Meleg helyzetre figyelmeztetik az oktatási államtitkárt

A PDSZ szerint a munkaügyi felügyelethez kell fordulni, ha a tantermekben 30 fok körüli hőség lesz. Magyar Péter 40 fokos melegre számít

Az országos tisztifőorvos a másodfokú hőségriasztást csütörtök éjfélig az egész országra meghosszabbította. A tanév példátlan hőségben kezdődik, előreláthatóan több hőmérsékleti rekord is megdől jövő héten. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a köznevelésért felelős államtitkárnak és a belügyminiszternek ezzel kellene foglalkoznia, nem a mobiltelefonok betiltásával.

A PDSZ Országos Választmánya a minap azzal fordult Maruzsa Zoltánhoz, hogy kezdeményezze Pintér Sándornál a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletet módosítását. Határozzák meg úgy az intézményen belüli hőmérséklet felső határát, hogy az legyen összhangban a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendeletben foglaltakkal.

Azt írták, ha a meteorológiai előrejelzések alapján a várható napi középhőmérséklet meghaladja a 25°C-ot az igazgató intézkedjen a tanítás, oktatás rövidített órákkal történő megtartásáról. A nevelő-oktatómunka hőség miatti szünetelésének időtartama alatt a fenntartó temperált helyiségben biztosítsa a gyermekfelügyeletet. A tanévkezdés előtt egy nappal az államtitkár még nem válaszolt a PDSZ-nek. A szakszervezet szerint akinek 30 fok körüli hőmérsékletben kell dolgoznia, hívja a területileg illetékes munkaügyi felügyeletet.

Frissítünk!

Magyar Péter 40 fokos melegre számít

A Tisza Párt elnöke szerint a Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentése megtervezett akció volt. Magyar Péter a Klubrádióban arról beszélt, amikor a kormány bajban van, inkább bedob egy vállalhatatlan döntést is azért, hogy a sokkal nagyobb, strukturális problémákról elterelje a figyelmet.  Hiszen – tette hozzá – nem arról beszélünk, milyen állapotok vannak az egészségügyben, hogy több ezer tanár és több mint száz igazgató hiányzik az oktatásból, annak romló színvonaláról, vagy arról, hogy jövő héten egyes tantermekben 40 fok lesz, hanem erről és mobiltelefonok iskolai használatáról. Magyar Péter szerint az Iványi Gáborék szervezetéhez tartozó iskolák bezárása is a fenti kategóriába tartozik. A kormányt nem érdeklik a gyerekek, nem érdekli Iványi Gábor és a munkája, csak a politikai kommunikáció, azt pedig nagyon nem szeretik, amikor nem ők tematizálják a közbeszédet.

A PDSZ előzőleg nyílt levélben követelte, hogy a mobiltelefon használatának korlátozásáról szóló rendeletet azonnal vonja vissza a kormány, az ugyanis komoly alkotmányos aggályokat vet fel. Állásfoglalást is kértek, hogy a nagyértékű mobileszközök megőrzését illetően kit kit terhel anyagi felelősség.