Dekor

Sokan pókokkal díszítik a karácsonyfát

A pókokat a legtöbben a Halloween speciális szimbólumaként tartják számon, de a sokak számára rémisztő teremtmények egyes kultúrákban fontos szerepet töltenek be egy másik ünnepkörben is. Nemrégiben írtunk róla, hogy egyesek uborkát lógatnak fel a karácsonyfára, és mint kiderült, létezik a karácsonyi pók kifejezés is.

A karácsonyi pók legendáját mindenki más európai országhoz köti, de a leggyakrabban Ukrajna és Németország neve merül fel.

Az egyik mese szerint egy özvegy anyuka és gyermeke túl szegények voltak, hogy kidekorálják a karácsonyfájukat, ezért azt barátságos pókok lepték és és teleszőtték a hálójukkal.

Amikor a család felkelt karácsony reggelén, kihúzták a szobában a függönyöket, a nap sugarai pedig megvilágították a behálózott fát, amely így ezüst és arany színben pompázott. Ezután az anyukának és csemetéjének nagy szerencséje volt az életben.

Az egyik magyarázat erre, hogy a mikulás vagy Jézus maga alkotta a hálókat a karácsonyfán, hogy azok ne rémisszék meg az anyát.

A legenda valószínűleg kapcsolódik a közhiedelemhez, miszerint a pókok szerencsét hoznak. Bármi is legyen a hagyomány igazi oka, az Evening Standard beszámolója szerint Ukrajnában sokan aggatnak – olykor saját készítésű – pókformájú díszeket a fára.

Egy Swarowski kristályos pókdekorációt valaki?

Etsy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik