Belföld

Keserédes tanévzárót tartott a PSZ

Varga Jennifer / 24.hu
Totyik Tamás
Varga Jennifer / 24.hu
Totyik Tamás

Tízezernél is több, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkatárs hiányzik a köznevelésből, óvodapedagógusból pedig a szükségesnél 4500-zal vannak kevesebben – jelentette ki Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a PSZ hagyományos tanévzáró sajtótájékoztatóján, amiről a Telex számolt be.

A portál tudósítása szerint Totyik úgy fogalmazott: „mindig a legelesettebbekbe rúgnak bele a legnagyobbat, és a hatalomnak szégyellnie kell magát, mert nem tett meg mindent a gyerekek alkotmányos jogainak teljesüléséért.”

A Telex tudósítása szerint a sajtótájékoztatón több pedagógus is elmesélte a tapasztalatait a saját szakterületük helyzetéről.

Vékony Tamásné, a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője például arról beszélt, hogy a státusztörvény bevezetése miként érintette az óvodai nevelést. Szerinte hosszú távon nem motiváló a megvalósult béremelés, az óvodákat fenntartó önkormányzatok pedig „nagyon megküzdöttek azzal, hogy milyen szempontok alapján kell a béreket elosztani”. Közölte, akadnak olyan fenntartók, akik a minimális összeget emelték, mások megadták a 32,2 százalékot. Vékony Tamásné tart attól, hogyan fogják értékelni az óvodapedagógusok teljesítményét, mert, „ha a tanároknál szubjektív a teljesítményértékelés, akkor az óvodai ellátásban még inkább.”

Bedő Katalin, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára szerint nem valósult meg egységesen a béremelés, ráadásul nem orvosolta a tanárhiányt. Szerinte a gimnáziumok a legrosszabbul felszerelt intézmények, és elképesztő különbség van az egyházi fenntartású iskolák és az állami iskolák között.

Hende István általános iskolai tanár felidézte: 147 pedagógussal közösen beperelték a szombathelyi tankerületet, mert az nem fizette ki nekik a rendkívüli munkaidőben elrendelt helyettesítéseket. Másodfokon megnyerték a pert, ezért a tankerület három évre visszamenőleg kifizeti ezeket a helyettesítéseket, de Hende szerint nem csak nekik, hanem a tankerület összes, mintegy 1500 pedagógusának ki kellene fizetni a plusz munkát – írja a Telex.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik