A következő élő közvetítés része Utakat zárnak le, lerövidül a szentendrei HÉV, megnyithatják a Lajta-menti szükségtározót

Hamarosan megérkezik az árvíz a Szigetközbe

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta a szervezet szóvivője kedd reggel, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Siklós Gabriella kiemelte, a vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik – tette hozzá. Elmondta, hogy a 2013-as árvíz után megerősítették a töltéseket, azok a munkálatok most igazán kifizetődnek, mert a töltések nagyon jó állapotban vannak.

Az OKF az ország más területeiről is vezényelt át vízügyi szakembereket, szombaton több mint ötszázat, hétfőn pedig további háromszázat. Nagy erőkkel vannak jelen a vízügyes műszaki irányítók és vészőrök is, emellett több mint kétszázan irányítják és koordinálják a munkákat, tehát több mint ezer vízügyes most már huszonnégy órában védekezik és dolgozik – mondta a szóvivő.

Siklós Gabriella kiemelte: a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót. Figyelik az előrejelzéseket, a modelleket, de most óráról órára még mindig egy picit változik a helyzet – tette hozzá. A szükségtározó megnyitására azért lehet szükség, mert az árvízcsúcsot jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni […] egyébként nem segít a beavatkozás – fogalmazott. A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd. Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik