Dézsi Csaba András: Több fideszes önkormányzati képviselőt is megzsaroltak

Szoros küzdelemben bukta el júniusban a győri városvezetést Dézsi Csaba András, a helyi kórház osztályvezető főorvosaként is dolgozó, fideszes politikus. Dézsi a 24.hu-nak adott interjúban beszél arról, mi volt a legnagyobb hibája, de szóba kerül az is, miből gondolja, hogy utódja mögött építési vállalkozók állnak, hogy kiket zsaroltak meg a Fideszből és miért nem szavazta meg végül a Pintér Bence jogköreit csorbító szmsz-módosítást. A lapunkat a kórházi dolgozószobájában fogadó, továbbra is önkormányzati képviselőként tevékenykedő volt polgármesterrel az egészségügy témáját sem hagytuk ki.

Ön nemcsak politikus, hanem sportoló és orvos is. Amikor egy sportoló elveszít egy mérkőzést vagy az orvosnak nem sikerül megmentenie egy beteget, nyilván felteszi a kérdést: hibáztam-e valamiben? Politikusként követett-e el hibát az önkormányzati választási kampányban? Ha igen, akkor mit?

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, de szerintem más a súlya annak, ha valaki orvosként hibázik, mintha sportolóként vagy politikusként követ el hibát. Ha orvosként hibázom, az a beteg életébe is kerülhet. Mivel emberek dolgoznak az egészségügyben, hibázni lehet, de ha rájöttünk, nagyon gyorsan szólni kell róla, hogy időben tudjunk korrigálni. Nem szabad sunnyogni, mert az árt a betegnek, és nem is etikus. Az egészségügyben a halállal versenyzünk. A versenysportban, ha valaki nyer, annak az az igazi értéke, ha ezzel példát mutat a fiataloknak, hogy érdemes sportolni. A politikában pedig nyilvánvalóan az nyer, aki több szavazatot kap. De ha arra kíváncsi, a politikusi munkám során követtem-e el hibákat, illetve van-e, amit már másképp csinálnék, akkor az egészen biztos. Úgy gondolom, pozitív, eredménybemutató kampányt folytattam, melyre csaknem 18 ezer ember szavazott. S ez csak néhány száz vokssal lett kevesebb, mint amivel a győztes Pintér Bencét támogatták.

De mi volt az ok, ami miatt a szavazók többségének nem a hivatalban lévő polgármesterre esett a választása? Bizonyára ön is feltette a kérdést, hogy mi vezetett ide.

Az ok az, hogy Borkai Zsolt is elindult a polgármester-választáson.

Jól taktikázott az MSZP, az LMP és a Momentum alkotta baloldal. Megegyeztek Borkai Zsolttal. Mivel ő tudatosan és taktikusan Fidesz-kompatibilis jelöltnek hirdette magát, elvitt tőlem annyi szavazatot, ami elég volt a baloldal civilnek álcázott polgármesterjelöltjének, hogy megnyerje a választást.

Konkrétan mi volt a legnagyobb hiba, amit ön politikusként elkövetett és előidézhette a vereséget?

Bármily furcsa, de a kommunikáció. Voltak olyan hangok, hogy nem voltam szociálisan érzékeny. Ez terjedt el az emberek között, holott már csak a szakmám miatt is az vagyok, ez mégsem jött át, tehát itt valahol a kommunikáció elcsúszott. Hiába vezettem nyitott városházát, ahol bárki elmondhatta a véleményét, bizonyos ügyek kapcsán mégis kialakult ez a látszat. A szociális bérlakásoknál húsz évig nem emelte az önkormányzat a bérleti díjat. Az önkormányzati lakásokat kezelő Győr-Szol Zrt. azt javasolta, legyen emelés, amit én jóváhagytam. A mai fejemmel átgondoltabban csinálnám ezt, jobban kibővítettem volna a szociális hálót, mielőtt egy lakbéremelést keresztülviszünk. Ezzel kapcsolatban több belső vita is volt az emelést megelőzően. Ugyanilyen kommunikációs hiba történt a parkolási díjakkal is. A Szívügyünk Győr-bérlettel a győriek jelentős kedvezménnyel, havi két gombóc fagyi árából parkolhattak, de valahogy mégsem ez jött át. Ugyanaz történt, mint Győrszentiván esetén:

igazat mondtunk, de az emberek mégsem nekünk hittek. Tehát valahogy rosszul magyaráztuk el.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ha már Győrszentiván szóba került: van olyan utólagos értékelés, miszerint Győrben nem a Fidesz bukott meg, hanem csak ön, polgármesterként. Az egyetlen ellenzéki támogatással egyéni körzetben nyerni tudó, új győri önkormányzati képviselő, Balog-Farkas Renáta úgy fogalmazott, hogy Dézsi Csaba András Győrszentivánon bukott meg. Az, ahogyan a győrszentiváni helyzetet, az ipari park bővítését, illetve az akkugyár feltételezett oda telepítése miatti tiltakozást kezelte, szerepet játszhatott a vereségében?

Ha már arról beszélünk, ki nyert és ki veszített, azt is tegyük hozzá: Pintér Bence az egyéni körzetében, Marcalvárosban nagyon kikapott a Fidesz jelöltjétől, ahogy Borkai Zsoltot is megverték egyéniben. Illetve az is biztos, hogy amennyiben egyedül indulnak velem szemben polgármesterjelöltként, akkor mindketten alulmaradtak volna. Viszont ketten együtt, főleg úgy, hogy Borkai fideszesnek, de legalábbis Fidesz-kompatibilisnek volt beállítva a kampányában, elég szavazatot tudtak elvenni tőlem. Így aztán teljesen váratlanul úgy alakultak az arányok, hogy Pintér Bence épphogy, de megnyerte a választást. Ebben valóban jelentős szerepe volt a szentiváni helyzetnek is. Melyet az építési vállalkozók által is jelentősen finanszírozott Ugytudjuk.hu gerjesztett. Hazugságokat terjesztve megijesztették a győri lakosságot. Győrszentivánon konkrétan azzal, hogy akkumulátorgyár fog oda épülni.

Azt, hogy Győrbe akkumulátorgyár jöhet, először a kereskedelmi és iparkamara megyei elnöke, Pintér-Péntek Imre nyilatkozta. Nem lett volna jobb, ha ön a kezdettől azt mondja: semmiképpen sem lesz akkumulátorgyár Győrszentivánon?

Én Győr legkomolyabb környezetvédelmi programját hajtottam végre, és kezdettől azt mondtam, hogy olyan gyár nem fog Győrbe kerülni, ami az emberek egészségét károsíthatja. A szentiváni földekben azonban már meg is találták az akkumulátorgyártás melléktermékét. Az emberek pedig elhitték, hogy egy nem létező akkumulátorgyár mellékterméke ott lehet a földben. Nagyon sokan elhitték Pintér Bencének azt a füllentését is, hogy én akarom a marcalvárosi kiserdőt kiirtani. Holott kiderült: akik őt támogatták, azok az építési vállalkozók kezdték el irtani a kiserdőnek a széleit. Ők tervezték azt, hogy kivágják a fákat. Így aztán óriási riadalom támadt, amikor védetté nyilvánítottuk a kiserdő 97,5 százalékát. Várom, hogy az új polgármester terjessze ezt ki a maradék 2,5 százalékra is.

Mohos Márton / 24.hu – Lakossági fórum Győrszentivánon, ahol a helyiek tiltakoztak az ipari park bővítése ellen, 2022. szeptember 20-án.

Önök miért nem a kiserdő 100 százalékát nyilvánították védetté?

Mert a Szent Anna idősotthont fenntartó alapítványt vezető Benkovich Ferenc atya megkeresett azzal, hogy szeretné a marcalvárosi idősotthont kibővíteni, én pedig megadnám neki erre a lehetőséget, mert ő már bizonyította, hogy nemcsak iskolát, de idősotthont is tud üzemeltetni. Pintér Bence és az ellenzék azért nem támogatta a kiserdő 97, 5 százalékának zöldterületté nyilvánítását, hogy a szponzoraiknak, az építési vállalkozóknak megadják a lehetőséget. Mert, ha mi nem nyilvánítjuk zöldterületté a kiserdőt, akkor az építési terület maradt volna, ahol megkezdődhettek volna az építkezések. Rengeteg hamis állítás volt a kampány során. De erről már nem fontos beszélni, hiszen eldőlt a választás. Annak van jelentősége, hogy ki mit tesz a jövőben.

Utalt arra, hogy Pintér Bence kampányát bizonyos építési vállalkozók támogatták. A Győr Plusz önkormányzati hetilapban megjelent, hogy Szabó Ákos ingatlanfejlesztő „Pintér Bence megválasztott polgármesternek és szervezetének egyik támogató szimpatizánsa volt, már jóval a kampány előtt is”. Van arra bármi konkrét bizonyíték, hogy ő pénzzel támogatta Pintér Bencét vagy az őt jelölő szervezetet?

Szabó Ákos több helyen elmondta, hogy neki köze van az Ugytudjuk.hu-hoz, de más építési vállalkozók is mondták, hogy nekik az Ugytudjuk.hu-val anyagi kapcsolatuk van.

Építési vállalkozók támogatták az Ugytudjuk.hu-t kiadó céget? [Az interjú készítője korábban együtt dolgozott Pintér Bencével az Ugytudjuk.hu regionális hírportálnál – a szerk.]

Nem tudom, konkrétan mit támogattak, de az biztos, hogy Pintér Bence a választás éjszakáján épp a megnevezett építési vállalkozóval ölelkezett. És aztán Pintér kiállt, hogy ne nyilvánítsák zöldterületté a kiserdőt, mert akkor ki fogják vágni. És ezt a képtelen állítását el is hitték az emberek, és bejöttek a közgyűlésre, transzparensekkel, tiltakozni. Miközben pont arról szavaztunk, hogy a kiserdő zöldterület lehessen. A hivatalba lépésem előtti időszakban építési vállalkozók úgy akartak területeket beépíteni, hogy ott falanszterek jöttek volna létre. Ha kimegy Vízivárosba, ott látni fog olyan helyet, ahol nincs járda, nincs játszótér, nincs zöldterület, egy szűk utcán tolják az anyukák a babakocsit. A polgármesterségem alatt hoztunk olyan döntést, hogy a cégek csak akkor építkezhetnek, ha játszótereket és parkokat is építenek.

Korábban Győrben ahhoz igazították az építési szabályzatot, hogy az építési vállalkozók mit és hogyan akarnak építeni. Ezt megváltoztattuk. Nyilván darázsfészekbe nyúltunk.

A főépítész mondta meg, hogy mit és hogyan lehet építeni. Ezért van az, hogy a jelenlegi polgármester mögé beálltak az építési vállalkozók, akik nemcsak a marcalvárosi kiserdőt próbálták beépíteni, hanem más területeket is. Alapvetően ők voltak azok, akik a leginkább támogatták Pintér Bencét.

Erre milyen konkrét bizonyíték van? Mekkora ez a kör? Mert eddig csak egyetlen építési vállalkozó neve merült fel ezzel kapcsolatban.

Ezt Pintér Bencétől kérdezze meg.

Szajki Bálint / 24.hu – Dézsi Csaba András és Pintér Bence az alakuló közgyűlésen, a győri Városházán, 2024. október 11-én.

Ön állította ezt, így öntől kérdezem: kikből áll ez a kör, és mi a bizonyíték a létezésére?

Például az, hogy a választás éjszakáján Pintér Bence mellett ott állt egy rendkívül aktív építési vállalkozó, aki be akarta építeni a kiserdőt, és egy részével ezt már meg is tették.

De ő továbbra is csak egyetlen vállalkozó. Azt honnan tudjuk, hogy a győri építkezésivállalkozó-szakma felsorakozott Pintér mögött?

Ön oknyomozó újságíró, derítse ki, kikből áll ez a csoport, ha van mersze hozzá.

Visszatérve a marcalvárosi kiserdőre: az idősotthon nyilván egy fontos cél, de miért pont a kiserdőben kell ilyet építeni, máshova nem lehet?

Az, hogy az idősotthon megépül-e vagy hová épül, már nem az én kompetenciám. Ha lesz ilyen előterjesztés, akkor képviselőként természetesen el fogom mondani róla a véleményem.

Nem válhat olyanná a marcalvárosi kiserdő a helyi Fidesznek, mint amilyen Győrszentiván volt? Ahol a győrszentiváni fideszes képviselő, Sík Sándor is többször kritikusan nyilatkozott az ügyben. A marcalvárosi kiserdőre vonatkozó határozatnál pedig a Fidesz képviselője, Rózsavölgyi László is az ellenzékkel szavazott. Nem vezethet a kiserdő ügye is a győrszentivánihoz hasonló tiltakozáshullámhoz?

Ha Pintér Bence beterjeszti, hogy nyilvánítsuk zöldterületté 100 százalékban a kiserdőt, azt a Fidesz-frakció meg fogja szavazni. Én legalábbis azt fogom javasolni, hogy szavazzuk meg.

Van véleménye arról az országos médiában is nyilvánosságot kapott konfliktusról, amely az idősotthont megvalósítani akaró alapítványt vezető Benkovich Ferenc atya és az egyházmegye között kialakult?

Az egyházon belüli vitákat nem egy fideszes politikusnak kell eldöntenie.

Nem bánta meg, hogy a Győri Nemzeti Színház felújítását leállította? Pedig az a színház körüli tér felújításával együtt a tizedébe sem került volna annak, amit a végül el sem indult kulturális negyedre kellett volna fordítani. Nem volt ez egy elhibázott döntés?

A színház felújítására több mint 100 millió forintot csoportosítottunk át, tehát a felújítás elkezdődött. A színházigazgató úr leadott egy 15 pontos tervet, hogy mit szeretne felújítani, amiből mi több mint tíz pontot elfogadtunk. Ha azt kérdezi, hogy mai fejjel, ha tudom, hogy csak egy cikluson át vezethetem Győrt, felújítottam volna-e a győri színházat, az a válaszom, hogy igen.

Én viszont legalább három ciklusban gondolkodtam. És ennyi időre olyan víziókat kell megfogalmazni, mint a kulturális negyed.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az ön által vezetett utolsó közgyűlésen egy olyan módosítást terjesztett elő, mely korlátozza a hivatalba lépő polgármester jogkörét. Végül mégis tartózkodott, amikor az előterjesztéséről szavaztak. Miért?

Amit szavazásra bocsátottak, az már nem az én előterjesztésem volt. Amit én benyújtottam, az négy pontban módosította volna az szmsz-t. Az egyik szerint, ha a polgármester előterjesztést tesz a bizottságok tagjaira és elnökeire, arra vonatkozóan a közgyűlés tehessen módosító indítványt. Ennek az volt az oka, hogy eddig én Fidesz–KDNP politikusként azokat az embereket terjesztettem be, akiket a többségben lévő Fidesz–KDNP-vel és a többi frakcióval előtte megbeszéltünk. Most viszont úgy láttuk: ha a fideszes többség megállapodik valamiben a hivatalba lépő polgármesterrel, semmilyen garancia nincs rá, hogy azt Pintér Bence be fogja tartani. Illetve olyan személyek is bekerültek a közgyűlésbe, akiknél nem szeretnénk, ha jelentős bizottságokat vezetnének. Így azt a megoldást választottuk, hogy a közgyűlés is terjeszthet be módosító indítványt, utána pedig a többség dönt. Ezt hívják demokráciának. Egyébként a polgármesteri jogokat az önkormányzati törvény garantálja. Azokat pedig nem lehet olyan mértékben csorbítani, hogy ne legyen mozgástere a polgármesternek.

Azt javasoltam még, hogy minden frakciónak legyen irodája a városházán. Három képviselő már tud frakciót alakítani, tehát nem tettük magasra a lécet, így az ellenzéknek is lehet frakcióirodája. Illetve azokat az egyéb jogosítványokat, amelyeket még az elődöm, Borkai Zsolt idején, illetve a járványhelyzet alatt kapott meg a polgármester, hogy csak az ő beterjesztésével lehet bizonyos dolgokat módosítani, visszavettük a leendő polgármestertől, mert különben fennállt volna a veszély, hogy nem veszi figyelembe a többségi frakció véleményét és egyszemélyi döntéseket hoz. Ehhez képest két fideszes képviselő, Borsi Róbert és Laczkovics-Takács Tímea adott be módosító indítványokat, amelyek ennél jelentősebb mértékben vonták meg a polgármester jogkörét, visszaadva azokat a közgyűlésnek. Ezekről

úgy gondoltam, hogy olyan mértékben korlátoznák a leendő polgármester jogkörét, amit én, leköszönő polgármesterként, már nem tudtam támogatni.

Rossznak tartotta ezt a javaslatot?

Ez már nem az én javaslatom volt.

De rossz lenne, ha ez így valósulna meg? Ha olyan mértékben korlátozná a polgármesteri jogkört, ami már ön szerint sem megengedhető?

Ha én beterjesztek egy módosító indítványt, amelyet megfelelőnek tartok, akkor nyilván a további korlátozásoknak nem látom értelmét. De a testületnek joga volt további módosításokra. Nem akarom minősíteni, hogy ez jó vagy rossz. A demokrácia jegyében visszaadták a jogokat a többségnek, vagyis a testületnek.

Nem a konkrét helyzetre, hanem általánosságban kérdezve: mennyire sportszerű, hogy azokat a jogokat, amelyeket egy vezető gyakorol, az utódjától már visszaveszik?

Ezt a kérdést Fekete Dávid frakcióvezető úrnak kell feltenni. Én azért tartózkodtam a szavazásnál, mert az előterjesztésemet a módosító javaslatok jelentősen megváltoztatták. Így ez már nem az én előterjesztésem volt. De ez nem volt meglepetés a frakcióm számára. Közöltem velük, hogyha ezeket a módosító indítványokat beterjesztik, akkor én tartózkodni fogok.

Szajki Bálint / 24.hu – Fekete Dávid az alakuló közgyűlésen, a győri Városházán.

A Győr Plusz, az önkormányzat médiavállalata élén is történt egy változás. Adorján Andrea helyett Panda Ákos lett a vezérigazgató, aki a kampány idején az ön ellenfeleit támadó plakátokat helyezett ki egy Fidesz-közeli szervezet elnökeként. Miért volt szükség erre a változásra a Győr Plusz élén?

Ki hozta ezt a döntést?

A Győr-Szol hozta ezt a döntést, a Győr+ Média Zrt. tulajdonosaként, de nyilván a polgármestert is megkérdezték róla. Vagy nem?

Szerintem erről azt kell megkérdezni, aki ezt a döntést hozta.

Helyesnek tartja, hogy egy olyan embert, aki aktívan részt vett a kampányban, egyes politikusokat támogatva, másokat kritizálva, a helyi közszolgálati média vezetőjévé tegyék?

Győr kis város. Lehet tehát olyan összefüggéseket kreálni vagy akár találni, melyek felháborodást kelthetnek. Vagy jók arra, hogy olyan színben tüntessünk fel embereket, hogy azt mondják: miért pont ő került oda?  De visszakérdezek: a 24.hu újságírójaként kérdez engem, de korábban az Ugytudjuk.hu portálnál az új polgármester, a korábban újságíróként engem folyamatosan támadó, kritizáló Pintér Bence munkatársa volt, igaz?

Így van, de még azelőtt voltunk kollégák, hogy Pintér Bence jelöltként elindult volna a választáson.

Csak azt akarom mondani, hogy ezen nem kell felháborodni. Én is örömmel adok magának interjút attól még, hogy ön korábban az ellenem induló Pintér Bence kollégája volt. Ugyanígy a Győr Plusz esetén is született egy döntés, amiért azoknak kell vállalniuk a felelősséget, akik az illetőt kinevezték.

Akkor úgy kérdezem önt, mint aki szintén foglalkozik újságírással, illetve minden héten jelenik meg jegyzete a Kisalföldben. A Győr Plusz közszolgálati médiumként pártatlanul és arányosan működik? A helyi ellenzék és a fideszes többséggel szemben kritikus civilek azért kritizálják, mert nem kapnak ott a támogatottságukkal és közszerepléseikkel arányos megszólalási lehetőséget. A kormánypárt és a leköszönő polgármester viszont szerintük aránytalanul sok felületet kapott ott. Ezekben a bírálatokban nincs olyan, ami jogos?

Ezt a főszerkesztőtől és a lapkiadó vezetőjétől kell megkérdezni.

Én a leköszönő polgármester véleményére lennék kíváncsi. Pártatlan és kiegyensúlyozott-e a Győr Plusz?

Erre azt tudom mondani, hogy én azon kevés politikusok egyike vagyok, aki mindenféle újságnak nyilatkozik – azok szemléletétől vagy az ott dolgozók politikai irányultságától függetlenül. Olyan médiát nem fogunk találni, mely az összes nézőnek vagy olvasónak megfelel. Nekem is vannak kritikai észrevételeim a Győr Plusszal kapcsolatban, ahogy minden más újsággal kapcsolatban is. De ezekre a kérdésekre nem nekem kell választ adnom, mert nem én szerkesztem a Győr Plusz műsorait és kiadványait.

A szeptember 24-i közgyűlés napirendjén az szmsz-módosítás mellett szerepelt egy olyan napirendi pont is, mely Győr Pinnyéd városrészében bizonyos földeket belterületté nyilvánított volna. Közvetlenül azután, hogy a kollégám, akivel közösen írtunk a témáról riportot, ebben az ügyben kérdezte önt, ezt a napirendi pontot törölték. Mi volt ennek az oka?

Az ügyben született cikket nem olvastam. De

a kollégája kérdéseit megkaptam a helyzettel, illetve az előterjesztéssel kapcsolatban. Ami nekem is lényeges, új információ volt. Úgy gondoltam, tisztázni kell azt, mi lehet ennek a hátterében, addig pedig vegyük le az ügyet a napirendről. S nézzünk utána, igaz-e a feltett kérdésben szereplő információ.

Pinnyéd Szeles Szabolcs alpolgármester körzete, ott választották egyéni képviselővé. Bementem hozzá, és megbeszéltem vele, hogy szeretném ezt a pontot levenni a napirendről. Mert úgy gondoltam, hogy a 24.hu-tól kapott információ figyelemre méltó, semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Adrián Zoltán / 24.hu

A riportban szerepelt az is, hogy az előterjesztést készítő főosztály vezetőjének, Bozsoki Szilveszternek az édesapja, Bozsoki Rudolf György érdekelt lehet ezen a területen a földvásárlásban. Hogy az ügyletre előkészítettek egy előszerződést, amelyben az egyik szántóterületről előre megállapodtak, miszerint a belterületbe vonása után hivatalosan gazdát cserél és Bozsoki Rudolf György tulajdonába kerül. Bozsoki Szilveszternek tett fel ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban kérdéseket? Megkérdezte tőle, hogy valóban érintett-e a családtagja a földvásárlásban?

Nem vagyok nyomozó. Én annyit tettem, hogy az előterjesztést levettem a napirendről. Behívtam az irodámba Bozsoki Szilvesztert, és közöltem vele, hogy nem fogjuk tárgyalni az általa készített előterjesztést. De mivel a mandátumom lejárt, az ügy vizsgálata már nem az én feladatom lesz. Semmiképpen nem akartam pontot tenni az ügy végére, mivel az említett információ valóban nem hagyható figyelmen kívül.

Ha polgármester maradt volna, indítana az ügyben belső vizsgálatot?

A válaszom roppant egyszerű: nem maradtam polgármester. De, ha az maradtam volna, akkor természetesen elindítanám a belső vizsgálatot.

A választás után beszélt Orbán Viktorral? Kapott tőle vagy a Fidesz vezetőségétől bírálatot a polgármesterként elszenvedett veresége miatt?

A miniszterelnök úrnak egyetlen észrevétele volt, amit nyilvánosan is elmondott: hogy Borkai Zsolt indulása miatt vesztettem el a választást. Ezt úgy fogalmaznám meg, hogy működött a trójaifaló-effektus. Betolták a Fidesz-szavazók közé Borkai Zsoltot mint Fidesz-jelöltet. És nem volt eléggé artikulálva az, hogy ő az ellenzék táborát, Pintér Bence csapatát erősíti.

Országosan is volt egy olyan, Fidesz ellen induló politikus, Magyar Péter, aki korábban a Fideszhez tartozott. Látható trend, hogy emiatt nemcsak Győrben, de országosan is csökkent a Fideszre leadott szavazatok száma. Utólag úgy a helyi, mint az országos Fideszben sikerült rájönni arra, mit kellett volna másképp csinálni?

Országos szinten nyilván a Fidesz vezetésének kell erre választ adni. De az nyilvánvaló, hogy a mozgásukat tekintve Magyar Pétert és Borkai Zsoltot tekinthetjük az új baloldalnak.

Szajki Bálint / 24.hu – Győrben, a Dunakapu téren tartotta országos kampánykörútjának záróeseményét Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője, 2024. június 5-én.

A Fidesz nevezheti őket baloldalinak, de mégiscsak azért tudták nehéz helyzetbe hozni a kormánypártot, mert jobboldalinak vallják magukat és a Fideszből jöttek. Így nagyobb fenyegetést jelenthetnek a Fidesz szavazóbázisára. Mekkora veszélyt jelenthet ez Győrben a Fidesz számára?

Az eredményt tekintve biztos, hogy kockázatot jelent, hiszen megtéveszti a szavazókat. Amire jó példa a győri helyzet.

A korábbi ciklusban, az ön polgármestersége idején büntetőeljárás indult az önkormányzati tulajdonú hulladékszállítási cég, a GYHG korábbi ügyvezetőjével, Koronika Tamással szemben. Az önkormányzaton belül mikor keletkezett gyanú vele, illetve a munkájával szemben?

A GYHG-ra ebben a formában azért volt szükség, mert átalakult a hulladékgazdálkodás jogi háttere. Félő volt, hogyha államosításra kerül, akkor az egész Győr-Szolt államosítják, így a hulladékgazdálkodásért felelős GYHG-t leválasztottuk a Győr-Szolról. És ott valóban felmerült a gyanúja különböző visszaéléseknek. Emiatt vizsgálatot rendeltünk el, tehát mi kezdtük el az ügy felgöngyölítését. Ettől függetlenül történt egy rendőrségi feljelentés, így a rendőrség átvette az ügy kivizsgálását. De a folyamatot, amelynek a végén a gyanú megfogalmazódott, mi indítottuk el. Ma a GYHG a régió legsikeresebb hulladékszállítási konzorciumának a vezetője. Amikor arról beszéltem, hogy az elődöm, Borkai Zsolt által vezetett időszakban keletkezett csontvázak hullottak ki a szekrényből, akkor erre az ügyre is gondoltam. A GYHG Győr-Szolon belüli működése is egy ilyen csontváz volt.

A GYHG-val szerződéseket kötött egy Alföldy Alexander nevű vállalkozó cége. Az ő szerepét hogyan ítéli meg? Az ő tevékenysége kapcsán felmerült-e gyanú az önkormányzat részéről, hogy köze lehet visszaéléshez?

Mi elkezdtünk egy vizsgálatot a cégnél, de miután történt egy rendőrségi feljelentés, az ügyet átadtuk a rendőrségnek. Így erre a kérdésre a rendőrség tud választ adni. Nem gondolom, hogy nekem kellene megítélni, hogy a GYHG a beszállítókkal milyen szerződéseket kötött.

Polgármesterként ön állt Alföldy Alexanderrel bármiféle kapcsolatban e szerződések kapcsán?

A polgármester nem tart az önkormányzati cégek beszállítóival kapcsolatot, hiszen ezeknek a cégeknek felelős vezetőik vannak, ez az ő dolguk. Az önkormányzat mint hivatal soha nem veheti át ezt a felelősséget a cégvezetőktől.

Két olyan fideszes politikus is van a közgyűlésben, akik korábban üzleti kapcsolatban álltak a cégeiken keresztül Alföldy Alexander cégével. Az egyik Borsi Róbert, a gazdasági és tulajdonosi bizottság elnöke, a másik az önkormányzatba a júniusi választáson bekerült Antal Imre. Mint korábbi polgármester, illetve jelenlegi önkormányzati képviselő, mit gondol erről? Etikus, hogy az önkormányzat tulajdonosi bizottságát vezető politikus üzleti kapcsolatban állt egy önkormányzati cég alvállalkozójával?

Ezt a kérdést az érintett politikusnak kell feltenni.

Feltettem.

Remélem, akkor ő megadta a választ.

Általánosságban helyes, ha egy önkormányzati képviselő cége megbízáshoz jut egy önkormányzati cég alvállalkozójától?

Minden esetben a törvényességet kell vizsgálni. Meg kell nézni, hogy jogszerű volt-e mindez? Győr egy olyan méretű város, ahol előfordulhat, hogy különböző emberek, akik kapcsolatban vannak az önkormányzattal, egyúttal kapcsolatban lehetnek magáncégekkel is. Mondok egy példát. Az Ugytudjuk.hu tárta fel, hogy amikor Szabó Ákos [nem azonos a korábban említett építési vállalkozóval – a szerk.] volt a Győr-Szol stratégiai igazgatója, akkor az édesapja is ott dolgozott. Szabó Ákos édesapja ekkor már több mint egy évtizede a Győr-Szol munkavállalója volt. Az etikus, illetve erkölcsös lett volna, hogyha – miután Szabó Ákos vezető pozícióba került – kirúgja a több mint tíz éve vállalkozóként ott dolgozó apját? Az ellenzéki médiában gyakran jelenik meg, hogy mindenki, aki a Fidesz oldalán van, az lop, csal, hazudik. Szerintem ezek hamis állítások. Ön általános véleményt kér, én viszont azt gondolom, nem szabad általánosítani, konkrét ügyekben lehet véleményt mondani.

Adrián Zoltán / 24.hu

Akkor egy újabb konkrét ügyre kérdezek rá, melyben szintén rendőrségi nyomozás indult. Az önkormányzat tulajdonában lévő Győr-Szol Zrt. megvette volna a Memento temetkezési céget, de miután Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő feljelentést tett, elálltak a vételtől. A rendőrség úgy tájékoztatott, hogy egy személyt meggyanúsítottak az ügyben. A Memento ügyvezetője azt mondta, őket nem kereste a rendőrség. A Győr-Szol Zrt., illetve az önkormányzat részéről kihallgatott vagy meggyanúsított valakit a hatóság?

Nem tudok róla. Annyit tudok mondani erről, hogy az önkormányzatnak van már egy temetkezési cége, a Jószív Kft., de ott nemcsak az önkormányzat a tulajdonos, hanem egy magánszemély, az azóta sajnálatosan elhunyt Ladotsy Géza is. A két tulajdonos között vita keletkezett, így a Győr-Szol egy új céget akart venni, hogy arra építsék az önkormányzati temetkezést. Végül Ladotsy Géza halálával ez a dolog lekerült a napirendről.

Kérdeznék egy olyan rendőrségi eljárásról, amivel kapcsolatban biztosan tud részletekkel szolgálni, mert ön, illetve a felesége a feljelentők. Egy korábbi választási rendezvényen utalt rá, hogy Borkai Zsolt egy videófelvétellel összefüggésben állítólagos fizikai tettlegességre célzott, amelyet szerinte ön egy nyilvános rendezvényen követett el. Ezt követően tettek feljelentést. Ez a nyomozás hogy áll?

Folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozom.

Amit ezzel a videófelvétellel kapcsolatban állítottak, annak van bármiféle alapja?

Mivel azt terjesztették, hogy én megvertem valakit és ez nem igaz, így biztosan tudom, hogy nincs semmi alapja.

Szomorú, hogy itt tart ma a politikai kultúra, ha erre használhatjuk egyáltalán a kultúra szót. Sajnos a kampányba bekapcsolódtak alvilági elemek is. És az általuk végrehajtott karaktergyilkosság végül sikeres lett. Az állítólagos videó pedig azóta sem került elő. Érdekes, nem?

Alvilági elemek alatt kiket ért? Lehet tudni, kik ők?

Lehet tudni, de nem fogom őket megnevezni, mert nem szeretnék bíróságra járni.

Az elődje, Borkai Zsolt alatt született az Audi és a győri önkormányzat közötti szerződés, amely a mai napig titkos. Mi van ebben a szerződésben, amit ennyire titkolni kell?

Szerintem semmi különös, de van benne egy záradék, hogy nem hozhatjuk nyilvánosságra. Amikor beszélni akartam a szerződésről, felhívták a figyelmemet erre a záradékra. A volt kollégáját, a jelenlegi polgármestert meg tudja kérdezni, ő kiadja-e ezt a szerződést. Lehet, megkérdezem őt erről én is. Ennek a szerződésnek is köszönhető, hogy Győr városát a szolidaritási hozzájárulás képében megjelenő elvonások sokkal jobban sújtják, mint az reális lenne.

Szajki Bálint / 24.hu – Borkai Zsolt és Pintér Bence a győri közgyűlésen, 2024. szeptember 24-én.

Lehet mondani, hogy a szerződés előnytelen a győri önkormányzatra nézve?

Én nem mondok semmit, mert a szerződés titkos. De tény, hogy ennek következtében az iparűzési adó Győrben a legalacsonyabb. A szolidaritási hozzájárulás számításánál viszont nem veszik figyelembe, hogy az iparűzési adó Győrben nem 2 százalék, hanem csak 1,6, ami hátrányosan érinti a várost. Az, hogy ezt nem veszik figyelembe, nem a szerződés hibája, de kétségtelen, hogy az iparűzési adót ebben a dokumentumban szabályozták.

A szeptember 16-ai rendkívüli közgyűlésen elhangzott, hogy lett volna Győrben egy holokauszt-emlékmű. A beszédében utalt rá, hogy ez különböző okok miatt nem valósult meg. Mi ennek az oka?

Szerintem Győrben kell holokauszt-emlékmű. És nagyon remélem, hogy ezt a jelenlegi ciklusban meg is tudjuk valósítani. Mert annak a csaknem hatezer honfitársunknak, akiket elhurcoltak Győrből és legyilkoltak a haláltáborokban, emléket kell állítani. Kiírtunk egy pályázatot, de a nyertes pályamunka megosztónak bizonyult, ezért úgy döntöttem, hogy egy ilyen jelentős témát feldolgozó emlékművet így nem lehet állítani, hanem tovább kell érlelni a gondolatot. Fontos, hogy legyen ilyen emlékmű, de akkor, ha ebben teljes egyetértés van.

Lebó Ferenc szobrászművész alkotása nyert a pályázaton. A személye volt megosztó vagy a művészi koncepciója?

A művészi koncepciója.

Miért volt elfogadhatatlan Lebó Ferenc koncepciója?

Rengeteg konkrét kritika fogalmazódott meg, sokféle vélemény volt. Nem véletlenül nincsen holokauszt-emlékmű Magyarországon a vidéki nagyvárosokban. Nehéz ezt úgy megjeleníteni három dimenzióban, hogy minden emléket, érzelmet pontosan tudjon tükrözni, ráadásul úgy, hogy nem bántja meg vele az érintettek személyes emlékezetét. Ebben, vagyis a kisebb-nagyobb részletekben nem volt egyetértés. Sokakkal tárgyaltunk ebben az ügyben, bevontuk a Mazsihiszt, illetve a győri zsidó hitközséget is. Végül nem született megegyezés. Addig kell ezt a rendkívül érzékeny kérdést átbeszélni, amíg konszenzus nem lesz. Nincs ebben semmi, ami botrányos lenne, szerintem ez így normális.

Holokauszt-emlékmű nem lett, de megszavaztak a közgyűlésen két másik műalkotást, melyek a kekszgyárra és a Győri Balettre emlékeznek. Ezeket szintén Lebó Ferenc fogja kivitelezni. Ezek kevésbé érzékeny témák, de még a Fidesz képviselőcsoportja sem támogatta a döntést egyhangúlag. Kovács Tamás és Sík Sándor fideszes képviselő ellene szavazott. Mi lehetett az oka ennek?

Szerintem a viták jó dolgok. Az pedig, hogy valamit nem szavaznak meg egyhangúlag és még egy frakción belül is lehetnek különvélemények, a demokrácia működését bizonyítja. A kekszgyár generációknak adott munkát Győrben, és a mai napig kellemes emlékei vannak róla az idősebb győrieknek, hogy a kekszgyár illata ott terjengett a városban. Sokkal kellemesebb volt, mint a szeszgyár bűze, amit időnként ma is érezhetünk. És emlékszünk, milyen bojkott volt a Danone ellen, amikor megvette a kekszgyárat és fel akarta számolni a győri üzemet. Rogán Antallal és Szijjártó Péterrel a helyszínen együtt tüntettünk ellene. Nemrég állítottunk emléktáblát a kekszgyár volt igazgatója, Halbritter Mátyás emlékére. Én vagyok az a polgármester, aki a legtöbb szobrot állíttattam Győrben. A székely himnusz megszületésének százéves évfordulójára átadott műalkotás, amit Csaba királyfi szobornak is neveznek, olyan, mintha egy templomban lennénk. A Győri Balettre is műalkotással emlékeznénk, és akkor felállt a most Borkai Zsolttal, korábban pedig MSZP- és DK-színekben induló Bárány István képviselő, aki elmondta, hogy csak olyan dolgokat kéne támogatni az önkormányzatnak, ami kötelező feladat a számára. A Győri Balett működtetése sem kötelező feladat, de szerintem nem gondolhatta komolyan a képviselő úr, hogy a Győri Balettet ne támogassuk. Néha meggondolatlanul, össze-vissza beszélnek komolynak tűnő emberek.

A 24.hu is foglalkozott az ön egyik legközvetlenebb munkatársa, Radnóti Ákos alpolgármester lemondásával. Azután történt ez, hogy keringtek róla olyan hírek, amelyek szerint zsarolhatóvá vált. Radnóti a lemondása után önkormányzati képviselőként sem indult újra Adyvárosban, ehelyett egy önkormányzati cég alkalmazottja lett, de ott egyáltalán nem lehetett elérni. Miért kellett lemondania?

Most ön nem a Győri Bulvár újságírójával, hanem a volt polgármesterrel beszélget. Így a győri pletykákat ne tőlem akarja megtudni. Erről Radnóti Ákost kell megkérdezni. Egy biztos:

több fideszes önkormányzati képviselőt is megzsaroltak a választás előtt, többek között engem is. Emiatt én feljelentést is tettem, ismeretlen tettes ellen.

Radnóti Ákos is a megzsarolt képviselők közé tartozik?

Erre ő tudna válaszolni, kérdezze meg tőle.

Önt és Radnóti Ákost leszámítva van még fideszes képviselő, akit megzsaroltak?

Tudomásom szerint még többeket is megzsaroltak. A kampányközpontunk falára pedig nemi szerveket festettek a választás után. A megyei közgyűlés akkori elnöke, Németh Zoltán házára tacepaókat raktak ki. Aki ezt elkövette, az nemhogy szabadlábon van, de még ki sem hallgatták. Fotó is van róla – leadtuk a rendőrségen –, amint belebámul a kamerába.

Szajki Bálint / 24.hu

Köthetők ezek az akciók bármelyik politikai oldalhoz?

Hogyne, ahhoz az oldalhoz köthetők, amelyik elérte a célját.

Pintér Bence csapatához?

Ezt nem mondtam.

Akkor Borkai Zsolt csapatához?

Azt se mondtam. Szerintem egyébként ez egy csapat volt.

Sokan mondták nekem, hogy önnek rossz a kapcsolata Simon Róbert Balázs győri fideszes országgyűlési képviselővel. Igaz ez?

Minden családban akadnak viták, és nyilván másképp látunk időnként bizonyos dolgokat. Feltehetően ezt nagyították föl. Szerintem, ha egy közösségben egyáltalán nincs vita, ott baj van.

A győri Fideszen belül Borkai Zsolt fellépése után nagyobb volt a vita, a feszültség és a megosztottság, mint előtte? Voltak a Fideszben kilépések Borkai Zsolt jelölése és Hajtó Péter távozása után?

Ha már Hajtó Péter nevét említi, ő például nem a Fideszből jött, hanem járt a Fideszben is.

Még hol járt?

2019-ben lett képviselő, Borkai Zsoltnak köszönhetően, akire szintén azt mondom, hogy megjárta a Fideszt is. Nyilván voltak Hajtó Péter tevékenységében is pozitív és negatív dolgok egyaránt, de nem akarok már az ő személyével foglalkozni. A Fidesz nagy párt, rengetegféle ember megfordul benne. Nem mind képviselte a Fidesz szellemiségét. Rólam, például, van egy fotó, ahol ott ül mellettem Szakács István, akiről utána elkezdték terjeszteni, hogy az én emberem – pusztán azért, mert egymás mellett ültünk a Fidesz helyi szervezetének a gyűlésén. De nekem semmi közöm nem volt az ő működéséhez, és természetesen azt sem tudtam, hogy influenszerként miket posztol, nem beszélte meg velem ezeket, engem is meglepett némelyik bejegyzése, például a Karsai Dánielről való megszólalása. Ha ő kapcsolatban is állt valakivel a Fideszben a kampány alatt, az biztosan nem én voltam.

A kórházi dolgozószobájában vagyunk. Egy szintén a Fideszből jött politikus, Magyar Péter a nyáron bejárt jó néhány hazai kórházat. Feltárva bizonyos visszásságokat, hogy van-e ott klíma, mennyire komfortos a betegek elhelyezése. Az ön által vezetett kardiológiai osztályon mi a helyzet a klímával, illetve a menüvel?

A kórház olyan, mint egy hatalmas társasház: mindig akadnak problémák, javításra szoruló dolgok. Nem vagyok benne a kórház menedzsmentjében, a kardiológiai osztályért vagyok felelős, ahol rendben mennek a dolgok, a munkakörülmények európai színvonalúak. Szerintem a kórház egészében is, de hibák nyilván mindig lehetnek. Ha az ember beteg vagy egy beteg hozzátartozója, akkor érthetően érzékenyebben reagál a dolgokra, és ezeket a jelzéseket nekünk is figyelembe kell venni.

Ezek szerint ezen az osztályon van klíma a kórtermekben?

Van, de mindig akad tennivaló vele, állandó karbantartást igényel, tehát előfordul, hogy meghibásodik, ahogy otthon is hívnom kellett klímaszerelőt, mert az egyik bedöglött. Sajnos a kórházi ellátással kapcsolatban gyakran az indulatok vezetik az embereket. Nemrég én is betegként feküdtem két napot a szubintenzív osztályon.

Majdnem meghaltam, de túléltem, hála a kiváló ellátásnak. Ebédre sóskafőzeléket kaptam a leves után, krumplival, főtt tojással. Ön szereti a sóskát?

Igen.

Én is nagyon szeretem, megörültem neki, és azt mondtam, hogy ez egy jó kaja. Amikor kitettem erről a posztot a Facebook-oldalamra, volt, aki azt mondta, hogy ezt a mocskot meg nem enné, volt, aki azt írta: maga azért kap ilyet, mert polgármester, ez a VIP-kaja, más viszont elmondta: ő ugyanezt ette, csak spenótnak. Szerintem ez egy egészséges, olcsó és finom étel, annak, aki szereti. Miután az életemért vívott meccset megnyertem, hazamentem, és elgondolkodtam azon, hogyan lehetne egészségesebben élni. Felálltam az elliptikus trénerre, és amikor ezt kiposztoltam, rögtön jött egy komment, hogy biztos azért csinálom, mert Orbán Viktor is elkezdett fogyókúrázni. Vannak, akik azt hiszik, az emberek gondolatvilága mindig a politika és a politikusok körül forog. Jelentem, ez nincs így, akkor sem, ha egy Győr méretű városnak vagyok a polgármestere. Tudja, hányszor szóltak le nekem, hogy Győrben ezt vagy azt kellene csinálni?

Hányszor?

Egyszer sem. Egyszer sem volt központi kérés vagy utasítás velem kapcsolatban. Hagytak dolgozni.

Abból sem lett konfliktus, hogy a kormány szerette volna államosítani a győri vízközművagyont, de ön nem engedte?

Nem, nem lett. Pedig nem adtuk oda, hiába kérték.

Rossz lett volna, ha állami kézbe kerül a győri vízmű?

Nagyon sokat tárgyaltam erről Budapesten. Én nem láttam ennek a stabil koncepcióját.

Egy csomó olyan dolog van, ami központi irányítás alá került, és nem lett jobb, mint volt. Győr egy jómódú város, így sok problémát önállóan is meg tud oldani.

Nagyon nehéz helyzetben voltunk a járvány, a háború, az energiaválság alatt, de megoldottuk, és minden idők legjobb állapotú győri önkormányzatát adtam át az utódomnak. A most hivatalba lépett polgármester mégis azt is mondta, sőt leírta, hogy csődben van a város. Az átadáskor viszont ő is aláírta az átadás-átvételi dokumentumot, amelyben benne van, hogy 29,5 milliárd forint van az önkormányzat számláján. Kimondható tehát, hogy Pintér Bence valótlant állított.

A Fidesz kommunikációja sok szempontból központosított, az ön megjelenése viszont ehhez képest önjáróbbnak látszott. Utólag nem mondták önnek azt: ezért vesztettél, mert nem követted a felülről jövő ukázt?

Nekem itt helyben volt egy kampányfőnököm, és a központi javaslatokat – mert javaslatok voltak, nem utasítások – azért nagyrészt követtük. Én emellett külön, pluszban, pozitív eredménykommunikációt is folytattam. Egyetlen szalagot sem vágtam át, az átadásoknak ezeket a politikusi rítusait soha nem szerettem, de bemutattam, ami elkészült. Megcsináltuk, például, a sokorópátkai utat, egy csaknem másfél kilométeres szakaszt, amely egyébként állami kezelésű út, de a győri önkormányzat mégis beszállt, és az állammal közösen újította fel. Emellett több mint 40 kilométer utat újítottunk fel Győr belterületén.

Mit tart az előző ciklus legnagyobb eredményének?

A legnagyobb eredménynek az ipari park bővítését, az ipari park II. létrehozását. Akkor is, ha emiatt Szentivánon buktam meg. Kellett a bővítés, mert megtelt az ipari park. Lehet mondani erre, hogy van már itt elég cég, minek több? Szerintem viszont éppen az ilyen gondolkodás okozhatja egy város halálát, Detroit is így ment tönkre. Virágzó autóipari fellegvárból lett egy kísértetváros.

Adrián Zoltán / 24.hu – A győri ipari park 400 hektáros bővítésének helyszíne, 2024 augusztusában.

Megvan ez a veszély Győr esetében is?

Győr esetében most nincs ilyen veszély, mert az Audiban a CUPRA-t most kezdték el gyártani, fokozzák a termelést, 20–30 ezer autóval többet fognak előállítani, mint eddig. A győri Audi nyerte ennek a típusnak a gyártását, mert erre is pályázni kellett a cégcsoporton belül. Tehát öt évig ilyen szempontból biztonságban van az ott dolgozók állása. Amellett is, hogy a munkafolyamatokban azokat az átcsoportosításokat meg kell oldani, amiket az elektromobilitásra való átállás tesz szükségessé. Óriási szerencséje van az új polgármesternek ezen a téren.

Ha már járművek és közlekedés: a Volánnal zajló vita kezelhető?

A Volánnal nem egy vita van, hanem sok. De az borzasztó gyerekes, a győrieket félrevezetni próbáló dolog volt, hogy, amikor kifizettünk két év alatt hatmilliárd forintot a Volánnak, akkor a megválasztott polgármester elkezdi követelni, hogy fizessük ki a 600 millió forintot is, ami miatt perben állunk egy állami szervvel. Elég komikus, hogy az ellenzéki polgármester követeli a kormánypárti polgármestertől, hogy fizessük ki az állami vállalatnak azt a pénzt, amit mi vitatunk, hogy ki kell-e fizetni. Lázár miniszter úr azt mondta: minden várost be kell perelni, ha nem akar fizetni. Több per is folyamatban van. Nekem az volt a dolgom, hogy Győr pénzére vigyázzak, azzal felelősen gazdálkodjak.

Vívmányként említette a nyitott városházát, ugyanakkor a legtöbb kritika a közérdekű adatok nyilvánosságra terén érte az ön által vezetett önkormányzatot.

Ezt csak az Ugytudjuk.hu állította, az ön meg a főnöke, Pintér Bence által beadott adatigényléseknél.

Pintér Bence nem volt a főnököm. Az Ugytudjuk.hu főszerkesztője Farkas Balázs volt.

Egyébként Farkas Balázs volt az Ugytudjuk.hu-tól az egyetlen, aki elnézést kért tőlem azért, amit írtak rólam.

Nekem nem volt miért elnézést kérnem, mert nem írtam olyat, amiből per lett volna.

Nem is önre gondoltam.

Az hogyan illeszkedik a nyitott városháza koncepciójába, hogy Pintér Bence jogerősen nyert egy közérdekű adatigénylési perben a GYHG ellen, de nem adták ki az adatokat, és hiába ment a cég telephelyére, rendőrökkel dobatták ki onnan? Ez nem kommunikációs hiba?

Egyetértek, hogy ez így nem volt jó. De ezeket a jogászaink döntötték el. Én mindig amondó voltam, hogy, ami adatot lehet, azt adjuk ki. Ám itt az is probléma volt, hogy az Ugytudjuk.hu-nál arra is képtelenek voltak, hogy úgy tegyenek fel egy kérdést a közérdekű adatokra vonatkozóan, hogy arra rendes választ lehessen adni. Egyébként most Pintér Bence, polgármesterként, meggyőződhet róla, hogy semmiféle botrányos titok nincs az önkormányzati iratokban. De azokra a kérdésekre, amelyeket korábban Pintér Bence feltett, jogilag csak úgy lehetett válaszolni, ahogy az önkormányzat tette. Én többször kérdeztem a jogi csapatunkat, hogy miért ne adhatnánk ki ezt vagy azt, de ők azt mondták, csak arra válaszolhatnak, ami a kérdésben le van írva.

Mi azt tapasztaltuk: az átfogalmazva újra beadott kérdésekre sem jött érdemi válasz.

Mert az volt a jogi vélemény, hogy kétszer nem lehet ugyanazt a kérdést feltenni. Ezeket a döntéseket nem én hoztam, egy szakmai stáb határozott róla. Ettől függetlenül úgy gondolom, ebből több kommunikációs kárunk származott, mint hasznunk. Például, amikor egy dokumentumot úgy adtunk ki, hogy minden személyes adatot kihúztak belőle fekete tollal, és egy mondat maradt benne: az, amire az Ugytudjuk.hu rákérdezett. Ez is úgy nézett ki, hogy hülye a polgármester, mert kihúzogat mindent fekete filccel. Amikor megláttam, égnek állt a hajam. Tehát a jogilag korrekt válaszok kommunikációs szinten visszafelé sültek el.

Szült feszültséget, sértettséget, hogy sokan távoztak a városházáról ebben a ciklusban?

Most, a polgármesterváltás után távoztak nagyon sokan. De nyilván az korábban is úgy volt, hogy egy új városvezető személye bizonyos posztokon változást hoz. Volt olyan, akit én kértem meg, hogy menjen el, de olyanok is, akik elmentek, aztán visszajöttek. Ennek az volt az oka, hogy korábban a kormányhivatalnál legalább 100 ezer forinttal többet lehetett keresni ugyanabban a pozícióban, de, mivel a ciklusom alatt több mint 50 százalékot emeltem az önkormányzati dolgozók fizetésén, ez a különbség azóta kiegyenlítődött.

Az ön által vezetett utolsó közgyűlésen elmondta: sem a frakcióban, sem bizottsági szinten nem akar pozíciót vállalni, kizárólag egyéni képviselőként tevékenykedik majd. Mik a tervei a jövőre nézve?

1994 óta vagyok egyéni önkormányzati képviselője Nádorvárosnak, Rabkertnek és Góré-dűlőnek, ezzel pedig az önkormányzat legrégebb óta folyamatosan pozícióban lévő tagja vagyok. Nagyon fontos, hogy ne keltsem annak a látszatát, hogy akadályozni akarom az utódom munkáját. Ugyanis ő folyamatosan ezt szajkózza. Természetesen szívesen segítek neki tanácsokkal, ha erre igényt tart, de gátolni nem szeretném őt semmiben. Ahogy az új Fidesz-frakciót sem. Teret kell engedni az új ambícióknak, lássuk meg, hogy ki mire képes. És hogy ebben az új konstrukcióban hogyan tudunk a város érdekében együttműködni.

Adrián Zoltán / 24.hu

El tudja képzelni, hogy a következő önkormányzati választáson elindul polgármesterjelöltként?

Jelen pillanatban azt tudom elképzelni, hogyan dolgozom a következő két évben. Megvan a programom. A hosszú távú tervemben jelenleg nem szerepel az, amit kérdezett. Azt szoktam mondani: az embernek két életciklusa van, és amikor az első életveszélybe kerül, akkor jövünk rá, hogy valójában csak egy életünk van, és kezdjük el a másodikat. Én mindig azt teszem, amivel megbíztak. Most arra szól a megbízásom, hogy tovább vezessem a kardiológiai osztályt és képviseljem a nádorvárosi körzet választóit. Emellett a győri egyetem egészségtudományi tanszékének professzora és tudományos dékánhelyettese vagyok. Valamint a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett győri kardiológiai tanszékének a vezető professzora. A Széchenyi István Egyetem elnöki biztosaként pedig az egészségügyi képzések kompaktabbá tételével, összefésülésével bíztak meg. Az orvosképzés elindítása az egyik fontos célom Győrben. A munkahelyem Magyarország egyik legfejlettebb kórháza, melyben a szívcentrum létrehozásával eddig 30 ezer ember életét mentettük meg. Emellett a feleségemmel van összesen hat unokánk, tehát a családra is több idő jut majd. Vettem egy basszusgitárt, remélhetőleg a zenélést, valamint a festést is jobban tudom majd gyakorolni. Meg az írást: a Gerzson és Panka mesekönyvsorozat folytatása mellett több könyv és szakcikk megírása is folyamatban van. Ami a többit illeti: ha komoly feladatra hívnak, akkor természetesen jövök. Egyébként olyan típus vagyok a munkában, hogyha valamerre nem találok utat, akkor taposok egy új ösvényt. Szóval soha nem unatkozom.