), Lindenmayer János (ironman), Ipacs Endre (vb-bronzérmes kenus) éjjel-nappal lefutják” – írják közleményükben. Ez egyébként 317 kilométeres távot jelent.

“A 21. Bécs-Pozsony-Budapest Szupermarathon elmaradása önkényesen hozott döntés volt az előző évi versenyek szervezője részéről, melynek meghozatalakor véleményünket nem kérték ki, a döntésről és a verseny elmaradásával kapcsolatos nyilatkozatról nem tájékoztattak minket. Mi az utolsó pillanatig mindent megtettünk azért, hogy 2010-ben a 21. Bécs-Pozsony-Budapest Szupermarathon megvalósuljon” – szögezik le Nagy Sportágválasztó szervezői nyilatkozatukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik