Vitézy: Maga a MÁV-vezér cáfolja Lázár Jánost

A HÉV-es járműbeszerzésekkel és a menetrenddel kapcsolatban is.

Lázár János állításait cáfolja a MÁV épp általa kinevezett vezérigazgatója, az Indexnek adott, mai interjújában – hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár és főpolgármester-helyettes a bejegyzésében. Szerinte két pontban is mást mond Lázár közlekedési miniszter és Hegyi Zsolt MÁV-vezér a HÉV-járműcseréről és a járatritkításról is.

1. Lázár János négy napja, az aberrált libsizős, alpári stílusú posztjában azt írta: „Arról viszont döntött Orbán Viktor és kabinetje, hogy több száz milliárdból fejlesztjük a pályát és a járműparkot”.

A MÁV-vezérigazgató ma ehhez képest ezt mondja: „Ami pedig a járműbeszerzéseket illeti, kategorikus kijelentéseket még ott sem lehet tenni, hiszen nem végleges az IKOP Plusz projektlista [a 2021–2027-es uniós ciklusban ez a közlekedésfejlesztés operatív programja – a szerk]. Az idén azonban már látszódnia kell a konkrét terveknek, vagyis annak, hogy ezekből a forrásokból végül mi valósul meg. Aki bármelyik kérdésben végső döntésekre hivatkozik, az legalábbis nem rendelkezik megbízható információkkal”.

„Tehát döntés nincs – még arról se, hogy az amúgy is befagyasztott uniós forrásokból költenek-e erre. Az utolsó mondat pedig olyan, mintha Lázárnak üzenne a MÁV-vezér, hogy ne hivatkozzon olyan döntésekre, amelyek meg sem születtek. Hajlok rá, hogy Hegyi Zsoltnak van igaza: a Kormány által múlt héten elfogadott, 2035-ig szóló közlekedéspolitikai stratégiában sem szerepel ugyanis a HÉV-járműcsere” – kommentálta Vitézy.

2. Pénteken Lázár János közlekedési államtitkára a miniszter által is megosztott, szabotázst kiáltó posztjában azt írja: „a HÉV menetrendjéhez nem kell és nem is fogunk hozzányúlni januártól”.

Erre ma a MÁV vezérigazgatója már arról beszél: „A helyzet kezelésére olyan megoldást keresünk, ami a legforgalmasabb időszakokat és vonalakat nem érinti. A sajtóban megjelent mértékű módosításokat tehát határozottan cáfolom, mindegy, hogy ki milyen papírra hivatkozik: nincs menetrendi döntés, de még nem is kell, hogy legyen”.

„Ez azért finoman szólva sem ugyanaz az állítás: az államtitkár szerint nem lesz járatritkítás, a vezérigazgató szerint pedig még nincs róla döntés és más mértékű lesz, mint ami a sajtóban megjelent” – kommentálta ezt is Vitézy, aki szerint ahhoz képest, hogy Lázár Jánosék mindenki mást hazudozással és rémhírterjesztéssel vádolnak, maga a MÁV vezérigazgatója cáfolja szinte minden érdemi állításukat a HÉV-ek kapcsán.

Kapcsolódó
MÁV-vezér a késésekről: Sok utas miatt tovább kell várniuk a vonatoknak az állomáson
1500 milliárd forintra becsüli a szükséges járműbeszerzések összegét.