Belföld

Szijjártó a „mini Dubajról”: már szeptemberben az emírségi fejlesztőké lehet Rákosrendező

Adrián Zoltán / 24.hu
Rákosrendező.
Adrián Zoltán / 24.hu
Rákosrendező.

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek sokat profitált eddig is a kétoldalú együttműködésből, így a felek készen állnak a kapcsolataik további fejlesztésére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten az MTI tudósítása szerint. A tárcavezető az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével, Abdalláh bin Tuk ál-Marrival közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 8 százalékkal bővült, és idén eddig a magyar export újabb 18 százalékos emelkedést produkált, ami jól mutatja, hogy a hazai vállalatok piacra lépése egyre sikeresebb a közel-keleti országban.

MTI / Purger Tamás Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Abdulla bin Tuk am-Marrit, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterét 2024. június 20-án.

Szijjártó hosszan beszélt a két ország közös zászlóhajós projektjéről, az úgynevezett „mini Dubajról”, ám ezt a megnevezést egyáltalán nem használta. Szavai szerint olyan új negyed épül Rákosrendező vasútállomás környékén, ami új lendületet ad Budapest fejlődésének.

Új, modern, zöld, fenntartható városrész épül majd a rákosrendezői vasútállomás környékén, ahol ma elhagyott, romos ipari terület éktelenkedik. Ezt a területet újjáélesztjük, visszaadjuk a budapestieknek, visszaadjuk a magyar embereknek. Összetett, sport-, turisztikai, lakossági, gazdasági, üzleti funkciókkal rendelkező, új, modern zöld városrész jön ott majd létre

– fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: „a terület rendezési és kármentesítési munkálataira vonatkozó közbeszerzési előkészítési munkák már zajlanak. (…) Az a cél, hogy az idei esztendőben már szeptemberben át tudjuk adni a területet a fejlesztő számára fejlesztésre alkalmas állapotban.”

Amint arról korábban beszámoltunk, az Országgyűlés az idén áprilisban fogadta el azt a törvényt, amely általános gazdasági együttműködés mellett a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló, erősen vitatott, úgynevezett „mini Dubaj” beruházást tartalmazza. A jogszabály értelmében a területet a kormány értékesíteni fogja a beruházó számára, tehát a „mini Dubaj” projekt végül nem állami területen valósul majd meg, és az egész ingatlan magánkézbe kerül. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a projektet, amit egyébként Karácsony Gergely főpolgármester és kihívója, a főpolgármester-választáson minimális különbséggel alulmaradt Vitézy Dávid is elfogadhatatlan beruházásnak tart.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a világgazdaság növekedésével párhuzamosan az energiaigény is nő, s ez a folyamat csak gyorsulni fog a következő időszakban. „És arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ezt majd környezetkímélő módon, hatékonyan és olcsón kiszolgálni, a válasz egyértelműen a nukleáris energia” – szögezte le. Tudatta, hogy ezért abban is megegyeztek, hogy magasabb szintre léptetik a két ország kutatási, szakmai, oktatási és képzési együttműködését, valamint együtt fognak működni a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció ellen. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik