BM: Az állam gondoskodik Magyar Evangéliumi Testvérközösség diákjairól és ellátottjairól

A MET a napokban jelentette be, hogy félnapi működésre elegendő pénze maradt.

Az állam minden diákról és ellátottról gondoskodik, aki a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek fizetésképtelensége miatt nehéz helyzetbe kerül – tudatta a Belügyminisztérium (BM) közleményben csütörtökön az MTI-vel.

A napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtást indított és inkasszózta az Iványi Gábor lelkész vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) bankszámláit. A helyzet azért alakul ki, mert a MET korábban jogsértő módon nem fizette be az alkalmazottai egy része után a közterheket, illetve huzamosabb ideig nem fizette az általa igénybe vett közüzemi szolgáltatások díjait – állítja a közlemény.

A minisztérium szerint ők mindvégig minden szükséges tájékoztatást és segítséget megadtak annak érdekében, hogy a MET jogkövető magatartását elősegítse. A tárca képviselői többször tárgyaltak a fenntartó képviselőivel. A BM-től a fenntartó moratóriumot is kapott, ugyanakkor a moratórium ideje alatt az adósságok nem csökkentek, hanem nőttek, így nem látszik arra reális esély, hogy a MET intézményeinek pénzügyi egyensúlya helyreálljon – közölték.

Az adósságrendezéssel kapcsolatos ütemtervekről, illetve az adósság behajtásának érdekében tett intézkedésekről – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényben foglalt hatáskörében – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dönt. Arról, hogy a közüzemi szolgáltatásokat díjhátralék esetén meddig biztosítják, az egyes szolgáltatók döntenek, áll a közleményben.

Ha a szociális feladatellátásba bevont valamelyik szolgáltató a tevékenységét nem tudja a jövőben fenntartani, úgy a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló kormányrendelet alapján a szolgáltatás megszüntetése előtt alapszolgáltatások esetében legalább két hónappal, bentlakásos intézményi ellátás esetében legalább hat hónappal korábban kell erről tájékoztatni a kormányhivatalt.

Ebben az esetben az ellátások átvételének folyamata elindul, és a tárca intézkedik arról, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben foglaltak szerint az illetékes önkormányzatok és az állam gondoskodjon a rászoruló ellátottakról. Ezen törvényi védelem célja, hogy még a fenntartó hibája miatt se maradhassanak magukra az ellátást, törődést igénylő honfitársaink – közölte a minisztérium.

Amennyiben a feladatellátás ellehetetlenül, a köznevelés területén is jelzéssel kell élni a tárca vagy a területileg illetékes tankerület felé, és a feladatok átvétele a köznevelési intézmények esetén is megindul annak érdekében, hogy minden tanuló oktatása, nevelése biztosított legyen. A tárca intézményei felkészültek a fizetésképtelenség miatt ellehetetlenült közszolgáltatások átvételére és további biztosítására – áll a BM közleményében.

(MTI)