Élet-Stílus

Ilyen lesz 2012 az oltár előtt

Jó hír a hosszú uszályok és a masnis-fodros habcsókruhák szerelmeseinek: a klasszikus fazon idén is trendi.

Ám még mielőtt – szigorúan nagy levegővétel után – fejest ugranánk az idei év várhatóan legnépszerűbb és legdivatosabb esküvőiruha-irányzataiba, néhány gondolat erejéig térjünk ki magára az esküvőkiállításra is. Merthogy a hétvégén a Kongresszusi Központban megtartották az idei elsőt. Igen, januárban, hiszen mint kiderült, az év eleje, vagyis január és február számít a párkapcsolatok és a lánykérések időszakának. Ne kérdezzétek, hogy miért.

Tartozom egy vallomással is, a magam részéről egyáltalán nem irigylem a kitévedő, ráadásul még a házasságot is fontolgató (leendő) menyasszonyokat és vőlegényeket. Ekkora dózisban ugyanis ritkán kapja az ember a nyakába az ötleteket, lehetőségeket, csábító ajánlatokat, ahogy azt az érzést sem, hogy „látod, még erre sem gondoltál és az is kellene még.” Ha friss menyasszony lennék, esküvő előtt, valószínűleg az első óra után a pokolba kívántam volna az egészet.


Ide kattintva még több izgalmas képet nézhetsz a kiállításról – Fotó: Neményi Márton

Szerencsére a célközönség nem így volt ezzel, szóval ők válogathattak – és válogattak is – a gigantikus mennyiségű és fazonú ruha, gyűrű, meghívó, jégszobor, kártya, kaja, helyszín, sőt még vőfély között is. Az igazán rutinosak pedig beültek okosodni: például a 2012-es ruhatrendekről, frizurákról hallgathattak előadásokat, de téma volt a házassági szerződés és a Twilight-tematikájú esküvő is.

Honnan meríthetsz még ihletet?
Az idei év esküvői között bizonyára többször is lehet déjà vu érzésünk, nem véletlenül: 2011 leghíresebb frigyeinek hatása ebben az évben várható. Az első és legfontosabb Katalin hercegnő és Vilmos herceg április frigye – a menyasszony ruhája sokakat lenyűgözött. A szakértők szerint a csipke épp ezért továbbra is ott szerepel majd a kedvelt anyagok között.
Ne feledkezzünk meg azonban a királyi esemény leghíresebbé vált mellékszereplőjéről sem: Pippa Middleton nyoszolyólány-ruhája szintén sok menyasszonyi(!) öltözéket inspirál, hála a különös brit szokásnak, hogy fehérben jelent meg az esküvőn a kisebbik Middleton lány is.
Hatását egyébként sokan felfedezni vélték a tavalyi év másik várva várt násza arájának ruháján is: ugyanis az Alkonyat főszereplői is kimondták a holtomiglant – már ha ez egy vámpírnál jelent bármit is -, Bella Swan fehér csodája csipkebetétes, mint a hercegnőé, de hátvonalát épp úgy apró gombok hangsúlyozták mint Pippáét.
Ami a nemesi házasságokat illeti a monacói Albert herceg és Charlene hercegnő házasságkötését is nagy figyelem kísérte, a gyönyörű ruha szintén adhat ihletet. Aki pedig a mutatós keresetlenséget kedveli, vegyen példát Kate Moss „laza”, mégis elbűvölő öltözékéről.

Mi most főleg a ruhatrendekkel foglalkoznánk, mert úgy gondoljuk, általában ez az, ami a leendő és már menyasszonyokat a leginkább izgatja (és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a szakértők szerint a kiválasztott ruhához érdemes igazítani az esküvő tematikáját, így a meghívóktól a szalvétákon át az utolsó gombostűig mindent).


A kiegészítőket is a ruhához választjuk?

A hagyományos, a romantikus és a modern

A szakértők szerint 2012 trendi menyasszonyai is többségében a klasszikus A vonalú, „hercegnő” ruhákat választják majd. A romantikus, nagy abroncsos, nagy szoknyás ruhák legnagyobb előnye, hogy szinte mindenkinek jól állnak, és bár ezeket a darabokat is érdemes az alkathoz választani, kisebb a mellényúlás esélye, mint egy testhez simuló fazonnál.

A szalonok és az esküvőszervezők 2012-ben arra számítanak, hogy megnő azoknak a vőlegényeknek és menyasszonyoknak a száma, akik a hagyományos, magyaros esküvő mellett döntenek és ehhez illő ruhát választanak. A divatszakemberek figyelmeztetnek arra, hogy ilyen esetben a vőlegény öltözékét érdemes először kiválasztani (például a „bocskait”), és ehhez igazítani a menyasszony ruháját.


A hagyományos ruhák divatba jönnek 2012-ben

Újdonság, hogy idén visszatérnek az „ujjak”, amik elrejtik a meztelen vállakat, karokat és titokzatos hangulatot árasztanak. Csakúgy mint tavaly, idén is népszerű lesz a fekete és a fehér kombinációja, fehér ruhán a fekete kiegészítők, például a szalag, az öv, vagy egy masni. Az uszály is marad, ami a szakértők szerint kifejezetten hasznos, mivel nyújtja az alakot és elegáns, fenséges hatást kelt.

Ami az esküvői ruhák anyagát illeti, komoly változás itt sem várható: elsősorban a finom, lágy esésű anyagok lesznek népszerűek (vékony selymek, szatén), ezek ugyanis nem nehezítik a mozgást sem, mint más merev anyagok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik